Trucks

Volvo FE horsetruck comfortabel voor mens en dier

Vierspan ponymenner Joey van der Ham uit Noordwijk heeft een nieuwe maatwerk horsetruck aangekocht. Het betreft een luchtgeveerde Volvo FE 280 4x2 met een laag chassis en lange wielbasis, ingericht met zes stalboxen en een luxe woongedeelte. De truck werd geleverd door Volvo Group Truck Center. RC Carrosseriebouw in Heerde verzorgde de opbouw.
Fotografie Henk Radstake – RC carrosseriebouw Heerde

Joey van der Ham is sinds drie jaar actief in de top van de internationale ponymensport. Hij werd in 2015 vijfde op het WK in Duitsland en won in 2016 de Nederlandse Kampioenschappen met zijn vierspan. Om gemakkelijker deel te kunnen nemen aan trainingen en toernooien in binnen- en buitenland, besloot hij te investeren in een volwaardige paardenvrachtwagen die plaats biedt aan zijn pony's, begeleiders en bijrijders. De koetsen reizen mee in een aanhanger achter de truck. 

Soepel schakelen met Volvo I-Shift
Dat de keuze viel op de Volvo FE, kwam in eerste instantie door de reputatie van de automatisch schakelende Volvo I-Shift versnellingsbak, vertelt Joey van der Ham: "De veiligheid en het comfort van de pony's onderweg staan voorop, vandaar dat soepel schakelen een must is", legt hij uit. "Door Volvo I-Shift trekt de truck heel gelijkmatig op. In samenspraak met Volvo Group Truck Center en RC Horsetrucks kwamen we uit op een Volvo FE vanwege de lage, compacte cabine, waar nog een tweepersoons slaapgelegenheid boven gebouwd kon worden en er veel ruimte overbleef voor de living." De truck is voorzien van een uitschuifbaar zij- en dakdeel, waardoor een grote leefruimte kan worden gecreëerd met nog eens drie slaapplekken. 

Electronic Stability Program
Het lage chassis met elektronisch gestuurde luchtvering van de Volvo FE vergemakkelijkt het in- en uitstappen van de pony's. De wielbasis van 6450 mm verdeelt het totale gewicht van de opbouw en lading evenwichtig over de luchtgeveerde 7,1-tons vooras en 13-tons achteras. Naast de dieren (gemiddeld 250 kilo per pony), inzittenden en bagage is er ook een tank met 850 liter drinkwater aan boord. Het Electronic Stability Program (ESP), dat standaard wordt geleverd op de Volvo FE, verbetert de veiligheids- en richtingsstabiliteit en voorkomt kantelen. Ook is de truck uitgerust met een EBS-pakket met antiblokkeersysteem en een trailerrem.

Teamsport
De menwedstrijden waar Van der Ham aan deelneemt, zijn veelal meerdaagse evenementen waarin gestreden wordt op de onderdelen dressuur, marathon en een afsluitende vaardigheidsproef. "Vierspan mennen is een teamsport", vertelt Van der Ham. "Achter de menner zitten twee bijrijders die de koets in balans houden. Voor de koets zijn vier pony's gespannen. We nemen altijd vijf pony's mee om zo nodig te kunnen wisselen. De grote wedstrijden worden overal in Europa gehouden, van Groot-Brittannië tot Hongarije. In de herfst en winter rijden we voornamelijk naar dichterbij gelegen locaties om te trainen bij andere stallen. Het wedstrijdseizoen begint weer in april, de pony's krijgen dus de gelegenheid om rustig te wennen aan de nieuwe truck."

17 oktober 2017