Waarom hebben we deze CO2-calculator gemaakt?

Kennis kan leiden tot verandering. Door het doorrekenen van de gehele levenscyclus van onze trucks kunnen we betere besluiten nemen en de impact verminderen van de transporten die onmisbaar zijn voor onze samenleving.

Het is niet voldoende om alleen te kijken naar emissies tijdens het rijden met de truck. We moeten naar alle gegevens kijken: waar komen de grondstoffen vandaan, hoeveel energie en materiaal verbruiken we, hoe groot is de uitstoot van onze fabrieken en hoe laten we recycling efficiënt verlopen. Dat is de reden dat we de eerste CO2-neutrale automobielfabriek ter wereld hebben gebouwd.

Door transparant te zijn hopen we aan onze klanten de voordelen te laten zien van een holistische benadering, zodat we samen de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor duurzame transporten.

Pictogram van een fabriek

Productie

Deze berekening omvat de gehele productie, van het winnen van grondstoffen, het vervoer van materialen en onderdelen, en de assemblage.

Pictogram van een rijdende truck

Gebruik

Hier gaat het om de impact op het milieu van de levensduur van een truck, inclusief de productie van brandstoffen, brandstofverbruik en onderhoud.

Pictogram van een truck met een symbool voor recycling

Einde levensduur

Ongeveer 85-90% van een Volvo-truck kan worden gerecycled en een derde van een nieuwe truck is afkomstig van gerecycled materiaal. De berekeningen omvatten de emissies van recycling, afvalverwerking en de positieve effecten van recycling.

Blootvoets over de grond lopen.

Calculator voor het berekenen van de ecologische voetafdruk

Hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk nog verder verminderen? De eerste stap is weten wat onze impact is. Daarom hebben we de calculator voor het berekenen van de ecologische voetafdruk ontwikkeld, zodat we allemaal slimmere en duurzamere besluiten kunnen nemen.

Onze toekomst is afhankelijk van mensen die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop we de hulpbronnen van onze planeet gebruiken en voor de impact die we hebben op het milieu. Het is een perspectief dat ons dwingt om naar het hele plaatje te kijken: hoe onze trucks worden geproduceerd, hoeveel ze uitstoten en hoe ze kunnen worden gerecycled.

Met trots kan Volvo Trucks de feiten presenteren van de impact van de gehele levenscyclus. Op die manier kunnen we verantwoordelijkheid nemen.

Lars Mårtensson

Director Environment and Innovation Volvo Trucks

Bereken uw eigen environmental footprint met onze calculator

Kijken naar de gehele levenscyclus

De Environmental Footprint Calculator is gebaseerd op een Full Lifecycle Assessment (LCA) die, in tegenstelling tot sommige calculators, bij de berekening de gehele levenscyclus bekijkt. Bij de berekening van de gehele levenscyclus bekijken we vijf onderdelen: het vergaren van de materialen en de uiteindelijke productie, brandstof, uitlaatemissies, onderhoud en de eindfase van de levenscyclus van de truck (recycling). 

De LCA-benadering hanteren we bij Volvo Trucks al sinds het begn van de jaren 90, en vormde de basis voor het ontwikkelen van deze calculator in samenwerking met onderzoeksinstanties.

Volvo FH die rijdt op een zonovergoten weg

Kennis voor een duurzame toekomst

Bij het verminderen van de impact van trucks is het vooral van belang te bedenken dat transport onderdeel is van de meeste levenscycli van producten, en dat bijna alles wat u om u heen ziet, op enig moment is getransporteerd door een truck. Het verhogen van de kennis bij transportbedrijven is natuurlijk essentieel, maar in een breder verband is het wenselijk om het besef in de maatschappij te verhogen, zodat bedrijven wagenparkbeheerders gaan vragen te voldoen aan hun vereisten voor milieunormen.

De nieuwe generatie trucks creëren

Sinds de introductie van de voetafdrukcalculator is de service uitgebreid met behulp van betere kennis en nieuwe gegevens. Op basis van de gegevens die zijn ontdekt met de levenscyclusbeoordelingen, kunnen we de volgende generatie Volvo-trucks ontwikkelen. Deze gegevens fungeren als een richtlijn bij ons werk aan alternatieve brandstoffen en elektrisch aangedreven voertuigen.

Iemand die de voetafdrukcalculator gebruikt op een iPad onder het genot van een kop koffie

Hoe we onze berekeningen uitvoeren

Deze uitgebreide calculator geeft een benadering van de daadwerkelijke voetafdruk van de truck. De database achter deze berekeningen is omvangrijk en complex, en gebaseerd op uitvoerige onderzoeken en testen van trucks. Beoordelingen van de levenscyclus vormen de basis voor de berekeningen. Ze omvatten de materiaalproductie vanaf het winnen van grondstoffen tot de fabricage van onderdelen die worden toegepast in de fabrieken van onze leveranciers en in onze eigen productievestigingen in Europa.

Ook onderhoud is opgenomen, evenals recycling van materiaal, transport tussen fabrieken, productie van brandstoffen en uitlaatemissies. In de afdankfase worden pluspunten geboekt en kan worden voorkomen dat nieuw metaal moet worden geproduceerd voor de volgende truck.

De impact is geanalyseerd op drie gebieden:

  • Productie
  • Gebruik
  • Einde levensduur

Bij het bestuderen van de cijfers wordt duidelijk dat dit de belangrijkste gebieden zijn als het gaat om de impact voor het milieu: brandstofverbruik, kilometrage, motoren en brandstof.

Op het gebruik van de truck is niet alleen de motorkeuze van invloed. Ook chauffeurstraining, wieluitlijning en bandenspanning zijn belangrijke factoren. De calculator voor het berekenen van de ecologische voetafdruk geeft een extra indicatie dat het de moeite waarde is om te kijken naar wagenparkbeheer en chauffeurstrainingen.

Calculator voetafdruk

Wij kunnen u helpen uw wagenpark te verbeteren!

Als u meer wilt weten over hoe u uw impact kunt verminderen, neem dan contact op met uw dealer.

Vind de dichtstbijzijnde dealer