Trucks

Opvallende Volvo FMX Safety Trucks voor Vrijbloed Transport

Net als Volvo Trucks heeft ook Vrijbloed Transport veiligheid hoog in het vaandel. Het veiligheidsbeleid van de wegenbouw tranporteur uit Haarlem richt zich enerzijds op het creëren van een veilige werkplek voor de chauffeur met goed zicht rondom de vrachtauto en anderzijds op het vergroten van de bewustwording van de omgeving waar de vrachtwagen in manoeuvreert. Om dat te versterken, zet Vrijbloed Transport twee speciale Volvo Trucks FMX 10x4 in Safety Truck uitvoering in. De voertuigen werden geleverd door Volvo Trucks-dealer Van der Linden van Sprankhuizen uit Broek op Langedijk.
Volvo FMX Safety Truck

Wie de TKD begin juni in Almere heeft bezocht, kon niet om de nieuwste aanwinst van Vrijbloed Transport heen: twee knaloranje Volvo Trucks FMX 10x4 in Safety Truck uitvoering. De trucks zijn uitgerust met de nieuwste veiligheidsvoorzieningen en herkenbaar aan hun crash test kleuren, waardoor ze het thema veiligheid op een overduidelijke wijze uitstralen. "Gekeken naar ons veiligheidsbeleid en de eisen die wij aan onze vrachtauto's stellen, is het een logische keuze om in dit project mee te gaan", zegt Mathijs Vrijbloed over hun keuze voor deze opvallende verschijning.

Al sinds de oprichting in 1927 focust Volvo Trucks zich op een verbetering van de verkeersveiligheid. Zowel voor de chauffeur als voor medeweggebruikers. Volvo Trucks' visie is dan ook het aantal dodelijke verkeersongevallen terug te dringen en toe te werken naar zero accidents. Om dat te bereiken en de bewustwording voor een veiliger weggedrag op de kaart te zetten, introduceerde Volvo Trucks Nederland vorig jaar de FH in Safety Truck uitvoering. Dat deze speciale uitvoering nu ook op een FMX beschikbaar is, is nieuw. "Wij vinden het belangrijk dat onze chauffeur goed kan zien wat er om hem heen gebeurt, maar ook opvalt in het verkeer. De felle kleuren van de Safety Truck passen wat ons betreft in deze strategie", aldus Mathijs Vrijbloed.

Bovenwettelijke maatregelen
Vrijbloed Transport deelt de kernwaarde veiligheid met Volvo Trucks. "In onze ogen is er in de wegenbouw geen ruimte voor iets anders dan het allerbeste", zegt Mathijs Vrijbloed. "Onze chauffeurs werken dagelijks in de grote steden, waar ze te maken krijgen met krappe straten vol overstekende voetgangers en fietsers. Om de veiligheid van deze medeweggebruikers te vergroten, nemen wij standaard al enkele bovenwettelijke maatregelen, zoals het voeren van een clean window policy en het plaatsen van camera's voor extra zicht rondom de vrachtwagen."

Om de medeweggebruikers nog eens extra te attenderen op de dode hoek die een vrachtauto kent, voert Vrijbloed Transport al ruim vijftien jaar de zogenaamde dode hoek sticker. "Wij zijn het eerste bedrijf dat gebruik maakte van deze dode hoek strepen om weggebruikers alert te maken op de gevaren van de dode hoek. Enkele gemeentes hebben inmiddels het voorbeeld van deze maatregelen overgenomen", vult Vrijbloed aan.

De Volvo FMX 10x4 met 47 ton GVW en een X-High chassis is speciaal ontworpen voor het zwaardere werk. Hij is robuust gebouwd, kent een lage instap en is overzichtelijk. De hoog geplaatste luchtbalgen en stabilisatoren resulteren in een chassis met een zeer hoge bodemvrijheid en een uiterst comfortabel weggedrag. Het chassis heeft daarnaast ook nog eens een laag eigen gewicht. Verder is het chassis voorzien van een zeer sterke 10-tons gestuurde naloopas, die het voertuig zeer wendbaar maakt. Door de driedelige stalen bumper en een centraal geplaatste trekpen is de FMX-cabine uitermate geschikt voor de zware eisen in de bouw. Daarnaast zijn de trucks uitgerust met een I-Shift versnellingsbak met speciale constructie software. De spiegels met de ranke spiegelsteunen zorgen voor een ruimer zichtveld voor de chauffeur. 

"We zetten een vrachtwagen helemaal naar onze hand, zodat we het maximale uit het voertuig kunnen halen in onze werkzaamheden. We hebben de Safety Truck besteld in meerdere configuraties, zodat de ‘toverballen', zoals ze door de chauffeurs worden genoemd, in aanraking komen met verschillende facetten als knijperwerkzaamheden en kippertransport. Ook zetten we ze in als mentorauto en geven wij er dode hoek lessen mee op scholen om zo de bewustwording van een vrachtwagen in het verkeer bij kinderen te vergroten", besluit Mathijs Vrijbloed. 

Over Vrijbloed Transport BV
Vrijbloed Transport BV is opgericht in 1959. Het familiebedrijf is uitgegroeid tot een onderneming met meer dan 40 producten en diensten en een modern wagenpark. Met ruim 130 vrachtwagens, herkenbaar aan hun typerende groene kleur, is Vrijbloed Transport dagelijks actief in een groot deel van Nederland. Vrijbloed Transport houdt vast aan enkele belangrijke kernwaarden: veiligheid, kwaliteit en flexibiliteit. Er is sprake van een platte organisatiestructuur. Door de korte lijnen in het bedrijf kan snel worden geschakeld en ligt de focus op wat echt belangrijk is: het leveren van kwaliteit. Deze kwaliteit is niet alleen terug te vinden in het moderne materieel, maar ook bij vakbekwame medewerkers die hun afspraken nakomen en opdrachten gedetailleerd uitwerken.