Trucks

VOORHEEN EEN TOEKOMSTBEELD, NU DE REALITEIT

Elektrische vrachtwagens en e-mobility

Volvo Trucks wil met haar trucks het dagelijks leven verbeteren van alle mensen die in onze steden wonen en werken of deze bezoeken. De steden nemen in omvang toe, en daarmee de uitdagingen. Gelukkig liggen er kansen in het verschiet en worden die met de dag haalbaarder. 

Elektromobiliteit speelt een belangrijke rol in onze stappen naar duurzame transporten. Elektrische trucks zijn nu een reële en levensvatbare commerciële oplossing voor steden en bedrijven.

We laten u graag zien welke elektrische vrachtwagens Volvo Trucks heeft ontwikkeld om een grote bijdrage te kunnen leveren aan de duurzaamheid van de Nederlandse steden. Daarnaast ontdekt u in verschillende artikelen meer over elektromobiliteit en welke factoren van invloed zijn op de steden van de toekomst.

Deze elektrische trucks zijn verkrijgbaar

ALLE VRAGEN BEANTWOORD

Renewi over inzet eerste elektrische vrachtwagen

Veelgestelde vragen over elektrische vrachtwagens

Accu’s zijn zwaar en vooral duur. Met meer accu’s rijden dan nodig is, is dus kostbaar en blijkt vooral ook onnodig. De beste elektrische truck is namelijk niet die met de grootste actieradius maar één die precies goed is voor het werk dat hij moet doen. Maar dat verschilt per segment. Zo heeft de Volvo FL Electric een actieradius tot 300 km voor distributietransporten.

Lees hier meer over de actieradius van elektrische trucks >

Elektrische trucks zijn relatief nieuw. Instappen in een nieuw product brengt altijd risico’s met zich mee. Maar waarom is het goed om toch in het diepe te springen en nu al te gaan voor een elektrische truck? Niet alleen vereist het klimaatakkoord alternatieven voor diesel, ook bieden elektrische trucks grote (imago)voordelen ten opzichte van uw concurrentie. 

Lees er meer over in dit artikel >

Ten eerste stoten ze geen uitlaatgassen uit. Het betekent dat u de luchtkwaliteit daadwerkelijk verbetert als u kiest voor een elektrische truck in plaats van een truck met verbrandingsmotor. In de tweede plaats zijn ze stiller. Geluidsvervuiling is een groeiend probleem in stedelijke gebieden, en elektrische trucks dragen bij aan stillere steden. Ten slotte is het rijden met een elektrische truck in stadsvervoer met veel starten en stoppen heel gemakkelijk.

Lees hier waarom elektrische trucks zo geschikt zijn voor de binnenstad >

Er zijn veel verschillende manieren om een elektrische truck op te laden. De meest gebruikte aansluiting voor het opladen van een elektrische truck is de CCS/Combo2-aansluiting (Combined Charging System with Type2). In de volksmond de Mennekes-stekker genoemd. Maar hoe zit het met het op- en bijladen van een heel wagenpark? En wat is de rol van intelligente laadsystemen?

Lees alles over op- en bijladen van elektrische trucks in dit artikel >

De prijs voor een elektrische truck ligt momenteel nog zo’n drie à vier keer hoger dan een truck met een conventionele verbrandingsmotor. Feit is dus dat kiezen voor een elektrische truck op dit moment nog een hoge investering vormt en zeker niet een die nu al in een geldbedrag is terug te verdienen. Het betekent: investeren in de toekomst, investeren in een oplossing die CO2-neutraal is. Want hoe veel minder CO2 u uitstoot met een elektrische truck kunt u namelijk wél berekenen. Daarnaast zijn de voorspellingen over de TCO van elektrische trucks door de snel toenemende vraag wel erg positief.

Lees hier meer over de terugverdientijd van een elektrische truck >

Hoewel elektrische trucks nu nog duurder zijn dan traditionele dieseltrucks leveren ze transportbedrijven wel degelijk voordelen op. Zo zullen de bedrijven die nu investeren in een duurzame en milieuvriendelijke transportoplossing straks een voordeel hebben op de bedrijven die wachten. Zij hebben immers al de nodige ervaring opgedaan en kunnen als pioniers hun duurzame karakter claimen.

