Trucks

Volvo FH bestaat 25 jaar

Een ongeëvenaarde focus op de chauffeur en een werkelijk revolutionaire cabine stonden garant voor het onmiddellijke succes van de Volvo FH na de introductie in 1993. Het was dan ook de technisch meest geavanceerde truck van dat moment. Een kwart eeuw later blijft de truck toonaangevend als het gaat om innovatie, met name op aspecten die van belang zijn voor de chauffeur, zoals veiligheid en comfort. Voeg daar de talloze baanbrekende oplossingen op milieugebied en productiviteit aan toe en het zal duidelijk zijn dat de Volvo FH de truckwereld heeft veranderd. En de toekomst heeft nog meer in petto.
Volvo FH

Claes Nilsson, President Volvo Trucks, ziet de Volvo FH als de ruggengraat van Volvo Trucks. Niet alleen op het gebied van imago, maar ook voor het creëren van winstgevendheid voor klanten en het bieden van een optimale werkplek voor chauffeurs. Hij herinnert aan de flitsende introductie in 1993 die het begin betekende van een zeer succesvolle periode voor Volvo Trucks.

"We zaten aan het einde van een recessie maar besloten een doorbraak te creëren. Dat werd een groot succes. We hebben de FH precies op het juiste moment geïntroduceerd. We hadden een zeer aantrekkelijk product toen de economie en de transportsector de weg omhoog terugvonden", zegt Claes Nilsson.

De eerste versie was gebaseerd op een nieuw chassis met een dynamisch ontwerp dat op eenvoudige wijze vele oplossingen mogelijk maakte voor verschillende transporttoepassingen. Alles had een duidelijk zakelijke focus, zoals de op brandstofbesparing gerichte aerodynamica, de unieke aandrijflijn en de Volvo Engine Brake.

Het was echter de nieuwe cabine die pas goed liet zien dat de Volvo FH iets speciaals was. Volvo Trucks besloot al in een vroeg stadium dat de chauffeur centraal moest staan en liet meer dan 1.500 chauffeurs deelnemen aan uitgebreide clinics. Het eindresultaat was een veilige en comfortabele cabine die zorgde voor een geheel nieuwe ervaring op het gebied van rijden, rusten en slapen.

"Driving Progress stond altijd al op de eerste plaats bij Volvo Trucks. De introductie van de FH was de grootste stap tot dan toe, waaruit duidelijk bleek dat onze ingenieurs nieuwe technologieën wilden toepassen om waarde toe te voegen voor onze klanten en hun chauffeurs", aldus Claes Nilsson.

Voor chauffeurs leverde deze gedrevenheid wel drie cabinefacelifts op tussen 1993 en 2008. In 2012 werd de geheel nieuwe Volvo FH geïntroduceerd, met een compleet nieuwe cabine en het ingebouwde klimaatsysteem I-ParkCool voor eersteklas comfort. Voorzieningen als Volvo Dynamic Steering (2013) maakten het rijden gemakkelijker, veiliger, stabieler en preciezer. Ook werd minder lichamelijke inspanning gevergd van de chauffeur.

Vanaf dag één liep de Volvo FH voorop op het gebied van veiligheid. Niet in de laatste plaats als het ging om passieve veiligheid. Zo was Volvo Trucks het eerste truckmerk dat de airbag (1995) introduceerde. Het FUPS-systeem (Front Underrun Protection System) werd in 1996 toegevoegd, tien jaar voordat dit wettelijk verplicht was. Deze vooruitgang blijft doorgaan tot de dag van vandaag. De truck is nu ook voorzien van de nieuwste actieve-veiligheidssystemen.

Behalve chauffeurscomfort was veiligheid de leidraad bij het ontwerpen van de cabine. Tijdens de ontwikkeling ervan onderging de truck duizenden gesimuleerde botstesten en circa honderd echte crashtesten. Schokabsorberende profielen en portieren zijn gemaakt van dual-phase staal en de carrosseriepanelen bestaan uit het sterkste staal dat beschikbaar is. Kortom alle onderdelen van het exterieur en interieur werken samen om de Volvo FH tot de veiligste Volvo-truck tot nu toe te maken.

Met de Volvo FH werden prestaties en productiviteit van heavy-duty trucks naar een nieuw niveau getild. Onder de vele innovaties verdient de revolutionaire I-Shift (2001) zeker een speciale vermelding. Deze versnellingsbak die vandaag de dag de norm is in de sector, heeft zich voortdurend ontwikkeld om te voldoen aan verschillende eisen en behoeften. De I-Shift Dual Clutch is met name nuttig voor regionale en internationale transporten op bergachtige en bochtige routes met hoge treingewichten. Alle schakelingen worden nauwkeurig getimed zonder verlies van vermogen of koppel, wat ten goede komt aan het chauffeurscomfort en een hogere gemiddelde snelheid mogelijk maakt. Voor bouwvoertuigen en zwaar transport is met name I-Shift met kruipversnellingen ideaal. Hiermee kan de truck vanuit stilstand starten met een lading van maximaal 325 ton en heel langzaam rijden met 0,5 km/u. Dit maakt precisiemanoeuvres onder zware omstandigheden veel eenvoudiger.

De I-Shift is bij uitstek een voorbeeld van hoe een innovatie gunstig is voor chauffeurs en operators, en hoe ook de negatieve impact van de truck op het klimaat wordt verkleind. Zorg voor het milieu is een van de kernwaarden van Volvo Trucks. In de loop der jaren zijn de uitstoot en het brandstofverbruik van de Volvo FH steeds verder verminderd. Een grote stap werd in 2017 gezet met de introductie van de Volvo FH LNG. Deze truck levert dezelfde prestaties als andere Volvo FH-trucks maar rijdt op bio-LNG. Daarmee neemt de CO2-uitstoot met 100% af als ook HVO wordt toegepast. Als de truck op LNG rijdt, daalt de CO2-uitstoot met 20% vergeleken met diesel.

"We hebben al een indrukwekkende reis achter de rug met de FH, maar er staan nog meer spannende gebeurtenissen te wachten. Er zijn weer nieuwe belangwekkende technologieën waarmee we graag onze succestocht voortzetten samen met onze klanten en hun chauffeurs", zegt Claes Nilsson.

De Volvo FH is het enige model dat drie keer is uitgeroepen tot Truck van het Jaar: in 1994, 2000 en 2014. Er zijn bijna één miljoen exemplaren van dit model verkocht. Bij de introductie in 1993 kondigde Volvo Trucks aan dat de toekomst was aangebroken. Een kwart eeuw later is het bedrijf er nog steeds van overtuigd dat de Volvo FH de truck van de toekomst is.

"Er zijn zoveel mogelijkheden om fantastische verbeteringen aan te brengen. We gaan ze allemaal onderzoeken om te zorgen dat de Volvo FH de eerste keus blijft van de chauffeurs en winst blijft opleveren voor onze klanten. Zonder te veel te verklappen kan ik zeggen dat de komende jaren nog spannender worden dan de eerste vijfentwintig", zegt Claes Nilsson tot slot.

Klik hier voor een directe link naar beelden in hoge resolutie
29 mei 2018