Licensed to grille

Vanaf een afstand zijn de grilles op het front van de Volvo FH en FH16 onmiskenbaar en iconisch. Ze zijn ook uitermate praktisch. Wat zit er achter het ontwerp?
Ismail Ovacik met modellen

“De nieuwe grilles leveren de optimale verdeling van koellucht die essentieel is voor de motorprestaties en het verminderen van emissies”, zegt Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior, Volvo Trucks.

Grille Volvo FH16

De Volvo FH heeft een enkelvoudige grille gecombineerd met het zeskantige ontwerp, terwijl in het ontwerp voor de FH16 metaal over zwart is gebruikt dat zorgt voor een 3D-effect.

Bij de introductie van de gemoderniseerde Volvo FH- en FH16-trucks in 2012, waren er enkele belangrijke veranderingen die een nieuw begin betekenden voor deze vlaggenschepen van Volvo Trucks. Met de Euro 6-voorschriften in het verschiet waren verschillende aanpassingen nodig om de trucks af te stemmen op de vereisten van de markt. Een ontwerp voor een verbeterde motorkoeling was een belangrijke wijziging waarmee het ontwerpteam van Volvo Trucks rekening moest houden.

Op de tekentafel kwam een geoptimaliseerd ontwerp voor de grilles van beide trucks tot stand, ter verbetering van de koelprestaties en luchtcirculatie rondom de motor. “De nieuwe grilles leveren de optimale verdeling van koellucht die essentieel is voor de motorprestaties en het verminderen van emissies”, zegt Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior, Volvo Trucks. Als je goed kijkt naar de grille-ontwerpen van beide trucks, wordt duidelijk hoeveel vakmanschap om de hoek kwam kijken bij het creëren ervan. Elke cel van de zeskantige mazen zijn stuk voor stuk zo effectief mogelijk opgebouwd, terwijl de patronen zelf zijn geïnspireerd op de herhalende patronen in de natuur. “Het ontwerpen van een icoon betekent veel aandacht voor de details van ons merk”, vervolgt Ismail Ovacik. “Met dat in gedachten hebben we veel creativiteit gestoken in het ontwerp van de grille. Vanwege de omvang had het heel wat voeten in de aarde om de grilles te produceren.”

Ismail Ovacik met ontwerpen

Het ontwerpen en produceren van de nieuwe grilles vergde veel vakmanschap en aandacht voor details.

Terwijl ze duidelijk tot dezelfde familie behoren, zijn de verschillen tussen de twee grilles kenmerkend. De Volvo FH heeft een enkelvoudige grille gecombineerd met het zeskantige ontwerp, terwijl in het ontwerp voor de FH16 metaal over zwart is gebruikt dat zorgt voor een 3D-effect. “Beide grilles werden zeer goed ontvangen door klanten, maar de FH16-grille is wel bijzonder populair”, zegt Ismail.

In vele opzichten is het uit liefde ontstaan. Je kunt het wel een kunstwerk van Volvo noemen.

Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior

Ismail Ovacik

Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior, Volvo Trucks, werkt al negen jaar voor Volvo Trucks.

De grilles op de Volvo FH en FH16 waren de eerste van een nieuwe generatie bij de introductie van de gemoderniseerde trucks in 2012. De ontwerpen zijn de mal voor de volgende versies en de andere bijgewerkte truckmodellen van Volvo.

Volgens Ismail is de FH-grille een van de grootste afzonderlijke kunststof onderdelen in de vrachtwagensector. “In vele opzichten is het uit liefde ontstaan. Je kunt het wel een kunstwerk van Volvo noemen."

Ismail Ovacik

Functie: Chief Designer Exterior bij Volvo Group Truck Technology.
Leeftijd: 37
jaar bij Volvo: Negen.
Werkplek: De Europese designstudio bij Volvo Group Trucks Technology in het Zweedse Göteborg.

Related News

Ontwerpen van goed zicht

De achteruitkijkspiegel van de Volvo FH is bedoeld voor uitstekend zicht, maar draagt ook bij aan de identiteit van de truck....

Een overzichtelijke werkplek

Het opvallende duidelijke en eenvoudige ontwerp van het Volvo Trucks-dashboard combineert de klassieke Scandinavische stijl met functionaliteit en gebruiksgemak....

Verfijnen van de aerodynamica – een delicaat evenwicht

Aerodynamische verbeteringen aan de nieuwe Volvo FH vormden een essentiële factor voor transporteurs om hun winstgevendheid verder te verbeteren....