Trucks

Volvo Trucks en autonoom rijden

In twee onlangs uitgebrachte films laat Volvo Trucks zien hoe autonoom rijden onze manier van leven en werken in de komende jaren zal veranderen.
Volvo Trucks en autonoom rijden

De films van Volvo Trucks ‘Automation - the Big Change' en ‘Automation - Driving into the Future' gaan over belangrijke thema's rondom de trucktechnologie van de toekomst. De twee films zoomen in op het leven en het werk bij Volvo Trucks van hoofdrolspelers Sasko Cuklev en Ann-Sofi Karlsson. Er zijn ook bijdragen van vrachtwagenchauffeur Lukas Strohmeier uit Oostenrijk en forens Rohini Teather uit Londen. De films tonen de visie en gedachte van Volvo Trucks achter de voortdurende inzet op het gebied van autonoom rijden en de verwachtingen en zorgen van degenen wiens dagelijks leven erdoor wordt beïnvloed.

Sasko Cuklev, Director Autonomous Solutions, heeft een krachtige visie en spreekt vrijuit over de mogelijkheden die hij ziet voor de nabije toekomst: "Ongetwijfeld zullen zelfrijdende Volvo-trucks op de weg een onderdeel worden van onze maatschappij. De exacte invoering ervan hangt af van allerlei zaken zoals verkeersregels, infrastructuur en uiteraard de veiligheidsnormen", vervolgt Cuklev. 

Ook Ann-Sofi Karlsson, Director Human Factors for Automation, heeft een duidelijke visie: "Bij autonoom rijden gaat het er niet om werkgelegenheid te laten verdwijnen. Ook in de toekomst zal er veel vraag zijn naar bekwame chauffeurs. De handel en de wereldbevolking blijven groeien, dus geldt dat ook voor het goederenvervoer. Autonoom rijden zorgt alleen dat dit nog efficiënter verloopt." 

Focus op veiligheid
Omdat mensen altijd kwetsbaar blijven en de verkeerscomplexiteit steeds verder toeneemt, ligt de focus binnen het autonoom rijden project van Volvo Trucks vooral op veiligheid. Belangrijke pilots met zelfrijdende trucks in de mijnbouw, de afvalinzameling en op suikerrietplantages hebben aangetoond dat autonoom rijden niet alleen de veiligheid verbetert, maar dat ook de productiviteit enorm toeneemt. Door truckplatooning op snelwegen kunnen bovendien het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot worden teruggedrongen.

Klik hier voor de film ‘Automation - the Big Change'
Klik hier voor de film ‘Automation - Driving into the Future'
Klik hier voor de afbeeldingen in hoge resolutie. 

Beelden