Trucks

Eigenrijder Bas Peerdeman over Volvo Dynamic Steering: “VDS heeft me geholpen om mijn truck uit de vangrail te houden”

| Leestijd: 2 min | Leestijd: 2 min
Vrachtwagenchauffeur Bas Peerdeman kreeg een klapband tijdens het rijden. Volvo Dynamic Steering (VDS) voorkwam dat hij de vangrail raakte. Lees hier zijn verhaal.
Eigenrijder Bas Peerdeman over Volvo Dynamic Steering: “VDS heeft me geholpen om mijn truck uit de vangrail te houden”

Bas Peerdeman rijdt als Pas Andijk voornamelijk winkeldistributie binnen Nederland en de grensstreek met België en Duitsland.

Zijn Volvo FH 540 is een Performance Edition met allerlei veiligheidssystemen. Zo heeft de truck onder andere Volvo Dynamic Steering (VDS). Dit stuursysteem combineert conventionele, hydraulische stuurkracht met een elektromotor, die is gemonteerd op de stuurinrichting. Onbedoelde stuurbewegingen worden door VDS gecorrigeerd en extra stuurkoppel wordt geboden wanneer dat nodig is.

Voor Bas Peerdeman bleek VDS cruciaal tijdens een van zijn dagelijkse ritten op de dijk Lelystad richting Enkhuizen: “Het was een zonnige dag en ik reed zo’n 83 km/u onderweg naar huis. In een keer hoorde ik een enorme knal. Een klapband rechtsvoor. De auto trok naar rechts en in een flits ga je terugsturen. Ik zag de vangrail al op me afkomen.”
Gelukkig liep het voor Bas goed af en lukt het hem zijn truck op tijd terug te sturen en tot stilstand te brengen.

Doordat de truck zo licht stuurt, liep het gelukkig goed af

“Alles onder de cabine was weggeslagen. De deur opengescheurd. Het was echt een behoorlijke impact”, herbeleeft Bas Peerdeman die bewuste middag.

“Gelukkig heeft mijn auto Volvo Dynamic Steering. Ik ben er echt van overtuigd dat dat me geholpen heeft om uit de vangrail te blijven. De auto reageerde na de klap gelijk met corrigeren. Ik heb hem vrij recht kunnen houden. Doordat hij zo licht stuurt, kon ik snel reageren en liep het gelukkig goed af. Ik zou absoluut niet meer zonder Dynamic Steering willen. Als je het gewend bent, wil je niet anders meer”, besluit Bas Peerdeman.

Als je Volvo Dynamic Steering gewend bent, wil je niet anders meer

Bas had een dashcam in zijn truck ten tijde van het ongeval. Benieuwd naar de beelden? Bekijk hier het interview.