Lees er meer over in dit artikel >

Ja, dat kunnen ze. Omdat ze geen uitlaatgassen uitstoten, zijn elektrische vrachtwagens inzetbaar op overdekte terminals en stedelijke gebieden waar nul uitstoot geldt. En omdat ze stiller zijn, zijn ze ook inzetbaar op tijdstippen waarop restricties voor de geluidsniveaus gelden, zoals 's nachts.

Net als alle overige voertuigen die op de Nederlandse wegen rijden, voldoen ook elektrische trucks aan alle wettelijke veiligheidsvoorschriften. Ze zijn dus veilig. Maar zijn er nog extra aandachtspunten op het gebied van veiligheid waarmee rekening kan worden gehouden?

Lees hier meer over de veiligheid van elektrische trucks >

Heel makkelijk. Achter het stuur heeft u meteen de beschikking over een hoog koppel en gelijkmatig vermogen. Ideaal voor transporten met veel starten en stoppen. Lage geluids- en trillingsniveaus zorgen daarnaast voor een aangename werkomgeving.

Ja, die zijn er. Onze elektrische trucks zijn vooralsnog bedoeld voor stedelijk gebruik waar de transportcycli voorspelbaar zijn, zoals distributie, afvalinzameling en lichte bouwtransporten. De ontwikkelingen gaan echter snel. Zo biedt Volvo Trucks vanaf 2021 een volledig elektrische range aan.

Bekijk de elektrische Volvo Trucks-range >

Duurzaamheid en CO2-reductie staan wereldwijd hoog op de agenda. De overgang naar elektrische voertuigen speelt daarin een grote rol en waterstof met brandstofcel maakt daar onderdeel van uit. In de basis is namelijk een elektrische truck nodig; een truck met een elektrische aandrijflijn.

Lees hier alles over vrachtwagens op waterstof >

Bedrijven die kozen voor een elektrische truck

Hoe is het om met een elektrische truck te rijden?

H. van Wijk Transport uit Aalsmeer zet sinds kort een volledig elektrische Volvo FE in voor transporten in met name de binnenstad van Amsterdam. De 6x2-truck is voorzien van een twee zijden kipper en een 19-tons autolaadkraan en ook die werken volledig elektrisch. Wat zijn de ervaringen met dit duurzame voertuig, maar vooral: wat betekent het voor de chauffeur? Online magazine BIG Truck reed een dag mee.

Ik wil nooit meer wat anders

Leveringen daadwerkelijk van deur tot deur

Met een volledig elektrische truck krijgt de uitdrukking 'van deur tot deur' een geheel nieuwe inhoud. U komt dichter bij uw klanten en zorgt goed voor uw chauffeurs.

 

Er helemaal voor gaan

Slank uw logistiek af en open mogelijkheden voor nieuwe, efficiënte workflows. Met nul uitlaatemissies en minder lawaai kunt u de goederen ophalen en afleveren op plaatsen waar normale trucks niet kunnen komen. U kunt milieuzones in- en uitrijden. Rijd rechtstreeks naar magazijnen onder dak in plaats van buiten te moeten blijven. 

 

Laat zien hoe duurzaam u bent 

Wanneer u uw goederen aflevert, vertegenwoordigt u ook een merk. Iedereen weet dat transport van invloed is op het milieu. Grijp uw kans om de wereld te laten zien dat uw bedrijf duurzaamheid serieus neemt, in elke stap van de toevoerketen. Bent u klaar om stelling te nemen?

Wat is uw oplossing?

Kies voor de wendbare en ongecompliceerde Volvo FL Electric of de grotere Volvo FE Electric met meer laadvermogen en een krachtigere aandrijflijn. Wat uw opdrachten en routes ook zijn, we vinden een geoptimaliseerde oplossing waardoor uw chauffeurs nog beter kunnen werken.

