Volvo Trucks

NEDERLAND

×

Kijk vooruit met uw business

Kennisbank Volvo Trucks

Welkom in de kennisbank van Volvo Trucks. Vergroot uw kennis met artikelen die uw business verder kunnen helpen.

Vind relevante artikelen

112 matches

1 of 6

 • Uitstoot verminderen

  01/06/2022 Leestijd: 7 min Leestijd: 7 min

  Alles wat we tot nu toe weten over de subsidieregelingen zero emissie trucks 

  Dit jaar komen er meerdere subsidieregelingen voor zero emissie trucks. Welke zijn dat precies? Wat weten we tot nu toe over de inhoud en voorwaarden? En wat gebeurt er met de overige subsidieregelingen zoals MIA? Lees er hier alles over.

 • Total Cost of Ownership (TCO)

  01/05/2022 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Ben ik verzekerd als ik tijdens een ongeval geen gordel draag? 

  Wat zijn de gevolgen voor de dekking en/of de uitkering van de verzekering als je bij een ongeval letsel oploopt en het blijkt dat je je je gordel niet hebt gedragen? Lees er hier meer over.

 • Brandstof besparen

  11/12/2021 Leestijd: 14 min Leestijd: 14 min

  Brandstof besparen: alles wat transportbedrijven moeten weten 

  Brandstof besparen: het is zowel de grootste als de belangrijkste uitdaging van veel transportbedrijven. Vanwege de grote hoeveelheden brandstof die er jaarlijks door transportbedrijven worden verbruikt, kunnen ogenschijnlijk minimale verlagingen van het brandstofverbruik per truck enorme positieve effecten hebben op de totale brandstofkosten van het bedrijf. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over brandstofverbruik en hoe u de benodigde besparingen voor uw bedrijf kunt realiseren.

 • Veiligheid

  08/10/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Hoe kun je chauffeurs nog veiliger laten rijden? 

  Trucks worden steeds veiliger. Maar de chauffeur blijft in control. Toch maken chauffeurs ook fouten. Menselijk. Hoe kun je ze daarop coachen? En wat is nodig om te zorgen dat ze veiliger rijden? Met minder schades, geen stilstand, geen extra kosten en nog belangrijker geen letsel?

 • Veiligheid

  08/09/2021 Leestijd: 2 min Leestijd: 2 min

  Waarom kunnen veiligheidssystemen worden uitgeschakeld? 

  Hoewel veel wettelijk verplicht zijn, kunnen de meeste veiligheidssystemen toch worden uitgeschakeld. Waarom is dat?

 • Brandstof besparen

  08/05/2021 Leestijd: 5 min Leestijd: 5 min

  Hoe kies ik de juiste aerodynamische opties voor mijn werkzaamheden? 

  Heeft u ooit moeite gehad om op een fiets harder dan 30 km/u te rijden? Ja? Dan heeft u ervaren dat aerodynamische weerstand zelfs bij lage snelheden zeer reëel is. Met de juiste aerodynamica op trucks kunnen aanzienlijke brandstofbesparingen worden gerealiseerd. Maar hoe kiest u de juiste aerodynamica voor uw werkzaamheden? Lees er hier meer over.

 • Uitstoot verminderen

  07/26/2021 Leestijd: 4 min Leestijd: 4 min

  Waarom vormen LNG en Bio-LNG nú een haalbaar, betaalbaar en inzetbaar alternatief voor diesel?  

  Als fossiele brandstof lijkt LNG op het eerste gezicht misschien meer nadelen dan voordelen te hebben. Maar mits efficiënt gebruikt, zorg LNG voor een aanzienlijke CO2-reductie en is het op dit moment een van de meest haalbare, betaalbare en inzetbare alternatieven voor diesel. Hoe zit dat precies? En wat is het verschil tussen LNG en Bio-LNG, oftewel vloeibaar biogas? Lees er hier meer over.

 • Total Cost of Ownership (TCO)

  07/05/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Hoe verzeker ik een nieuwe vrachtwagen? 

  Na het aanschaffen van een nieuwe truck is het belangrijk om te kijken hoe het voertuig moet worden verzekerd. Het verzekeren van een vrachtauto gebeurt voor het overgrote deel op dezelfde manier als een personenauto of bestelauto. Lees hier meer over de belangrijkste dekkingen.

 • Bellen of appen terwijl je aan het rijden bent. Het is gevaarlijk en niet toegestaan. Boetes kunnen behoorlijk oplopen. Wat als er in zo’n situatie ook daadwerkelijk schade wordt gereden? Of nog erger: (blijvend) letsel of zelfs een overlijden? Geeft de verzekering dan dekking? Lees hier of en hoe dit verzekeringstechnisch wordt geregeld.

 • Brandstof besparen

  06/11/2021 Leestijd: 2 min Leestijd: 2 min

  Wat is het brandstofverbruik van een LNG-truck? 

  LNG bevat per kilo meer energie dan een liter diesel. Dit betekent dat er bij eenzelfde efficiëntie minder kilo’s LNG nodig zijn dan er liters diesel nodig zouden zijn om dezelfde afstand te overbruggen. Het brandstofverbruik van een LNG-truck kan daarmee gunstiger zijn dan dat van een dieseltruck, mits de brandstof dus net zo efficiënt gebruikt wordt. Hoe zit dit precies? Lees er hier meer over.

