Zeer geschikt voor vuilnistransporten en stedelijke distributie

De truck ziet er aan de buitenkant uit als een gewone Volvo FE. Maar onder de motorkap van de nieuwe Volvo FE CNG zit een nieuwe Euro 6-motor die volledig werkt op gecomprimeerd aardgas, of liever nog gecomprimeerd biogas, met bougietechnologie.

En die is uitgerust met automatische transmissie. Dus u kunt dezelfde productiviteit en rijeigenschappen verwachten als van de reguliere Volvo FE. Maar wel een truck die speciaal is ontwikkeld voor korte ritten met frequent stoppen en starten, zoals vuilnistransporten en stedelijke distributie. 

De verbranding van methaangas is geheel reukloos. Bovendien worden er zeer lage niveaus met schadelijke deeltjes uitgestoten. Wanneer het methaan wordt onttrokken aan biogas, dat bijvoorbeeld afkomstig is uit organisch materiaal, kan de uitstoot van kooldioxide met wel 70% worden verlaagd ten opzichte van een dieseltruck. 

De PM is zelfs zo laag dat er alleen een driewegkatalysator nodig is. Er is geen deeltjesfilter nodig. En ook geen AdBlue.

Euro 6-motor voor de FE CNG

De ontwikkelingen in de brandstof gaan samen met de kenmerken die de Volvo FE tot een krachtige, betrouwbare truck maken.

FE CNG Euro 6-motor. 
Motorvermogen: 320 pk. Koppel: 1356 Nm. De Volvo FE CNG is leverbaar met 2x4 of 2x3 gastanks. Tanks voor gecomprimeerd gas zijn aangebracht aan beide zijden van het chassis. De actieradius kan onder optimale rijomstandigheden maar liefst 400 kilometer bedragen voor lichte distributie, en tot 250 kilometer voor zwaardere vuilnisophaaltaken.

Automatische transmissie
Behalve de nieuwe motor op gas is de Volvo FE CNG ook voorzien van een automatische transmissie. Hierdoor levert deze uitvoering dezelfde productiviteit en prestaties als de reguliere Volvo FE.

Methaangas is de brandstof die, op de lange termijn, een duurzaam alternatief vormt voor diesel. De verschillende maatschappelijke partijen moeten nu regels opstellen en de juiste omstandigheden creëren voor positieve ontwikkelingen.

Lars Mårtensson

Environmental Director bij Volvo Trucks

Motorvermogenskromme van de Volvo FE CNG

G9K320 – Vermogen/koppel

De Volvo FE CNG (Compressed Natural Gas) is voornamelijk ontworpen voor werkzaamheden met korte rijcycli en frequente stops en starts.

Motor

  G9K320
Maximaal vermogen bij 2000-2100 t/min 320 pk (239 kW)
Maximaal toerental 2200 t/min
Maximaal koppel bij 1300-1400 t/min 1356 Nm
Aantal cilinders 6
Cilinderinhoud 8,9 dm3
Slag 144,5 mm
Boring 114 mm
Compressieverhouding 12:1
Economisch toerental 1200-1700 t/min
Oliefilter Hoofdstroomfilter
Capaciteit oliesysteem 27,6 l
Capaciteit koelsysteem 12,4 l
Drooggewicht (basismotor) 373 kg
Systeemspanning motor 12 V
Systeemspanning truck en startmotor 24 V
VT

Probeer het zelf uit

Uw lokale Volvo Trucks-dealer bespreekt graag alle voorzieningen en voordelen van de Volvo FE CNG met u.

Vind de dichtstbijzijnde dealer