Kiezen voor duurzaamheid

De keuze voor elektrisch betekent ook stiller en schoner rijden. Een groot voordeel als u in woonwijken en stedelijke omgevingen werkt. Met de Volvo FH, FM, FMX, FE of FL Electric krijgt u alles in één pakket.

Ideaal voor stoppen en wegrijden

Een elektromotor levert direct het maximale koppel, wat een uiterst soepele en naadloze afgifte van vermogen geeft. Dit is ideaal voor stoppen en wegrijden, wat kenmerkend is voor stedelijk vervoer. 
 

Betere werkomgeving

U merkt een groot verschil; zowel in de cabine als tijdens het werken rondom de truck. Het geluidsniveau en de trillingen in de cabine zijn aanzienlijk minder storend. Het rijden verloopt echt soepel en zonder stress. Alles bij elkaar zorgen de stillere werking en de schonere lucht voor een betere omgeving voor uw medewerkers en de mensen op straat.

Stiller over de hele linie

Kiezen voor een elektrische vrachtwagen betekent ook stiller werken. Het geluidsniveau van een elektrische truck die langs rijdt, ligt 10 dB lager dan van een traditionele dieseltruck. Voor het menselijk oor is dat de helft van het geluidsniveau. Bij stilstand is het geluid nauwelijks meetbaar. Stelt u zich voor wat elektromobiliteit betekent voor de werkomgeving en de geluidsoverlast in steden.

U wordt op en top ondersteund

Kiezen voor elektrisch is meer dan nieuwe trucks kopen. Alles begint met een analyse van wat u wilt bereiken.

 

Analyse van uw werkzaamheden

Hoe zien uw opdrachten er uit en wat zijn uw eisen? Welke goederen vervoert u en over welke afstanden? Hoe zit het met de vereisten aan capaciteit en het aantal stops? Waar gaat u rijden en wanneer? Hoe gedetailleerd is uw routeplanning? Zijn er oplaadpunten langs uw routes? We houden rekening met het gehele toepassingsgebied om de beste oplossing te kunnen bieden.

 

De trucks specificeren

Zodra we antwoorden hebben, kunnen we een oplossing opstellen voor uw behoeften. Hoe kunnen we voldoen aan uw behoeften voor laadvermogen en actieradius om een maximale efficiency te behalen?

Opladen

De actieradius en de oplaadmogelijkheden zijn waarschijnlijk uw grootste zorgen bij de keuze voor elektrisch. Een ingebouwde AC-oplader en een oplaadkabel worden meegeleverd, zodat u 's nachts kunt opladen. Voor snelladen is een extern oplaadstation vereist. Volvo Trucks werkt samen met leveranciers van laadstations om een infrastructuur voor opladen te verzorgen die aan uw behoeften voldoet.
 

Service

Elektrische trucks vragen om ander en minder frequent onderhoud dan traditionele trucks. U hoeft bijvoorbeeld minder vaak de motorolie te verversen. Er zijn wel andere functies die inspectie en onderhoud vereisen. Er zijn speciale onderhoudstechnici bij uw Volvo Trucks-dealer die zijn opgeleid om voor uw elektrische trucks te zorgen.
 

Geavanceerd

Als u eenmaal heeft gekozen voor elektrische trucks, wordt het makkelijker de vervolgstappen te nemen. We zijn er om u te ondersteunen met de juiste oplossingen.

Hoe werkt het opladen van een elektrische truck?

Hoe zit het met speciale opbouw voor elektrische trucks?

Volvo Trucks heeft een lijn van zware elektrische trucks ontwikkeld die zijn afgestemd op de bouwsector. Door het gebruik van elektrische trucks met speciale opbouw kunnen bedrijven nu voldoen aan de toenemende vraag naar voertuigen met een lager geluidsniveau en geen uitlaatgassen op en rond bouwplaatsen in de stad.

Nog vragen?

Uw lokale Volvo Trucks-dealer beantwoordt ze graag, uiteraard geheel vrijblijvend.

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release

Wat is de toekomst van vrachtwagens op waterstof?