LNG is 'Liquefied Natural Gas', oftewel vloeibaar aardgas. Bio-LNG (vloeibaar biogas) is gemaakt van gas afkomstig uit organisch materiaal: plantaardige resten of mest bijvoorbeeld. Voor ons zijn LNG en Bio-LNG cruciaal om een grote bijdrage te leveren aan de Zero Emissions-doelstelling van zowel Volvo Trucks als de EU. We leggen u hier graag wat LNG en biogas precies zijn, waarom ze grote voordelen kunnen bieden voor zowel het milieu als uw portemonnee, en welke LNG-trucks we aanbieden.
LNG staat voor 'Liquefied Natural Gas', oftewel vloeibaar aardgas. Aardgas is een van 's werelds snelst groeiende energiebronnen en het is de schoonste fossiele brandstof. Het gas komt uit ondergrondse reservoirs van over de hele wereld en is in een grotere mate aanwezig dan olie, wat het een duurzaam alternatief maakt.
Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan, maar ook uit kleine hoeveelheden ethaan, propaan, butaan en onbrandbare stoffen. Deze overige stoffen worden verwijderd wanneer het aardgas wordt omgezet naar een brandstof. Vervolgens wordt het gas verkoeld tot -161 °C. Het resultaat? LNG.
Bio-LNG, ook wel bekend als LBG (Liquefied Bio Gas) oftewel vloeibaar biogas, is gemaakt van gas afkomstig uit organisch materiaal: plantaardige resten of mest bijvoorbeeld. Het is als zodanig totaal anders dan het bekendere LPG dat een mengsel is van gassen dat als restproduct ontstaat bij olieraffinage.
Het organisch materiaal wordt in een vergister omgezet naar biogas. Zodra alle vervuiling eruit is gefilterd, wordt het gas afgekoeld en krijgt het een vloeibare vorm (minus 130-140 °C). Voordeel van een vloeibare gasvorm is dat het gecomprimeerd (oftewel compact) is en er als zodanig meer van kan worden meegenomen, om meer kilometers te kunnen afleggen. Ideaal als transportbrandstof dus.
Een LNG-truck kan zowel rijden op LNG als op Bio-LNG of een mengsel daarvan.
We leggen uit wat LNG precies is en welke voordelen het biedt.
Expert Lars Mårtensson beantwoordt de meest gestelde vragen over Bio-LNG.
Bekijk de video of lees hier meer over de werking van een LNG-aandrijflijn.
Er zijn tal van goede redenen voor transportbedrijven om over te schakelen op LNG. Maar uiteindelijk staat voor ons één reden centraal: de planeet. Naast de uitputting van oliebronnen voorspellen wetenschappers dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd tegen het jaar 2100 met 5-6 °C zal zijn gestegen. Met alle gevolgen van dien voor mens, dier en milieu.
Het is niet voor niks dat de EU de doelstelling heeft om in 2030 het aantal CO2-emissies als gevolg van trucktransport met 30% te hebben teruggedrongen ten opzichte van 2005. We zullen allemaal moeten bijdragen aan de realisatie hiervan. Om die reden werd in Nederland op 11 december 2019 een definitief vervolg gegeven aan de subsidieregeling voor LNG. Niet alleen Nederland, maar ook de landen om ons heen werken aan een schoner milieu. Zo hoeven vrachtwagens die op LNG rijden de komende twee jaar geen Maut (de Duitse tol) te betalen in Duitsland.
MYTHEN LNG ONTKRACHT
In Nederland zijn er op dit moment al zo'n 30 LNG-tankstations operationeel en dit aantal blijft maar groeien. Zo is er sinds een tijd ook de mogelijkheid om op de strategische locatie Zwolle LNG te tanken met uw Volvo LNG-truck. Ook in de buurlanden komen er steeds meer LNG-tankstations bij.
Overzicht van alle LNG-tankstations in Europa >
Steeds meer LNG-leveranciers bieden een 'blend', oftewel mengsel aan met Bio-LNG voor hogere CO2-reducties. Op de Energiecampus in Leeuwarden wordt momenteel een installatie ontwikkeld om mest en andere biogrondstoffen te verwerken tot o.a. Bio-LNG voor duurzaam transport. Ook Shell werkt aan een Bio-LNG installatie in Amsterdam.
