Trucks

Noorderlicht

Het ontwerp voor de Volvo Trucks-koplamp werd ingegeven door ijs. Senior Designer Maria Balthammar legt uit hoe de natuur vormgaf aan een van de meest opvallende kenmerken van Volvo-trucks.
Koplamp van Volvo
Het iconische ontwerp van de Volvo Trucks-koplampen werd ingegeven door het uiterlijk en de uitstraling van hard ijs.

Wanneer sneeuw en ijs het Zweedse landschap 's winters bedekken, wordt alles anders.
“In de winter komt het licht tot leven”, zegt Maria Balthammar, Senior Designer bij Volvo Trucks. “Het transformeert de vertrouwde omgeving waardoor nieuwe vormen ontstaan.” 

De koplampen van Volvo Trucks zijn regelrecht afkomstig uit dit bevroren decor. Het iconische ontwerp werd ingegeven door het uiterlijk en de uitstraling van hard ijs.

“Bij Volvo Trucks streven we altijd naar eenvoudige ontwerpen”, zegt Maria Balthammar.
“We stellen onszelf de vraag hoe we het ontwerp compacter kunnen maken en tegelijkertijd duidelijker en opvallender? Daarom is de natuur een belangrijke inspiratiebron voor ons."

De opvallende V-vormige dagrijverlichting die aangeven dat het voertuig in beweging is, heeft een melkachtige uitstraling als van een gletsjer. De rest van het lichtpaneel is doorzichtig, als een dunne laag ijs op een pasbevroren meer. 

Het is een ontwerp dat de koplamp van Volvo meteen herkenbaar maakt op de weg. “De meeste voertuigen hebben horizontale koplampen met een matte afdekking, wat het lastig maakt om te zien wat eronder zit”, zegt Maria Balthammar. “Maar de koplamp van Volvo is anders. Door de doorzichtige kap zijn alle compartimenten met lichtelementen zichtbaar. De verticale vorm van het dagrijlicht zorgt voor een unieke contour. Wanneer je een Volvo-truck ziet, herken je die meteen aan de koplamp.”

We zoeken constant naar manieren om licht toe te passen ter verbetering van het chauffeurscomfort en het verhogen van de veiligheid.

Bij het creëren van een krachtig ontwerp gaat het vaak over praktische zaken als het vinden van een mooie, kenmerkende vorm.

“Een voorziening voor een truck moet er niet alleen goed uitzien, maar elk onderdeel van het ontwerp moet ook een stabiele constructie hebben”, zegt Maria Balthammar. 

“Zo moet een koplamp kunnen worden opengemaakt om een lamp te vervangen. Ook moet een truck bestand zijn tegen extreme hitte en extreme kou. Daarmee moet je rekening houden bij elk element van het voertuig omdat materialen uitzetten en krimpen bij veranderende temperaturen. Dat kan spleten en ruimtes opleveren tussen de onderdelen naarmate het materiaal verandert in omvang”, zegt zij.

Om veerkracht toe te voegen en de verschillende elementen van het licht bij elkaar te brengen, maakte het ontwerpteam van Volvo Trucks gebruik van een andere vorm die je terugvindt in de natuur: lagen.

Hoe kun je de sterkte en de vorm behouden van iets dat krimpt en uitzet? Als je kijkt naar de natuur, zijn structuren vaak opgebouwd uit lagen: dat is wat ze sterk maakt. Met deze lamp komen de afzonderlijk gelaagde elementen bij elkaar als onderdeel van het geheel. 

Koplampen zijn essentieel voor de veiligheid, en dat geldt zeker in de ruige winters van het noorden, waar de dagen kort zijn en de chauffeurs vaak in het donker moeten rijden. Daarom is verlichting een gebied waarvoor de ontwerpers van Volvo Trucks steeds met nieuwe ontwerpen zullen komen.

“Nieuwe LED-technologieën geven mogelijkheden”, zegt Maria Balthammar. “We zoeken constant naar manieren om licht toe te passen ter verbetering van het chauffeurscomfort en het verhogen van de veiligheid. Van het juiste type licht word je bijvoorbeeld alerter. Er zijn tal van nieuwe mogelijkheden.”

Maria Balthammar

Functie: Senior Designer bij Volvo Trucks.
Leeftijd: 41.
Jaren bij Volvo: 6.

 

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release