Trucks

32 Volvo’s FH met I-Save voor Hessing Logistiek

Met een order van 32 Volvo’s FH met I-Save met Turbo Compound zet Hessing Logistiek vol in op brandstofbesparing en reductie van CO2-uitstoot. Volvo Trucks-dealer Van der Linden van Sprankhuizen (LVS Trucks) gaat de trucks leveren.
Volvo FMX 8x8 voor Geert Hummel Transport en Grondwerken

Hessing Logistiek zet de Volvo FH 460 4x2-trekkers in voor geconditioneerd transport van levensmiddelen in Nederland, België en Duitsland. Na een uitgebreide oriëntatie viel de keus op de Volvo FH met I-Save met Turbo Compound, vertelt directeur logistiek Rens van Brugge. “Een deel van ons wagenpark moet worden vernieuwd en op voorhand hadden we een aantal criteria: veiligheid, de mening van chauffeurs, de serviceorganisatie en het brandstofverbruik. We gaan met deze trucks namelijk flink wat kilometers maken, zo’n 190.000 per jaar. We hebben een tender gedaan waarbij we vijf merken met elkaar hebben vergeleken. Op alle punten scoorde Volvo het best.”

Optimale brandstofefficiency
De Volvo FH met I-Save met Turbo Compound biedt Hessing Logistiek de mogelijkheid om het transport verder te verduurzamen. “Niet voor niets zijn we Lean & Green-gecertificeerd en is ons doel om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden”, vertelt Van Brugge. “De order van 32 Volvo FH met I-Save met Turbo Compound, waarmee we het brandstofverbruik en dus de CO2-uitstoot kunnen verlagen, past hier naadloos in.”

De Volvo FH met I-Save met Turbo Compound combineert brandstofefficiency met optimale rijprestaties. De nieuwe D13TC-motor, de meest brandstofefficiënte motor voor lange afstanden van Volvo Trucks ooit, en brandstofbesparende functies zorgen voor een reductie van het brandstofverbruik die kan oplopen tot 7% in vergelijking met de vorige generatie Euro 6-motoren van Volvo Trucks en is daarmee de ideale oplossing voor hoge jaarkilometrages.

Turbo Compound
De D13TC-motor verbetert de verbranding door middel van nieuwe, gepatenteerde zuigers met een gegolfd binnenwerk die de efficiency verhogen door warmte en energie naar het midden van de cilinders te leiden. Overtollige energie in de uitlaatgassen wordt vervolgens gebruikt om de motor aan te drijven via de Turbo Compound-unit, een extra turbine die in de uitlaatgasstroom is geplaatst. De D13TC-motor produceert tot 300 Nm extra koppel. Dat betekent dat er minder toeren en brandstof nodig zijn om een constante snelheid aan te houden. Andere kenmerken van I-Save zijn onder meer de nieuwe brandstofefficiënte achterassen en het uitgebreide LH (Long Haul) Fuel-pakket, met onder andere het verbeterde I-See en I-Shift met geoptimaliseerde software.

Chauffeurs ondersteunen
Chauffeurs hadden ook een belangrijke stem. Van Brugge: “We hebben tijdens de oriëntatie demo-trucks ingezet in onze operatie. In het geval van Volvo was dat de I-Save Fuel Hero demo. Chauffeurs gaven aan dat het een fijne auto is qua rijkarakteristiek en bedieningsgemak. Na de levering krijgen onze chauffeurs overigens begeleiding om het potentieel van de trucks optimaal te benutten. Zo maken we gebruik van Dynafleet Fuel & Environment, om nog meer inzicht te krijgen in prestaties van trucks en verbruikscijfers, en gaat een Fuel Coach van LVS Trucks onze chauffeurs ondersteunen.”

Service
Hessing Logistiek heeft een reparatie- en onderhoudscontract. “De kwaliteit van de serviceorganisatie is voor ons van essentieel belang. Wij zetten onze trucks 24/7 in en zeker bij geconditioneerd transport is elke minuut ongeplande stilstand er eigenlijk een te veel. Daarom willen we kunnen vertrouwen op een betrouwbare partner, waar we indien nodig meteen terecht kunnen. Bij LVS Trucks en Volvo Trucks hebben we dat vertrouwen, ook vanwege de goede samenwerking tijdens het aankooptraject. Ze waren heel scherp en voelden goed aan wat wij nodig hebben.”

Over Hessing Logistiek
De 32 trucks zijn vervanging van een deel van het bestaande wagenpark. Hessing Logistiek heeft vestigingen in Zwaagdijk-Oost en Helmond en verzorgt met een vloot die bestaat uit 43 trekkende en 60 getrokken eenheden geconditioneerd transport van versproducten, grondstoffen en halffabricaten. De logistiek dienstverlener rijdt onder meer in opdracht van moederbedrijf Hessing BV, dat verse grondstoffen verwerkt tot panklare groentes, slamixen en maaltijdsalades. Die worden geleverd aan supermarkten, fastfoodketens, groothandelaren en cateringbedrijven. Daarnaast rijdt Hessing Logistiek ook in opdracht van derden, zoals andere toeleveranciers van grootwinkelbedrijven.