Trucks

Ondersteuningssystemen voor de chauffeur

Verkeersomgevingen kunnen een intensieve interactie tussen chauffeurs en andere weggebruikers zijn. In een Volvo-truck heeft de chauffeur toegang tot een reeks ondersteunende systemen om ongevallen te helpen voorkomen. Lees hieronder meer of raadpleeg een dealer als u vragen hebt.

Veiligheid voor chauffeurs en andere weggebruikers

Onze systemen zijn ontworpen om chauffeurs te ondersteunen om de veiligheid in een breed spectrum van situaties te verbeteren. Of het nu gaat om hoge snelheid op de snelweg, langzaam rijden in stadsverkeer of stilstaan met andere weggebruikers in de buurt.

  Truck en chauffeur in goede conditie

  Een alerte chauffeur en een truck in goede conditie is een goed begin om veilig te rijden. Het bandenspanningscontrolesysteem houdt de spanning in elke band van de voertuigcombinatie bij - en waarschuwt bij lage luchtdruk, snelle lekkage of hoge temperatuur. Het biedt een betere bescherming tegen ongevallen veroorzaakt door lekke banden. Driver Alert Support detecteert tekenen van slaperigheid of onoplettendheid tijdens het rijden. Wanneer dit wordt waargenomen, wordt de chauffeur gewaarschuwd en geadviseerd een pauze te nemen. Alles voor de veiligheid.

  Beter zicht voor iedereen

  Het directe zicht van de chauffeur is een waardevolle troef om veilig te rijden. Adaptief grootlicht is ontworpen om andere voertuigen voor de truck te detecteren, waardoor het mogelijk is om in donkere omstandigheden met grootlicht te rijden wanneer dat anders ongeschikt zou zijn. De functie verandert de lichtbundel dynamisch om optimale verlichting te bieden zonder chauffeurs van andere voertuigen te storen, wat de veiligheid voor zowel de truckchauffeur als andere weggebruikers verbetert.

  Veiligheidsmarge veiligstellen

  Als het om hoge snelheid gaat, staat afstand gelijk aan veiligheidsmarges. Collision Warning met noodremfunctie is ontworpen om voorliggers te detecteren, evenals voetgangers en fietsers die van opzij naderen of in dezelfde richting als de truck rijden en de chauffeur te waarschuwen als er een zeker risico op een botsing bestaat. Als de chauffeur geen actie onderneemt en het risico blijft bestaan, remt de truck automatisch af om een aanrijding te voorkomen. Adaptive Cruise Control past de snelheid aan om een veilige afstand tot het voorliggende voertuig aan te houden door automatisch te accelereren en af te remmen. Het werkt van kruisen op volle snelheid tot volledig stoppen - en start dan automatisch weer als het verkeer doorrijdt. Voegt zowel comfort als veiligheid toe aan het rijden op de snelweg.

  Het aanhangergewicht beheren

  Bergafwaarts rijden met een trailer op een gladde ondergrond kan ertoe leiden dat de trailer de truck wegduwt en een schaareffect veroorzaakt, waardoor het risico op een ongeluk toeneemt. Strek rem kan dit helpen voorkomen door remimpulsen op de aanhanger toe te passen, waardoor de voertuigcombinatie wordt gerekt om de verkeersveiligheid te verbeteren.

  Zie wat verborgen is

  Voetgangers en fietsers kunnen in de stad dicht bij trucks komen en het kan voor chauffeurs moeilijk zijn om te zien wat er van dichtbij gebeurt. De dodehoekcamera aan de passagierszijde geeft verborgen hoeken weer en biedt een uitstekend zicht op de gebieden aan de passagierszijde. De camera wordt automatisch geactiveerd door de richtingaanwijzer en het camerabeeld wordt geprojecteerd op het secundaire display.

  Vol vertrouwen achteruitrijden

  De camera aan achterzijde biedt een uitstekend gezichtsveld achter de truck en helpt de chauffeur om meer controle over de omgeving te krijgen. Deze wordt automatisch geactiveerd wanneer de achteruitversnelling wordt ingeschakeld en het camerabeeld wordt op het secundaire display weergegeven. Het gebruiksgemak maakt achteruitrijden handiger.

