Volvo Trucks

NEDERLAND

×

Kijk vooruit met uw business

Kennisbank Volvo Trucks

Welkom in de kennisbank van Volvo Trucks. Vergroot uw kennis met artikelen die uw business verder kunnen helpen.

Vind relevante artikelen

103 matches

1 of 6

 • Brandstof besparen

  06/10/2021 Leestijd: 2 min Leestijd: 2 min

  Wat is het brandstofverbruik van een LNG-truck?

  LNG bevat per kilo meer energie dan een liter diesel. Dit betekent dat er bij eenzelfde efficiëntie minder kilo’s LNG nodig zijn dan er liters diesel nodig zouden zijn om dezelfde afstand te overbruggen. Het brandstofverbruik van een LNG-truck kan daarmee gunstiger zijn dan dat van een dieseltruck, mits de brandstof dus net zo efficiënt gebruikt wordt. Hoe zit dit precies? Lees er hier meer over.

  `
 • Uitstoot verminderen

  06/06/2021 Leestijd: 2 min Leestijd: 2 min

  Hoe is de service en het onderhoud van een elektrische truck geregeld?

  Accu’s zijn zwaar en vooral duur. Met meer accu’s rijden dan nodig is, is dus kostbaar en blijkt vooral ook onnodig. De beste elektrische truck is namelijk niet die met de grootste actieradius maar één die precies goed is voor het werk dat hij moet doen. Maar dat verschilt per segment.

  `
 • Uitstoot verminderen

  06/06/2021 Leestijd: 4 min Leestijd: 4 min

  Elektrisch transport op zonne- en windenergie. Wat zijn de mogelijkheden?

  Het aandeel batterij-elektrische voertuigen (Battery Electric Vehicles - BEV) groeit. Deze voertuigen spelen een steeds belangrijkere rol binnen de automotive sector. Ook elektrische trucks gaan een steeds grotere rol spelen in zowel stadsdistributie als regionale transporten. De moeilijkste taak die we moeten oplossen, betreft die voor het zware commerciële langeafstandstransport - het vervoeren van zware lasten over lange afstanden. Hiervoor zijn elektrische trucks met brandstofcel op waterstof een uitstekende optie om geen uitlaatgassen uit te stoten.

  `
 • Brandstof besparen

  05/31/2021 Leestijd: 9 min Leestijd: 9 min

  Alles over LZV's (of eco-combi's)

  Hoewel het een praktische oplossing is om kosten en emissies te verlagen, hebben langere en zwaardere voertuigen (LZV's) vaak een slechte reputatie. Ze worden gezien als onveilig of als zware investering op de infrastructuur. Maar dit is onterecht. Hier is een overzicht van enkele van de meest gestelde vragen over LZV’s om die mythes te ontkrachten.

  `
 • Veiligheid

  05/09/2021 Leestijd: 2 min Leestijd: 2 min

  Hoe voorkomt u een klapband?

  Een klapband is levensgevaarlijk. Als chauffeur kunt u de macht over het stuur verliezen en door de hoge druk in de banden kunnen fragmenten ver weg worden geslingerd en zelfs de vloer van de cabine doorboren. Herstelkosten kunnen dan ook hoog zijn. Wat kunt u doen om een klapband te voorkomen? Wij geven een aantal tips.

  `
 • Uitstoot verminderen

  04/15/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Elektrische trucks worden eerder mainstream dan verwacht. Dit is waarom.

  De transportsector wordt geconfronteerd met hoge eisen om de impact op het klimaat te verbeteren. Om de overgang naar duurzamere transporten te versnellen, wil Volvo Trucks de volledige range tegen 2040 fossielvrij hebben. Elektrische trucks zullen een sleutelrol spelen om dit te bereiken. Het klinkt misschien als een onrealistisch doel, maar in feite zal de overstap naar elektrische voertuigen veel sneller gaan dan de meesten hadden verwacht. Hier zijn enkele redenen waarom.

  `
 • Total Cost of Ownership (TCO)

  04/01/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Gewichtscompensatie bij alternatieve aandrijflijnen

  Alternatieve aandrijflijnen zijn schoner, maar vaak ook zwaarder dan conventionele dieseltrucks. Om niet in te leveren op laadvermogen mogen veel trucks met een alternatieve aandrijflijn het meergewicht compenseren. Hoe ziet deze richtlijn eruit en in welke landen is hij van kracht? En voor welk type trucks geldt het? Lees er hier meer over.

  `
 • Uitstoot verminderen

  03/17/2021 Leestijd: 6 min Leestijd: 6 min

  In hoeverre zijn elektrische wegen echt een oplossing?

  Overal kunnen rijden en nooit meer hoeven tanken, is een prettige gedachte. En dat is precies wat elektrische wegen beweren te kunnen. Voorstanders stellen dat door voertuigen te laden terwijl ze rijden het opladen kan worden versneld en grotere afstanden afgelegd kunnen worden. Maar zijn elektrische wegen echt zo effectief? Of alleen een niche-oplossing voor bepaalde gebieden?

  `
 • Veiligheid

  03/07/2021 Leestijd: 4 min Leestijd: 4 min

  Hoe werkt een noodremsysteem precies?

