Trucks

Wat is (Bio-)LNG? En waarom is het belangrijker dan ooit?

LNG is 'Liquefied Natural Gas', oftewel vloeibaar aardgas. Bio-LNG (vloeibaar biogas) is gemaakt van gas afkomstig uit organisch materiaal: plantaardige resten of mest bijvoorbeeld. Voor ons zijn LNG en Bio-LNG cruciaal om een grote bijdrage te leveren aan de Zero Emissions-doelstelling van zowel Volvo Trucks als de EU. We leggen u hier graag wat LNG en biogas precies zijn, waarom ze grote voordelen kunnen bieden voor zowel het milieu als uw portemonnee, en welke LNG-trucks we aanbieden.

Wat is LNG?

LNG staat voor 'Liquefied Natural Gas', oftewel vloeibaar aardgas. Aardgas is een van 's werelds snelst groeiende energiebronnen en het is de schoonste fossiele brandstof. Het gas komt uit ondergrondse reservoirs van over de hele wereld en is in een grotere mate aanwezig dan olie, wat het een duurzaam alternatief maakt.

Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan, maar ook uit kleine hoeveelheden ethaan, propaan, butaan en onbrandbare stoffen. Deze overige stoffen worden verwijderd wanneer het aardgas wordt omgezet naar een brandstof. Vervolgens wordt het gas verkoeld tot -161 °C. Het resultaat? LNG.

Wat is Bio-LNG?

Bio-LNG, ook wel bekend als LBG (Liquefied Bio Gas) oftewel vloeibaar biogas, is gemaakt van gas afkomstig uit organisch materiaal: plantaardige resten of mest bijvoorbeeld. Het is als zodanig totaal anders dan het bekendere LPG dat een mengsel is van gassen dat als restproduct ontstaat bij olieraffinage.

Het organisch materiaal wordt in een vergister omgezet naar biogas. Zodra alle vervuiling eruit is gefilterd, wordt het gas afgekoeld en krijgt het een vloeibare vorm (minus 130-140°C). Voordeel van een vloeibare gasvorm is dat het gecomprimeerd (oftewel compact) is en er als zodanig meer van kan worden meegenomen, om meer kilometers te kunnen afleggen. Ideaal als transportbrandstof dus.

Een LNG-truck kan zowel rijden op LNG als op Bio-LNG of een mengsel daarvan.

LNG uitgelegd

We leggen uit wat LNG precies is en welke voordelen het biedt.

Bio-LNG uitgelegd

Expert Lars Mårtensson beantwoordt de meest gestelde vragen over Bio-LNG.

Hoe werkt een (Bio-)LNG-motor?

Bekijk de video of lees hier meer over de werking van een LNG-aandrijflijn.

Waarom LNG?

Er zijn tal van goede redenen voor transportbedrijven om over te schakelen op LNG. Maar uiteindelijk staat voor ons één reden centraal: de planeet. Naast de uitputting van oliebronnen voorspellen wetenschappers dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd tegen het jaar 2100 met 5-6 °C zal zijn gestegen. Met alle gevolgen van dien voor mens, dier en milieu.

MYTHEN LNG ONTKRACHT

Is LNG giftig? Ben je met een LNG-truck niet een rijdende bom? En wat als je omslaat met je truck?

Waar kun je LNG en Bio-LNG tanken?

Op steeds meer locaties kan LNG en Bio-LNG getankt worden en het aantal blijft maar groeien. Maandelijks worden er nieuwe stations geopend in Europa.

Bekijk hier het overzicht van alle (Bio-)LNG-tankstations in Europa >

Waarom LNG meer oplevert dan de investering

LNG is hot. Veel transporteurs hechten tegenwoordig veel waarde aan duurzaam, milieubewust rijden. Of het nu de eigen idealen zijn of de wensen van verladers, het kiezen van een LNG-truck voor de lange afstand of regionale distributie wordt steeds vaker overwogen. De hogere investering die een LNG-truck vereist kan sommigen echter onnodig afschrikken. We leggen u graag uit waarom LNG om twee redenen juist meer oplevert dan de investering.

Waarom LNG meer oplevert dan de investering >

 

Wat is het brandstofverbruik van een LNG-truck?

LNG bevat per kilo meer energie dan een liter diesel. Dit betekent dat er bij eenzelfde efficiëntie minder kilo’s LNG nodig zijn dan er liters diesel nodig zouden zijn om dezelfde afstand te overbruggen. Het brandstofverbruik van een LNG-truck kan daarmee gunstiger zijn dan dat van een dieseltruck, mits de brandstof dus net zo efficiënt gebruikt wordt. Hoe zit dit precies?

Lees meer over het brandstofverbruik van LNG-trucks >

 

Van de Kamp Transport over het tanken en de business case van LNG-trucks

Met een Volvo FH LNG naar Zuid-Italië is geen enkel probleem. En als ik naar onze business case kijk, zit er gewoon een verdienmodel achter.

Ervaringen transportbedrijven met LNG-trucks

Welke (Bio-)LNG-trucks heeft Volvo Trucks?

Volvo Trucks heeft twee LNG-modellen: de Volvo FH LNG voor internationaal transport en de Volvo FM LNG voor regionale distributie/internationaal transport. Beide modellen beschikken over een LNG-motor die tot 20% minder CO2 uitstoot dan de dieselvariant. Aangezien we dit niet ten koste wilden laten gaan van de prestaties van de trucks, leveren ze exact dezelfde prestaties als hun tegenhangers op diesel. Hierdoor krijgt u alles wat u gewend bent van de Volvo FH en FM.

Jan Schouten, Manager Product bij Volvo Trucks vertelt u er meer over in deze video:

Volvo FH LNG

20% minder CO2-uitstoot bij uw internationale transportwerkzaamheden, met exact dezelfde rijprestaties.

De prestaties van de Volvo FH LNG zijn op dit moment het beste van alle voertuigen.

Volvo FM LNG

20% minder CO2-uitstoot bij uw regionale transportwerkzaamheden, met exact dezelfde rijprestaties.

We hebben maar één aarde. En daar moeten we zuinig op zijn. De CO2-uitstoot van Volvo LNG-trucks is 20% lager in vergelijking met dieseltrucks dus dat sluit perfect aan bij onze ambitie.

BUSINESS CASE

Benieuwd naar uw rendement op een LNG-truck?

Ieder transportbedrijf is anders, dus het is begrijpelijk dat u graag ontdekt hoeveel LNG voor uw bedrijf kan betekenen, zeker gezien de subsidieregeling voor LNG van 18,7 eurocent per kg. Een van onze vertegenwoordigers komt graag bij u langs om in samenspraak met u de terugverdientijd te berekenen en hoeveel LNG u de komende jaren zal opleveren. Vraag via het onderstaande formulier vrijblijvend een persoonlijke business case voor uw bedrijf aan en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.