  Goed zicht vóór u

  Front Short Range Assist gebruikt de voorradar om weggebruikers in het risicogebied voor de truck te detecteren en de chauffeur te waarschuwen bij stilstand en snelheden tot 10 km/u. Als het systeem een weggebruiker in het risicogebied voor de truck detecteert, wordt de chauffeur hiervan op de hoogte gesteld. Als het risico op een aanrijding toeneemt, hoort u ook een geluidssignaal.

  Veiligheid voorop

  Afslaan of van rijstrook veranderen kan riskant zijn. Side Collision Avoidance Support gebruikt radarsensoren aan de zijkanten van de truck om voetgangers, fietsers en andere voertuigen te detecteren. Wettelijke vereisten vereisen alleen dekking aan de passagierskant, maar ons systeem dekt beide kanten voor nog meer verkeersveiligheid. De chauffeur wordt via een lichtsignaal in de zijspiegel geïnformeerd wanneer een weggebruiker in het bewaakte gebied wordt gedetecteerd. Activeert de chauffeur de richtingaanwijzer toch, dan waarschuwt het systeem met geluid en door het lichtsignaal te laten knipperen. Als de truck is uitgerust met Volvo Dynamic Steering met Lane Keeping Assist, is er ook actieve stuurbegeleiding.

  Let op de portieren

  Voetgangers en fietsers kunnen uit het niets verschijnen en kunnen moeilijk te detecteren zijn wanneer ze zich in de buurt van de truck bevinden. Door Opening Warning gebruikt radarsensoren om beide zijden van de truck te scannen en zo de chauffeur en de passagier te detecteren en te waarschuwen voor andere weggebruikers in de risicozones, wanneer een van de portieren van de cabine wordt geopend. Het systeem waarschuwt tot twee minuten nadat het contact is uitgeschakeld.

  Stop en optrekken gemakkelijk gemaakt

  Veilig rijden met veelvuldig starten en stoppen kan een uitdaging zijn. Auto Hold is ontworpen om rijden met stoppen en optrekken comfortabeler en veiliger te maken. Het remt automatisch om de truck in positie te houden totdat de chauffeur het gaspedaal indrukt. Het werkt bij vooruit- en achteruitrijden, heuvel op, heuvel af en op een vlakke ondergrond.

  Grip krijgen

  Goede tractie is nodig om slippen te voorkomen en veilig te rijden. Active Grip Control is ontworpen om wielspin te controleren en de veiligheid en het comfort te verbeteren. Als het systeem tekenen van slippen detecteert, wordt het onmiddellijk geactiveerd om de chauffeur te helpen op de weg te blijven door het weggedrag, de remprestaties en de stabiliteit te verbeteren.

  Stil maar merkbaar

  Onze elektrische trucks zijn bijna geruisloos. Dat is positief voor de werkomgeving van de chauffeur en voor de omgeving van de stad, maar het zorgt er ook voor dat elektrische trucks minder opvallen. Akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem genereert geluiden die merkbaar genoeg zijn om mensen in de buurt van de truck bewust te maken, maar die toch aangenaam zijn voor de chauffeur en andere weggebruikers. Ontworpen om de veiligheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren zonder overmatig lawaai.

Overzicht

Functies

 

Meer informatie

FH16

FH

FM

FMX

FL

FE

Tyre Pressure Monitoring System

 

 

 

 

Informatiebladen downloaden >

Driver Alert Support

Adaptief grootlicht

 

 

 

 

Intelligent Speed Assist

Forward Collision Warning met noodremfunctie

Adaptive Cruise Control

Front Short Range Assist

Side Collision Avoidance Support

Door Opening Warning

 

 

Auto Hold

 

 

Volvo Dynamic Steering met Lane Keeping Assist

 

 

 

Electronic Stability Control

 

Volvo Dynamic Steering met Stability Assist

 

 

 

Downhill Cruise Control

 

 

 

Strek rem

 

 

 

Dodehoekcamera aan de passagierszijde

 

Camera aan achterzijde

 

Active Grip Control

 

 

 

 

Akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem*

 

 

 

*Uitsluitend voor elektrische trucks

       

VRAAG UW LOKALE EXPERT

Uw plaatselijke Volvo Trucks-dealer kan u onze ondersteuningssystemen voor chauffeurs
laten zien en uw vragen beantwoorden.