Trucks

Ondersteuningssystemen voor de chauffeur

In verkeersomgevingen kan er een intense interactie zijn tussen chauffeurs en andere weggebruikers. In een Volvo-truck heeft de chauffeur toegang tot een reeks ondersteuningssystemen om ongelukken te helpen voorkomen en alle weggebruikers te beschermen.

Verbeterde veiligheid voor chauffeurs en andere weggebruikers


Onze systemen zijn ontworpen om chauffeurs te ondersteunen om de veiligheid in allerlei situaties te verbeteren - of ze nu met hoge snelheid op de snelweg rijden, langzaam in het stadsverkeer rijden of stilstaan met andere weggebruikers in de buurt. Ontdek hieronder de voordelen van onze rijhulpsystemen op snelwegen en in stedelijke omgevingen.

  Pilot Assist

  Pilot Assist, mogelijk gemaakt door Volvo Dynamic Steering, gebruikt de camera om rijstrookmarkeringen te lezen en biedt chauffeurs continue actieve stuurondersteuning om koers te houden en op de rijstrook te blijven. Dit resulteert in een meer proactieve ondersteuning, ontworpen voor veiliger en meer ontspannen rijden. Het systeem vereist dat de chauffeur de handen aan het stuur houdt.

  Lane Keeping Assist

  Als de vrachtwagen van de rijstrook afwijkt, is Volvo Dynamic Steering met Lane Keeping Assist ontworpen om de chauffeur te waarschuwen en stuurassistentie te bieden om de vrachtwagen naar het midden van de rijstrook te leiden.

  Stability Assist

  Volvo Dynamic Steering met Stability Assist is ontworpen om te detecteren of de vrachtwagen begint te slippen. Vervolgens geeft hij onmiddellijk een tegenbeweging aan de vrachtwagen om de voertuigcombinatie te stabiliseren en de situatie af te wenden.

  Adaptive Cruise Control

  Adaptive Cruise Control past de snelheid aan om een veilige afstand tot het voorliggende voertuig aan te houden door automatisch te accelereren en af te remmen. Het werkt vanaf het rijden op volle snelheid tot aan stilstand – en start dan automatisch weer wanneer het verkeer in beweging komt. Voegt zowel comfort als veiligheid toe aan het rijden op de snelweg.

  Intelligent Speed Assist

  De juiste snelheid houden is de sleutel tot veilig rijden. Intelligent Speed ​​Assist informeert de chauffeur over de snelheidslimiet voor de specifieke voertuigcombinatie op het huidige gedeelte van de weg. Bij overschrijding van de limiet wordt de chauffeur gewaarschuwd.

  Driver Alert Support

  Om veilig te kunnen rijden, moet u alert zijn en in goede conditie zijn om te rijden. Driver Alert Support detecteert tekenen van slaperigheid of onoplettendheid tijdens het rijden. Als er signalen worden gedetecteerd, wordt de chauffeur gewaarschuwd en geadviseerd een pauze te nemen.

  Forward Collision Warning met noodremfunctie

  Collision Warning met noodremfunctie is ontwikkeld om voorliggende voertuigen, fietsers en voetgangers te detecteren, en ook fietsers en voetgangers die in dezelfde richting als de vrachtwagen bewegen. Wanneer er een risico op een botsing wordt gedetecteerd, waarschuwt het systeem de chauffeur. Als de chauffeur geen actie onderneemt terwijl het risico blijft bestaan, remt de vrachtwagen automatisch om een ​​botsing te voorkomen.

  Downhill Cruise Control

  Om te voorkomen dat de wielremmen bij het afdalen oververhit raken, helpt de downhill cruise control de chauffeur om de voertuigsnelheid onder de ingestelde snelheid te beperken. Het maakt gebruik van de hulprem samen met een geoptimaliseerde versnellingskeuze, waarbij alleen de wielremmen worden gebruikt wanneer dat nodig is.

  Strekrem

  Bergafwaarts rijden met een trailer op een gladde ondergrond kan ertoe leiden dat de trailer de vrachtwagen wegduwt en een schaareffect veroorzaakt, waardoor het risico op een ongeluk toeneemt. Strek rem kan dit helpen voorkomen door remimpulsen op de aanhanger toe te passen, waardoor de voertuigcombinatie wordt gerekt om de verkeersveiligheid te verbeteren.

  Adaptief grootlicht

  Adaptief grootlicht is ontworpen om andere voertuigen voor de vrachtwagen te detecteren, waardoor het mogelijk is om in donkere omstandigheden met grootlicht te rijden wanneer dat anders ongeschikt zou zijn. Deze functie verandert de lichtbundel dynamisch om een ​​optimale verlichting te bieden zonder chauffeurs van andere voertuigen te storen.

