Nachtmodus maakt rijden in het donker prettiger en veiliger

In de nachtmodus van Volvo Trucks kunnen met één klik alle overbodige achtergrondverlichtingen op het dashboard worden uitgeschakeld. De modus is bedoeld om het rijden in het donker prettiger en veiliger te maken met beter zicht.
Nachtmodus vanuit de chauffeursstoel.

De nachtmodus is met name bedoeld voor lange ritten waarbij in het donker wordt gereden.

Volgens het Volvo Trucks Accident Research Team is 90 procent van alle ongevallen met trucks te wijten aan menselijke factoren, zoals vermoeidheid, slaperigheid of onoplettendheid. Als in het donker wordt gereden, kunnen de weerspiegeling en schittering van de dashboardverlichting ongewenste afleidingen veroorzaken. Voor chauffeurs op internationale transporten kan dit de vermoeidheid versterken en de aandacht van de chauffeur afleiden wanneer die volledig gefocust zou moeten zijn op de weg voor hem. 

 

Nachtmodus bij het achteruitrijden.

De nachtmodus is ook handig bij het achteruitrijden en manoeuvreren bij lastige situaties, zoals het aan- of loskoppelen van trailers. De weerspiegelingen van het dashboard zijn dan niet te zien in de zij- en achteruitkijkspiegels.

“Het menselijk oog is zeer gevoelig voor licht en zelfs wanneer de chauffeur zich op de weg concentreert, kan de dashboardverlichting storend werken omdat het licht zichtbaar is aan de periferie van het blikveld van de chauffeur”, aldus Jonas Nordquist, Product Features Manager, Volvo Trucks.

Met een druk op de knop kunnen chauffeurs de nachtmodus activeren. Dit is wereldwijd een standaardvoorziening op alle Volvo FH-, Volvo FM- en Volvo FMX-trucks. 

Met de nachtmodus willen we het voor de chauffeur gemakkelijker maken om alert en gefocust te blijven. Het is een snelle en eenvoudige manier om afleidingen weg te nemen en het zicht te verbeteren.

Carl Johan Almqvist

Safety Director, Volvo Trucks

Knop voor Nachtmodus.

De nachtmodus wordt geactiveerd met één druk op de knop.

De nachtmodus schakelt onmiddellijk alle overbodige dashboardverlichting uit met uitzondering van de snelheidsmeter en de toerenteller. De verlichting van alle andere schakelaars en bedieningen wordt ook op de laagste stand gezet, maar alle veiligheidssystemen en chauffeurswaarschuwingen blijven wel werken.

Het resultaat is dat het dashboard minder fel licht afgeeft en minder weerspiegelt in de voorruit, zodat chauffeurs zich beter op de weg kunnen concentreren. De modus is met name bedoeld voor internationale transporten waarbij in het donker wordt gereden en voor achteruitrijden en manoeuvreren bij slechte weersomstandigheden of in lastige situaties zoals het aan- of loskoppelen van trailers. De lichten worden dan niet weerspiegeld in de zij- en achteruitkijkspiegels.

“Met de nachtmodus willen we het voor de chauffeur gemakkelijker maken om alert en gefocust te blijven”, aldus Carl Johan Almqvist, Safety Director, Volvo Trucks. “Het is een snelle en eenvoudige manier om afleidingen weg te nemen en het zicht te verbeteren.”

Nachtmodus is slechts één van de vele veiligheidsvoorzieningen die Volvo Trucks heeft ontwikkeld in de voortdurende pogingen om de verkeersveiligheid en de werkomstandigheden voor chauffeurs te verbeteren.

“Er is niet één oplossing waarmee we onze visie van nul ongevallen kunnen realiseren, daarom werken we op meerdere fronten aan verkeersveiligheid”, zegt Carl Johan Almqvist. “We onderzoeken voortdurend verschillende technologieën en oplossingen en werken daarbij nauw samen met transportautoriteiten, stadsplanners, overheden, onderzoeksinstituten en universiteiten. Nachtmodus levert slechts een kleine bijdrage aan het verbeteren van de verkeersveiligheid maar alle inspanningen samen kunnen een groot verschil uitmaken.” 

Gerelateerde inhoud

Gerelateerd nieuws

One Minute – Ruime cabine

De afgelopen jaren is door verbeteringen aan het ontwerp van Volvo Trucks’ cabines het interieur van de Volvo FH met één kubieke meter toegenomen. Hierdoor ontstaat een groter en ruimtelijker interieur, terwijl de opbergruimte is uitgebreid met 300 ...

One Minute – Actieve veiligheid

Nieuwe technologie zorgt ervoor dat er steeds meer geavanceerde, actieve veiligheidssystemen in zware trucks worden geïnstalleerd. Door chauffeurs te ondersteunen om ongelukken te voorkomen, besparen deze systemen levens en maken ze onze wegen ...

One Minute – Cabineveiligheid

Tijdens de ontwikkeling ervan onderging de Volvo FH duizenden gesimuleerde botstesten en circa 100 echte crashtesten. Door verschillende verbeteringen te combineren is de cabine van Volvo FH nu de veiligste ooit uit de geschiedenis van Volvo Trucks....

Artikelen filteren

5 true 5