Trucks

Jongeneel Transport neemt Volvo FM LNG-bakwagen in gebruik

Een primeur voor Jongeneel Transport: het bedrijf rijdt als een van de eerste in Nederland met een Volvo FM LNG 6x2-bakwagen. De LNG-truck wordt ingezet voor het transport van propaanflessen en heftruckgas voor Primagaz. Jongeneel Transport koos op basis van positieve ervaringen met Volvo FH LNG-trekkers wederom voor een LNG-truck. De levering kwam tot stand in samenwerking met dealer Volvo Group Truck Center en Volvo Trucks Nederland.
Jongeneel Transport neemt Volvo FM LNG-bakwagen in gebruik

Jongeneel Transport uit Valkenburg (Zuid-Holland) is gespecialiseerd in ADR-transport van industriële en vloeibare gassen, waaronder LNG. De nieuwe Volvo FM LNG 6x2-bakwagen is uitgerust met een 420 pk-motor, een Globetrotter LXL-cabine en een brandstoftank van 205 kg LNG voor een actieradius tot 1.000 kilometer. “We hebben voor een bakwagen gekozen omdat we met deze truck bij alle klanten kunnen komen”, zegt technisch directeur Ard Jongeneel van Jongeneel Transport. “Dankzij de gestuurde naloopas is het een wendbare truck, waardoor we ook bij klanten waar de ruimte beperkt is goed uit de voeten kunnen.”

CO2-uitstoot verlagen
“Wij hebben als vervoerder maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan en daarom zetten we ons graag in voor een schonere en duurzamere wereld”, zegt Jongeneel. “Samen met onze opdrachtgever Primagaz hebben we besloten om te investeren in LNG-voertuigen. LNG-trucks hebben namelijk een veel lagere CO2-uitstoot dan dieselvoertuigen, tot wel 20 procent.”

Jongeneel Transport heeft sinds vorig jaar al drie Volvo FH LNG-trekkers in de vloot. “We zijn zeer tevreden over de trucks”, zegt Jongeneel. “De rijprestaties zijn gelijk aan die van een diesel en een LNG-trekker is zelfs stiller dan een diesel. Dit wordt positief ontvangen door de medewerkers.”

Stimulans
Jongeneel volgt de ontwikkelingen over de LNG-teruggaveregeling van de overheid, die hoogstwaarschijnlijk een vervolg krijgt, op de voet. Hoewel deze accijnsteruggaveregeling eind vorig jaar gestopt is, vertrouwt Jongeneel erop dat de overheid CO2-reductie in het transport blijft stimuleren en met een oplossing komt. “We zijn blij dat er een nieuwe regeling in de maak is. Dat wegen we wel degelijk mee en is een goede stimulans om samen met onze klant te blijven investeren in LNG-voertuigen. Waarschijnlijk gaan we dit jaar nog een aantal LNG-voertuigen in gebruik nemen.”

Wagenpark
De investering in een alternatieve aandrijflijn staat niet op zichzelf. People, Planet, Power zijn de kernwaarden van Jongeneel Transport, dat al in 2014 de Lean & Green Award kreeg vanwege de inspanningen die het bedrijf verricht om de CO2-uitstoot te verminderen. Jongeneel: “Wij zijn niet voor niets een familiebedrijf en houden daarom altijd rekening met de generatie na ons. We dragen het keurmerk ‘sociale onderneming’ en denken groen waar mogelijk. De aanschaf van LNG-trucks past naadloos in die visie. Het zou het mooiste zijn als we straks op bio-LNG kunnen rijden want dan zou onze CO2-uitstoot tot nul kunnen dalen.”

Het wagenpark van Jongeneel Transport, dat naast ADR-transport ook actief is in goederen- en kraantransport en vervoer van sierteeltproducten, bestaat voor een groot deel uit Volvo-trucks. “Wij kiezen voor Volvo vanwege de betrouwbaarheid, het hoge comfort, lage instap en de goede dealerorganisatie die er achter staat. Volvo Group Truck Center staat voor service, kennis en kwaliteit. Bovendien is Volvo een innovatief bedrijf dat vooroploopt met nieuwe technieken, zoals LNG-trucks die werken volgens het dieselprincipe.”

Lees hier meer over Jongeneel Transport

Lees hier meer over LNG