Volvo FH op weg door het bos

Onze slimste versnellingsbak, nu nog slimmer

Het meest geavanceerde transmissiesysteem op de markt is nu beschikbaar in een nog slimmere uitvoering: voor zeer soepele, dynamische acceleratie. I-Shift Dual Clutch is 's werelds eerste transmissiesysteem met een dubbele koppeling voor zware trucks. I-Shift Dual Clutch is geïnspireerd op versnellingsbakken van racewagens en schakelt in een fractie van een seconde. Het systeem levert stabiele krachtoverbrenging die uw manier van rijden verandert en uw productiviteit verhoogt.

Volvo FH16 met I-Shift Dual Clutch onderweg

Focus op rijden

Zowel I-Shift als I-Shift Dual Clutch maken het rijden gemakkelijker, veiliger en comfortabeler. Chauffeurs hoeven niet te worstelen met een zware koppeling en of een pook. Elk schakelmoment verloopt perfect getimed. De eenvoud van het systeem zorgt voor minder vermoeidheid en helpt u om de aandacht op de weg en de overige weggebruikers te houden. En als u handmatig wilt schakelen, neemt u met een knop op de versnellingshendel het schakelen volledig over.

Volvo FH-trekker op de weg

Bespaar op brandstof

I-Shift en I-Shift Dual Clutch zijn ontworpen om brandstof te besparen, tot wel 5%. De interne energieverliezen zijn lager dan bij handgeschakelde versnellingsbakken, maar de elektronica zorgt voor het echte verschil. Elk schakelmoment wordt precies getimed. Dit zorgt ervoor dat de motor met het meest efficiënte toerental draait, of dit nu in de modus Economy of Performance is. Bovendien schakelt I-Roll de motor uit bij een afdaling, waardoor de bewegingsenergie van de truck ten volle wordt benut, wat nog een extra brandstofbesparing van 2% kan opleveren. 

Volvo FH16 die boomstammen vervoert over een winterse weg

Ongeëvenaard chauffeurscomfort en veiligheid

Wanneer uw opdrachten hoge prestaties vereisen en veel schakelen, kies dan voor I-Shift Dual Clutch. Dit levert een ongeëvenaard chauffeurscomfort. Het koppel is constant, dus u kunt met een gerust hart halverwege een bocht schakelen. En het vermogen wordt continu op de wielen overgebracht. De kans dat u vast komt te zitten of grip verliest bij gladde omstandigheden, wordt zo geminimaliseerd. Zelfs als u terugschakelt op de motorrem bij een afdaling, kunt u zeker zijn van een stabiel en veilig rijgedrag. I-Shift Dual Clutch is verkrijgbaar op onze D13K-motoren met 460, 500 en 540 pk.

Röntgenbeeld van I-Shift-versnellingsbak

Zo werkt het...

I-Shift is gebaseerd op een 'klassieke' ongesynchroniseerde handgeschakelde versnellingsbak, vandaar de compacte vormgeving en de lage interne verliezen. De ware magie zit in de intelligente elektronische regeleenheid die de koppeling bedient en voor het schakelen zorgt. Door informatie over de snelheid, het gewicht, de hellingshoek en het vereiste koppel te analyseren, wordt elke schakeling uiterst precies uitgevoerd. Het systeem communiceert bovendien met de motor, waardoor de toerentallen en de remmen worden aangepast voor optimale prestaties.

De dubbele koppelingseenheid van de versnellingsbak

...en wat de dubbele koppeling toevoegt

Door de transmissie met dubbele koppeling kan de volgende versnelling alvast worden geselecteerd, terwijl in de
huidige versnelling wordt gereden. Dus één koppeling staat in zijn vrij terwijl de ander is geactiveerd. Dankzij de twee prise-assen en een ingenieuze opstelling van tandwielen en selectie-elementen, kunnen er dan twee versnellingen tegelijk worden geselecteerd. Het resultaat? Het schakelen vindt plaats in een fractie van een seconde, zonder tractieverlies.

Softwarepakketten voor I-Shift en I-Shift Dual Clutch

Uw I-Shift of I-Shift Dual Clutch

Pas de softwarepakketten voor I-Shift en I-Shift Dual Clutch aan bij uw specifieke behoeften. Er is altijd wel een pakket dat perfect voor u is: of u nu een versnellingsbak zoekt voor langeafstandstransporten, bouwwerkzaamheden, zware ladingen of distributietaken.

Want bij I-Shift Dual Clutch kunt u kiezen uit Fuel Economy en Fuel Economy met I-See.

Kies uw perfecte I-Shift-pakket
Hoe I-See brandstof kan besparen in heuvelachtig terrein

I-See: maximale efficiency en besparingen

In heuvelachtig terrein werken I-Shift en I-Shift Dual Clutch naadloos samen met onze intuïtieve I-See technologie zodat u nog meer brandstof bespaart.

Ontdek hoe I-See werkt
Vind de dichtstbijzijnde dealer

Maak een proefrit

Wilt u I-Shift en I-Shift Dual Clutch zelf ervaren? Neem dan contact op met uw lokale Volvo Trucks-dealer. Hij geeft u graag de sleutels.

Vind de dichtstbijzijnde dealer