  Een kop-staart-botsing is het scenario bij circa 1 op de 5 ongevallen waarbij trucks betrokken zijn. Om dit aantal ongelukken met vaak ernstige afloop terug te dringen, is een automatisch remsysteem sinds november 2015 in de hele EU vereist voor nieuwe zware trucks met twee en drie assen. Maar wat houdt zo’n systeem precies in? En hoe werkt het?

  `
 • Uitstoot verminderen

  03/02/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Is een elektrische truck veilig?

  Net als alle overige voertuigen die op de Nederlandse wegen rijden, voldoen ook elektrische trucks aan alle wettelijke veiligheidsvoorschriften. Ze zijn dus veilig. Maar zijn er nog extra aandachtspunten op het gebied van veiligheid waarmee rekening kan worden gehouden?

  `
 • Uitstoot verminderen

  03/01/2021 Leestijd: 5 min Leestijd: 5 min

  Waarom is een elektrische truck de hoge investering waard?

  Een elektrische truck is op dit moment nog zo’n 3 à 4 keer duurder dan een conventionele dieseltruck. Een flinke investering voor veel transportbedrijven. Maar waarom is een elektrische truck toch die hoge investering waard?

  `
 • Uitstoot verminderen

  03/01/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Wat is de terugverdientijd van een elektrische truck?

  De prijs voor een elektrische truck ligt momenteel nog zo’n drie à vier keer hoger dan een truck met een conventionele verbrandingsmotor. Hoe kunt u deze investering terugverdienen? En aan welke termijn moet u dan denken?

  `
 • Uitstoot verminderen

  02/14/2021 Leestijd: 7 min Leestijd: 7 min

  Alles over CO2-reductie: hoe verlaag ik de CO2-uitstoot van mijn transportbedrijf?

  Op deze pagina vindt u alles over CO2-reductie in de transportwereld. We leggen u uit wat CO2-uitstoot precies is, waarom de transportwereld zo'n belangrijke rol speelt in het terugdringen van de wereldwijde CO2-uitstoot, welke wetgevingen rondom CO2-uitstoot van trucks er zijn en welke stappen transportbedrijven zelf kunnen zetten om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van klimaatverandering.

  `
 • Uitstoot verminderen

  02/14/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Wat is de actieradius van een elektrische truck?

  Accu’s zijn zwaar en vooral duur. Met meer accu’s rijden dan nodig is, is dus kostbaar en blijkt vooral ook onnodig. De beste elektrische truck is namelijk niet die met de grootste actieradius maar één die precies goed is voor het werk dat hij moet doen. Maar dat verschilt per segment.

  `
 • Uitstoot verminderen

  02/13/2021 Leestijd: 4 min Leestijd: 4 min

  Waarom is een elektrische truck geschikt voor de binnenstad?

  Er komen steeds meer zware elektrische voertuigen op de markt. Trucks die kunnen worden ingezet in het bouwtransport of het zwaardere distributiewerk. Op dit moment zijn deze elektrische trucks met name geschikt voor het rijden in binnensteden waar korte afstanden worden overbrugd. Wat maakt een elektrische truck nu zo geschikt voor die binnenstad?

  `
 • Uitstoot verminderen

  02/12/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden voor chauffeurs?

  Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Zo is een elektrische truck stil en stoot hij geen schadelijke stoffen uit. Dit komt niet alleen medeweggebruikers, maar zeker ook de werkomgeving van chauffeurs ten goede.

  `
 • Uitstoot verminderen

  02/11/2021 Leestijd: 5 min Leestijd: 5 min

  Hoe gaat het opladen en bijladen van een elektrische truck?

  Er zijn veel verschillende manieren om een elektrische truck op te laden. Waar moet u allemaal rekening mee houden? En hoe is bijladen georganiseerd? En wat als er meerdere trucks in het wagenpark elektrisch zijn? Lees hier alles over wat nodig is voor het opladen van een elektrische truck.

  `
 • Uitstoot verminderen

  01/28/2021 Leestijd: 4 min Leestijd: 4 min

  Waarom nu gaan voor een elektrische truck?

  Elektrische trucks zijn relatief nieuw. Instappen in een nieuw product brengt altijd risico’s met zich mee. Maar waarom is het goed om toch in het diepe te springen en nu al te gaan voor een elektrische truck?

  `
 • Beschikbaarheid

  01/25/2021 Leestijd: 2 min Leestijd: 2 min

  Truck in eigen onderhoud? Houd de olieverversingstermijn in de gaten.

  Onderhoudt u uw eigen trucks? Dan verdient de verversingstermijn van de motorolie enige aandacht. Waar moet u op letten?

  `
 • Uitstoot verminderen

  01/14/2021 Leestijd: 12 min Leestijd: 12 min

  Wat is waterstof? Waarom waterstof? En hoe werken vrachtwagens op waterstof?

  Duurzaamheid en CO2-reductie staan wereldwijd hoog op de agenda. De overgang naar elektrische voertuigen speelt daarin een grote rol en waterstof met brandstofcel maakt daar onderdeel van uit. Lees hier alles over waterstof en hoe het kan worden toegepast in vrachtwagens.

  `

103 matches

1 of 6