Trucks

Volvo FMX met bijzondere afstandsbediening voor Roos Kunststof Rijplaten Verhuur

Roos Kunststof Rijplaten Verhuur uit Den Haag heeft een Volvo FMX 460 8x2 tridem met autolaadkraan in gebruik genomen. De truck en de autolaadkraan kunnen met één afstandsbediening worden bediend. Het is de eerste Volvo-truck in Nederland die deze mogelijkheid heeft. De maatwerkoplossing is op verzoek van Roos Kunststof Rijplaten Verhuur uitgedacht door dealer Volvo Group Truck Center, Palfinger en Drimote.

De Volvo FMX 8x2 met open laadbak en zeventien tonmeter Palfinger Epsilon autolaadkraan wordt ingezet voor het transport en het leggen van kunststof rijplaten. Die worden verhuurd aan onder meer bouwbedrijven, hoveniers, schildersbedrijven, verhuurders van hoogwerkers, gemeenten en organisatoren van evenementen.

“De kunststof rijplaten moeten naadloos op elkaar aansluiten en dus is het zaak om ze nauwkeurig te leggen”, vertelt mede-eigenaar Bas van Nierop. “Bij het uitleggen van de rijplaten moest de chauffeur voorheen met twee verschillende afstandsbedieningen werken als hij naast de truck stond. Eén om de kraan te bedienen en één om de truck naar voren of achteren te kunnen verplaatsen. Om het werk voor de chauffeur te vereenvoudigen, wilden wij graag de bediening van de truck en de kraan samenbrengen in één afstandsbediening.”

Efficiënter werken
In de zoektocht naar een passende oplossing kwam Van Nierop bij Volvo Trucks uit. Volvo Group Truck Center, Palfinger en Drimote, een afstandsbedieningssysteem waarmee een truck op afstand kan worden bestuurd, bundelden de krachten. Palfinger gaf zijn CE-gecertificeerde afstandsbediening vrij en dat resulteerde in één afstandsbediening waarmee zowel de kraan als de truck kan worden bediend. De oplossing is volledig CE-gecertificeerd.

“We werken er nu enige tijd mee en de ervaring is ronduit positief”, vertelt Van Nierop. “Deze oplossing komt met name van pas bij het leggen van rijplaten voor evenementen. Dat gaat vaak om grote oppervlakken. Om de twee of drie rijplaten moet de truck weer worden verplaatst. Dat alles nu met één afstandsbediening kan worden gedaan, maakt niet alleen het werk voor de chauffeur eenvoudiger, maar leidt er ook toe dat werkzaamheden sneller kunnen worden uitgevoerd en de productiviteit omhoog gaat.”

Veiligheid
Om de veiligheid tijdens het werk te waarborgen, is een aantal veiligheidssystemen aangebracht. Een objectdetectiesensor houdt de voorkant van de truck in de gaten en activeert onmiddellijk de rem als een object wordt gedetecteerd. Verder remt het voertuig direct als de communicatie tussen afstandsbediening en ontvanger wordt onderbroken en is er een noodstopknop geïnstalleerd.

Volvo Dynamic Steering
Naast het bedieningsgemak valt deze truck ook op door het rijcomfort, vertelt Van Nierop. De Volvo FMX is onder meer voorzien van het elektronisch geregelde stuurbekrachtigingssysteem Volvo Dynamic Steering en de I-Shift-versnellingsbak, geoptimaliseerd met speciale off road software voor betere terreinvaardigheid. Verder dragen de elektro-hydraulisch gestuurde voorloop- en naloopas bij aan optimale manoeuvreerbaarheid. Het tridem-concept zorgt bovendien voor een optimale aslastverdeling.

Eerste nieuwe Volvo-truck
Roos Kunststof Rijplaten Verhuur, onderdeel van de Van Nierop Groep, bestaat sinds 1998. Het bedrijf telt zeven medewerkers en is door heel Nederland actief. Het wagenpark telt nu vier trucks. Van Nierop: “Dit is onze eerste nieuwe Volvo-truck. Wat me in het hele traject opviel was de deskundigheid bij Volvo. De verkoper had snel door wat wij nodig hebben en vertaalde dat in een oplossing die is toegespitst op ons werk.”

Neem voor meer informatie over dit persbericht contact op met:

Charles Engelaar
Tel: +31 651427151
E-mail: charles.engelaar@volvo.com

Meer Volvo Trucks-nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release