Trucks

De brandstofefficiëntie van trucks verbeteren

Het is geen geheim dat brandstof de grootste kostenpost vormt voor een transportbedrijf. Voor veel transporteurs maakt dit minstens 1/3 uit van hun totale kosten. Hoe valt het brandstofverbruik dus te verbeteren? U moet weten wat de belangrijkste factoren zijn en hoe deze een rol spelen. Op deze pagina leest u waarnaar u moet kijken als u uw brandstofkosten wilt verlagen: van truckspecificatie en onderhoud tot chauffeursprestaties en wagenparkbeheer.

Wat heeft de grootste invloed op het brandstofverbruik?

De truck zelf

Voor een zo gunstig mogelijk brandstofverbruik moet de truck correct zijn gespecificeerd. Kijk naar deze drie hoofdgebieden: aandrijflijn, aerodynamica en rolweerstand.

Naast de specificatie verbetert u het brandstofverbruik ook met de juiste truckservices voor onderhoud en beheer van uw wagenpark.

Chauffeursprestaties

Wist u dat de beste chauffeurs gewoonlijk 5-10% zuiniger rijden dan gemiddelde chauffeurs? En het verschil kan nog hoger uitpakken, tot wel 20%.

Het gebruik van cruisecontrol, rijden met de juiste snelheid en correct remmen zijn enkele manieren waarop de prestaties van de chauffeur van invloed kunnen zijn op uw resultaten.

5 belangrijke vragen om het brandstofverbruik, de emissies en de wagenparkkosten te verbeteren

Een inleiding bij de belangrijkste factoren voor brandstofbesparing.

1. Hoe optimaliseert u de aandrijflijn?

De aandrijflijn is een van de belangrijkste factoren voor het brandstofverbruik van een truck. Als deze eenmaal is gespecificeerd, ligt een groot deel van het brandstofverbruik van uw truck vast. Het is dus essentieel om de juiste te kiezen. Hoewel elk onderdeel van de aandrijflijn een verschil uitmaakt, van de achteras tot en met de tranmissieolie, zijn motor, versnellingsbak en cruisecontrol de drie componenten met de grootste impact.

Nu zijn al deze componenten dankzij recente technologische ontwikkelingen al uiterst efficiënt. Turbo Compound-motoren (zoals de D13TC) leveren veel vermogen en een gunstiger brandstofverbruik dan eSCR's, en verminderen ook het gebruik van AdBlue aanzienlijk. Een geautomatiseerde versnellingsbak zoals I-Shift maakt gebruik van realtime rijgegevens voor uiterst nauwkeurig schakelen. En de invoering van voorspellende cruisecontrol (I-See) betekent dat chauffeurs zelfs op heuvelachtig terrein hun voet van het gaspedaal kunnen halen om nog meer brandstof kunnen besparen.

Top 3 van factoren voor de aandrijflijn

Bekijk deze oplossingen voor de optimale aandrijflijn.

2. Hoe kunnen de aerodynamische prestaties worden verbeterd?

De luchtweerstand is nog zo'n specificatiefactor die van grote invloed is op het brandstofverbruik van trucks. De prestaties kunnen door van alles worden beïnvloed, van externe accessoires tot spiegels en voorspoilers, maar de belangrijkste zijn:
 

 • Cabineontwerp
 • Dak- en zijspoilers van de cabine
 • Chassisskirts en spatschermwelving
 •  Trailer
   

Dus hoe zijn aerodynamische prestaties van een truck te verbeteren? Wat betreft de cabines maken de hoogte, de dakhoek en het ontwerp allemaal een verschil uit. En hoe zit het met de dak- en zijspoilers van de cabine, chassisskirts en spatschermwelving? Deze zorgen allemaal voor een gunstiger brandstofverbruik. De dakspoiler moet echter wel meteen in de fabriek worden gemonteerd. Als deze maar 5 cm te laag of 10 cm te hoog wordt gemonteerd, is dat van invloed op de mogelijke brandstofbesparing. En wat betreft trailers: het is essentieel dat ze in topconditie worden gehouden met de wielen correct uitgelijnd.

 

3. Hoe kunt u de rolweerstand verkleinen?

De rolweerstand is de op twee na grootste specificatiefactor die van invloed is op het brandstofverbruik. Dit wordt voornamelijk bepaald door:

 • Banden
 • Wieluitlijning
   

Maak voor het verminderen van de rolweerstand gebruik van brandstof geoptimaliseerde banden in plaats van 'multifunctionele' banden. En zorg ervoor dat u niet rijdt met banden met een te lage spanning of slecht uitgelijnde assen. Een verkeerde uitlijning leidt tot instabiliteit bij het sturen en zorgt ervoor dat de truck meer ruimte op de weg inneemt, aangezien de wielen niet hetzelfde spoor volgen. Dit verhoogt de luchtweerstand, wat het brandstofverbruik verslechtert.

4. Wat betekenen truckonderhoud, wagenparkbeheerservices en connectiviteit voor lagere brandstofkosten?

Met de juiste services kunt u het brandstofverbruik eenvoudig bijhouden en verbeteren, en uw wagenpark in topconditie houden.

5. In hoeverre beïnvloeden prestaties van chauffeurs het brandstofverbruik? 

Investeren in uw chauffeurs is net zo belangrijk als investeren in uw trucks. Waarom? Omdat ervaren en gemotiveerde chauffeurs productiever blijken, en efficiënter en veiliger rijden. Om brandstof te besparen kan een chauffeur het beste goede gewoonten ontwikkelen met betrekking tot:

 •  Kruissnelheid
 • Cruisecontrol
 • Remmen
   

Andere factoren zijn anticiperend rijden, stationair draaien en rijden in stadsverkeer. De zekerste manier om de prestaties van chauffeurs, en daarmee uw bedrijfsresultaat, te verbeteren is kiezen voor onze chauffeurstrainingen. Naast dat u met trainingen brandstof bespaart, kunnen ze ook de productiviteit verhogen, de kennis over de sector bij uw chauffeurs vergroten, de veiligheid verbeteren en ervoor zorgen dat u de beste chauffeurs aantrekt en behoudt.
 

Chauffeurstrainingen

Alternatieve brandstoffen

Hoe makkelijk is het om over te stappen op elektrisch?

Verklein uw voetafdruk

Er is altijd een Volvo Trucks-dealer bij u in de buurt

Of het nu gaat om het vinden van het juiste onderdeel of het repareren en onderhouden van uw truck, uw Volvo Trucks-dealer staat voor u klaar. Loop eens binnen, bel ons of vraag ons om bij u langs te komen.