LNG is hot. Veel transporteurs hechten tegenwoordig veel waarde aan duurzaam, milieubewust rijden. Of het nu de eigen idealen zijn of de wensen van verladers, het kiezen van een LNG-truck voor de lange afstand of regionale distributie wordt steeds vaker overwogen. De hogere investering die een LNG-truck vereist kan sommigen echter onnodig afschrikken. We leggen u graag uit waarom LNG om twee redenen juist meer oplevert dan de investering.
Waarom LNG meer oplevert dan de investering >
LNG bevat per kilo meer energie dan een liter diesel. Dit betekent dat er bij eenzelfde efficiëntie minder kilo’s LNG nodig zijn dan er liters diesel nodig zouden zijn om dezelfde afstand te overbruggen. Het brandstofverbruik van een LNG-truck kan daarmee gunstiger zijn dan dat van een dieseltruck, mits de brandstof dus net zo efficiënt gebruikt wordt. Hoe zit dit precies?
Lees meer over het brandstofverbruik van LNG-trucks >
Met een Volvo FH LNG naar Zuid-Italië is geen enkel probleem. En als ik naar onze business case kijk, zit er gewoon een verdienmodel achter.
Om als transportsector aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen, zijn investeringen van zowel transportbedrijven, fabrikanten als overheden noodzakelijk. Nu er LNG-trucks beschikbaar zijn die niet onderdoen voor hun tegenhangers op diesel, is een duidelijke trend zichtbaar. Tal van transportbedrijven kiezen ervoor een bedrijge te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door de aanschaf van een of meerdere LNG-trucks. Om deze vooroplopende bedrijven extra te stimuleren, zijn er in verschillende landen stimuleringsmaatregelen getroffen. De belangrijkste zijn die in Nederland en Duitsland:
Op 11 december 2019 is de stimuleringsregeling voor LNG en Bio-LNG door het Ministerie van Financiën definitief vastgesteld. Transportbedrijven ontvangen in de jaren 2020 en 2021 18,7 eurocent per kilogram LNG, direct verrekend aan de pomp.
De Maut-vrijstelling voor LNG-trucks is verlengd. Tot eind 2023 hoeven trucks op LNG en CNG geen Maut te betalen op Duitse wegen. De besparing voor transportbedrijven kan, afhankelijk van de gewichtsklasse, oplopen tot 18,7 eurocent per kilometer.
Met beide stimuleringsmaatregelen wordt de business case van een LNG-truck extra interessant.
Volvo Trucks heeft twee LNG-modellen: de Volvo FH LNG voor internationaal transport en de Volvo FM LNG voor regionale distributie/internationaal transport. Beide modellen beschikken over een LNG-motor die tot 20% minder CO2 uitstoot dan de dieselvariant. Aangezien we dit niet ten koste wilden laten gaan van de prestaties van de trucks, leveren ze exact dezelfde prestaties als hun tegenhangers op diesel. Hierdoor krijgt u alles wat u gewend bent van de Volvo FH en FM.
Jan Schouten, Manager Product bij Volvo Trucks vertelt u er meer over in deze video:
20% minder CO2-uitstoot bij uw internationale transportwerkzaamheden, met exact dezelfde rijprestaties.
De prestaties van de Volvo FH LNG zijn op dit moment het beste van alle voertuigen.
20% minder CO2-uitstoot bij uw regionale transportwerkzaamheden, met exact dezelfde rijprestaties.
We hebben maar één aarde. En daar moeten we zuinig op zijn. De CO2-uitstoot van Volvo LNG-trucks is 20% lager in vergelijking met dieseltrucks dus dat sluit perfect aan bij onze ambitie.
BUSINESS CASE
Ieder transportbedrijf is anders, dus het is begrijpelijk dat u graag ontdekt hoeveel LNG voor uw bedrijf kan betekenen, zeker gezien de subsidieregeling voor LNG van 18,7 eurocent per kg. Een van onze vertegenwoordigers komt graag bij u langs om in samenspraak met u de terugverdientijd te berekenen en hoeveel LNG u de komende jaren zal opleveren. Vraag via het onderstaande formulier vrijblijvend een persoonlijke business case voor uw bedrijf aan en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.