 • Uitstoot verminderen

  06/07/2021 Leestijd: 4 min Leestijd: 4 min

  Elektrisch transport op zonne- en windenergie. Wat zijn de mogelijkheden? 

  Het aandeel batterij-elektrische voertuigen (Battery Electric Vehicles - BEV) groeit. Deze voertuigen spelen een steeds belangrijkere rol binnen de automotive sector. Ook elektrische trucks gaan een steeds grotere rol spelen in zowel stadsdistributie als regionale transporten. De moeilijkste taak die we moeten oplossen, betreft die voor het zware commerciële langeafstandstransport - het vervoeren van zware lasten over lange afstanden. Hiervoor zijn elektrische trucks met brandstofcel op waterstof een uitstekende optie om geen uitlaatgassen uit te stoten.

 • Uitstoot verminderen

  06/07/2021 Leestijd: 2 min Leestijd: 2 min

  Hoe is de service en het onderhoud van een elektrische truck geregeld? 

  Een elektrische truck beschikt over een of meerdere elektromotoren, is voor de energieopslag voorzien van meerdere accu’s en werkt met hoogspanning van 600 volt. Hierdoor is de aandrijving totaal anders dan die van een traditionele dieseltruck. Waar moet u op het gebied van service en onderhoud rekening mee houden?

 • Brandstof besparen

  06/01/2021 Leestijd: 9 min Leestijd: 9 min

  Alles over LZV's (of eco-combi's) 

  Hoewel het een praktische oplossing is om kosten en emissies te verlagen, hebben langere en zwaardere voertuigen (LZV's) vaak een slechte reputatie. Ze worden gezien als onveilig of als zware investering op de infrastructuur. Maar dit is onterecht. Hier is een overzicht van enkele van de meest gestelde vragen over LZV’s om die mythes te ontkrachten.

 • Veiligheid

  05/10/2021 Leestijd: 2 min Leestijd: 2 min

  Hoe voorkomt u een klapband? 

  Een klapband is levensgevaarlijk. Als chauffeur kunt u de macht over het stuur verliezen en door de hoge druk in de banden kunnen fragmenten ver weg worden geslingerd en zelfs de vloer van de cabine doorboren. Herstelkosten kunnen dan ook hoog zijn. Wat kunt u doen om een klapband te voorkomen? Wij geven een aantal tips.

 • Uitstoot verminderen

  04/16/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Elektrische trucks worden eerder mainstream dan verwacht. Dit is waarom.  

  De transportsector wordt geconfronteerd met hoge eisen om de impact op het klimaat te verbeteren. Om de overgang naar duurzamere transporten te versnellen, wil Volvo Trucks de volledige range tegen 2040 fossielvrij hebben. Elektrische trucks zullen een sleutelrol spelen om dit te bereiken. Het klinkt misschien als een onrealistisch doel, maar in feite zal de overstap naar elektrische voertuigen veel sneller gaan dan de meesten hadden verwacht. Hier zijn enkele redenen waarom.

 • Total Cost of Ownership (TCO)

  04/01/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Gewichtscompensatie bij alternatieve aandrijflijnen 

  Alternatieve aandrijflijnen zijn schoner, maar vaak ook zwaarder dan conventionele dieseltrucks. Om niet in te leveren op laadvermogen mogen veel trucks met een alternatieve aandrijflijn het meergewicht compenseren. Hoe ziet deze richtlijn eruit en in welke landen is hij van kracht? En voor welk type trucks geldt het? Lees er hier meer over.

 • Uitstoot verminderen

  03/18/2021 Leestijd: 6 min Leestijd: 6 min

  In hoeverre zijn elektrische wegen echt een oplossing? 

  Overal kunnen rijden en nooit meer hoeven tanken, is een prettige gedachte. En dat is precies wat elektrische wegen beweren te kunnen. Voorstanders stellen dat door voertuigen te laden terwijl ze rijden het opladen kan worden versneld en grotere afstanden afgelegd kunnen worden. Maar zijn elektrische wegen echt zo effectief? Of alleen een niche-oplossing voor bepaalde gebieden?

 • Veiligheid

  03/08/2021 Leestijd: 4 min Leestijd: 4 min

  Hoe werkt een noodremsysteem precies? 

  Een kop-staart-botsing is het scenario bij circa 1 op de 5 ongevallen waarbij trucks betrokken zijn. Om dit aantal ongelukken met vaak ernstige afloop terug te dringen, is een automatisch remsysteem sinds november 2015 in de hele EU vereist voor nieuwe zware trucks met twee en drie assen. Maar wat houdt zo’n systeem precies in? En hoe werkt het?

 • Uitstoot verminderen

  03/03/2021 Leestijd: 3 min Leestijd: 3 min

  Is een elektrische truck veilig? 

  Net als alle overige voertuigen die op de Nederlandse wegen rijden, voldoen ook elektrische trucks aan alle wettelijke veiligheidsvoorschriften. Ze zijn dus veilig. Maar zijn er nog extra aandachtspunten op het gebied van veiligheid waarmee rekening kan worden gehouden?

 • Uitstoot verminderen

  03/02/2021 Leestijd: 5 min Leestijd: 5 min

  Waarom is een elektrische truck de hoge investering waard? 

  Een elektrische truck is op dit moment nog zo’n 3 à 4 keer duurder dan een conventionele dieseltruck. Een flinke investering voor veel transportbedrijven. Maar waarom is een elektrische truck toch die hoge investering waard?

112 matches

1 of 6