  Electronic Stability Control

  Elektronische stabiliteitsregeling is ontworpen om het risico op slippen en kantelen te minimaliseren. Wanneer het systeem een kritieke situatie detecteert, wordt het motorvermogen teruggebracht en wordt elk wiel afzonderlijk afgeremd.

  Tyre Pressure Monitoring System

  Goed onderhouden banden zijn een goed begin om veilig te rijden. Het bandenspanningscontrolesysteem houdt de spanning in elke band van de voertuigcombinatie bij - en waarschuwt bij lage luchtdruk, snelle lekkage of hoge temperatuur. Het biedt extra bescherming tegen ongevallen veroorzaakt door lekke banden.

  Front Short Range Assist

  Bij stilstand en snelheden tot 10 km/u gebruikt Front Short Range Assist de voorradar en camera om weggebruikers in het risicogebied voor de vrachtwagen te detecteren en de chauffeur te waarschuwen. Als het systeem een ​​weggebruiker voor de vrachtwagen detecteert, wordt de chauffeur geïnformeerd. Mocht het risico op een botsing toenemen, dan klinkt er ook een geluidssignaal.

  Side Collision Avoidance Support

  Onze Side Collision Avoidance Support gebruikt radarsensoren om voetgangers, fietsers en andere voertuigen te detecteren, aan beide zijden van de vrachtwagen. De chauffeur krijgt een lichtsignaal wanneer een weggebruiker wordt gedetecteerd. Als de chauffeur de richtingaanwijzer inschakelt, waarschuwt het systeem met een knipperlicht, geluid en actieve stuurgeleiding.

  Door Opening Warning

  Voetgangers en fietsers kunnen moeilijk te detecteren zijn als ze dicht bij de vrachtwagen zijn. Door Opening Warning maakt gebruik van radarsensoren om beide zijden van de vrachtwagen te scannen om andere weggebruikers in de risicogebieden te detecteren en te waarschuwen wanneer een van de cabinedeuren wordt geopend. Het systeem waarschuwt tot twee minuten nadat het contact is uitgeschakeld.

  Dodehoekcamera aan de passagierszijde

  Voetgangers en fietsers kunnen in een stedelijke omgeving dicht bij vrachtwagens komen en kunnen voor chauffeurs moeilijk te zien zijn. De dodehoekcamera aan de passagierszijde biedt een uitstekend zicht op de gebieden aan de passagierszijde. Het wordt automatisch geactiveerd door de richtingaanwijzer en het camerabeeld wordt weergegeven op het zijdisplay.

  Camera aan achterzijde

  De achteruitrijcamera biedt een uitstekend zicht achter de vrachtwagen, waardoor de chauffeur meer controle heeft over de omgeving. Deze wordt automatisch geactiveerd wanneer de achteruitversnelling wordt ingeschakeld en het camerabeeld wordt op het secundaire display weergegeven.

  Akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem

  Onze elektrische vrachtwagens zijn bijna geruisloos. Dit is goed voor de werkomgeving van de chauffeur en voor de stadsomgeving, maar maakt elektrische vrachtwagens ook moeilijker op te merken. Het akoestische voertuigwaarschuwingssysteem genereert subtiele maar opvallende geluiden om mensen in de buurt van de vrachtwagens bewust te maken. Ontworpen om de veiligheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren.

  Auto Hold

  Veilig rijden met veelvuldig stoppen en starten kan een uitdaging zijn. Auto Hold is ontwikkeld om stoppen en optrekken veiliger en gemakkelijker te maken door automatisch de remmen te bedienen zodat de vrachtwagen op zijn plaats blijft totdat de chauffeur het gaspedaal intrapt. Het werkt bij vooruit- en achteruitrijden, heuvel op, heuvel af en op een vlakke ondergrond.

  Active Grip Control

  Een goede tractie is noodzakelijk om veilig te kunnen rijden en slippen te voorkomen. Active Grip Control is ontwikkeld om doorslippende wielen te controleren en zo de stabiliteit, acceleratie en het remmen bij gladde omstandigheden te verbeteren. Het systeem wordt onmiddellijk geactiveerd wanneer het tekenen van slippen detecteert.

Verdiep u in de ondersteuning van chauffeurs

Gedetailleerde informatie over een selectie van onze ondersteuningssystemen voor chauffeurs is beschikbaar in een aantal informatiebladen. Hier te downloaden.


Infobladen downloaden

De afgebeelde functies zijn mogelijk niet standaard of beschikbaar voor alle uitrustingsniveaus en powertrainopties.

Nog vragen?

Uw lokale Volvo Trucks-dealer beantwoordt ze graag. Loop er eens binnen, bel ze of maak een afspraak bij u in het bedrijf.

VRAAG UW LOKALE EXPERT

Uw plaatselijke Volvo Trucks-dealer kan u onze ondersteuningssystemen voor chauffeurs
laten zien en uw vragen beantwoorden.