Trucks

Minder overbelasting met Volvo Dynamic Steering

Volgens een onderzoek door Volvo Trucks heeft meer dan de helft van de Europese vrachtwagenchauffeurs problemen met rug, nek en schouders. Met behulp van Volvo Dynamic Steering is het mogelijk een truck met minimale inspanning te besturen en het risico op overbelasting van de chauffeur te verminderen.

Lange dagen achter het stuur veroorzaken bij veel vrachtwagenchauffeurs ernstige rugklachten. Henrik Gustafsson (27) is een van hen. Vijf jaar geleden kreeg hij problemen met spierpijn in zijn linkerschouder. Henrik stopte daarom met internationaal transport in Noorwegen en ging bij zijn vader rijden op houttransporten in het bos. Hij startte met het trainen met gewichten, maar het probleem verdween niet helemaal. Anderhalf jaar geleden kreeg Henrik echter de kans om mee te doen aan veldtesten voor de nieuwe Volvo FH, die was uitgerust met Volvo Dynamic Steering. Sindsdien heeft hij veel minder last van zijn rug.

“Het verschil is dat ik niet steeds gespannen hoef te zijn en op een behoedzame manier hoef te rijden. Met Volvo Dynamic Steering is de truck zeer stabiel”, aldus Henrik Gustafsson.

Helft chauffeurs krijgt problemen
De problemen met werkgerelateerde aandoeningen worden al geruime tijd erkend. Uit een onderzoek door Volvo Trucks onder 160 Europese vrachtwagenchauffeurs blijkt dat meer dan de helft problemen heeft met rug, nek en schouders. De meeste deelnemers aan het onderzoek, dat in 2011 en 2012 werd gehouden, waren mannen in het internationaal transport.

Een ander onderzoek uit 2011 door het Europese Agentschap voor veiligheid en welzijn op het werk toont aan dat 54% van de vrouwen en 37% van de mannen in de transportsector in Europa spier- of gewrichtsproblemen hebben. Bij chauffeurs gaat het vaak om rug-, schouder- en nekklachten.

Peter Bark, onderzoeker van gezondheids- en veiligheidskwesties bij het Transport Research Institute, een onderzoekinstituut voor transport en logistiek, legt uit waarom: “Het aanspannen van de spieren in de armen en de nek in combinatie met repetitieve bewegingen legt een grote druk op bepaalde spiergroepen. Het stuur stevig beetpakken tijdens het sturen, leidt tot nog meer spanning. Grotere spieren als de biceps zijn niet zo gevoelig, maar bij het aanspannen van de onderarm en bepaalde spieren die in verbinding staan met vingers en handen, bestaat de kans op een vermoeid gevoel. Het aanspannen van de schouders kan ook leiden tot vermoeidheid, die zich vervolgens kan verspreiden naar de achterkant van de nek.”

Drastische vermindering van trillingen
Het nieuwe Volvo Dynamic Steering-systeem zorgt voor een sterke vermindering van het aantal bewegingen in het stuur die optreden door oneffenheden in de weg. Hierdoor wordt het sturen niet alleen gemakkelijker en comfortabeler voor de chauffeur, maar wordt ook op de langere termijn de impact op de spieren en gewrichten verminderd.

Als met lage snelheden op normale wegen wordt gereden, is circa 75% minder inspanning nodig met Volvo Dynamic Steering. Bij het rijden op oneffen wegen wordt het schokken bijna helemaal weggenomen, met 95-100%. In combinatie met de geautomatiseerde I-Shift-versnellingsbak betekent dit een enorme vermindering van de druk op de chauffeur.

Jonas Nordquist is Product Features and Profitability Manager bij Volvo Trucks: “Als je alles wegneemt wat buiten de truck met de chauffeur kan gebeuren, blijft er één grote oorzaak voor lichamelijke klachten over. Dat is de repetitieve beweging die afkomstig is van oneffen wegen en van sturen en schakelen wat trillingen door het hele lichaam veroorzaakt. Een weg is nooit helemaal vlak, en het lichaam zal schudden door de beweging. Dit leidt tot wat in de ergonomie RSI wordt genoemd: ‘Repetitive Strain Injury’. Het is het vermoeid raken van de spier, net als bij een tenniselleboog. Dit is precies wat er gebeurt als chauffeurs rug- of nekpijn krijgen: zij zitten stil terwijl hun lichaam op en neer zwaait. De chauffeur bedient het stuur bij een bepaalde belasting en hoe hoger de belasting, hoe groter de kans op letsel.”

De rugpijn van Henrik Gustafsson bleek een klassiek geval van werkgerelateerd letsel te zijn. Dus toen hij en zijn vader een nieuwe truck gingen aanschaffen, was de keuze eenvoudig: een nieuwe Volvo FH met Volvo Dynamic Steering.

“Voorheen zou ik gespannen zijn bij het besturen van de truck op smalle, bochtige wegen. Met Volvo Dynamic Steering blijft het stuur stil, zelfs bij het rijden op hobbelige wegen waarbij een zijwaartse kracht op het stuur wordt uitgeoefend dat normaal gaat schudden. Dit wordt tegengegaan door het nieuwe systeem zodat ik ontspannen kan zitten en sturen. Ik heb tegenwoordig een heel andere houding bij het rijden”, zegt Henrik Gustafsson.

Zo werkt Volvo Dynamic Steering
Volvo Dynamic Steering gaat uit van een conventioneel, mechanisch stuursysteem waarbij een stuurstang wordt gekoppeld aan het stuurhuis. Het hydraulische stuurhuis genereert de kracht waarmee de chauffeur de wielen van de truck kan verdraaien. In het Volvo-systeem is een elektronisch aangestuurde elektromotor toegevoegd, die aan de stuuras is gekoppeld. Deze elektromotor, die samenwerkt met de hydraulische stuurbekrachtiging, wordt duizenden keren per seconde aangepast door de elektronische regeleenheid. Bij lage snelheden voegt de elektromotor extra kracht toe en bij hogere snelheden regelt de elektromotor automatisch de besturing. Dit compenseert de oneffenheden die worden doorgegeven aan het stuur, bijvoorbeeld bij zijwind of spoorvorming in het wegdek.

Info - Driver ID
Het onderzoek Volvo Trucks Driver ID werd gehouden in 2011 en 2012 in samenwerking met 160 vrachtwagenchauffeurs uit heel Europa. Van de betrokken chauffeurs zei meer dan de helft dat ze rug-, schouder- en nekklachten hadden. De meeste deelnemers aan het onderzoek waren mannen in het internationaal transport.

Info – ‘Veiligheid en gezondheid op het werk in de transportsector’
Volgens het onderzoek 'Veiligheid en gezondheid in de transportsector' dat in 2011 werd uitgevoerd door OSHA, had 54% van de vrouwen en 37% van de mannen in de transportsector in Europa spier- en gewrichtsproblemen. Bij vrachtwagenchauffeurs gaat het vaak om rug-, schouder- en nekklachten. Volgens het onderzoek meldt 43% van de transportmedewerkers in Duitsland last te hebben van een pijnlijke onderrug. Rugproblemen staan vaak in verband met mechanische trillingen en zijn het meest voorkomende werkgerelateerde letsel onder transportmedewerkers in België. Van de werkgerelateerde lichamelijke klachten die door Spaanse transportmedewerkers tussen 2000 en 2005 werden gerapporteerd, had 90% betrekking op spieren of gewrichten. Lees hier het hele onderzoek.

Bekijk de film op Volvo Trucks YouTube: http://youtu.be/mmu7yCBcOSM

Mediagallerij