Trucks

Active Grip Control: nieuwe veiligheidsvoorziening voor elektrische Volvo-trucks

Volvo Trucks introduceert een nieuwe, gepatenteerde veiligheidsfunctie voor elektrische vrachtwagens: Active Grip Control. Deze nieuwe technologie verbetert de stabiliteit, acceleratie en het remmen in gladde omstandigheden.

Dankzij de snelle respons van de elektromotoren kan de kracht tussen de wielen en de weg in een oogwenk worden gecontroleerd om wielspin proactief te voorkomen.

De functie verbetert de acceleratie in gladde omstandigheden. Tests uitgevoerd met de Volvo FH Electric op een glad wegdek met een beladen aanhanger lieten een verbetering van 45% zien bij volledige acceleratie.

“De verbetering bij het opgaan van een gladde, onverharde weg is echt indrukwekkend. Ik geloof dat dit de productiviteit zal verhogen, niet in de laatste plaats voor transportbedrijven in het constructiesegment”, zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Als de truck begint te slippen, laten meerdere sensoren het besturingssysteem van het voertuig reageren op de omstandigheden van het wegdek en gebruiken de elektromotoren van het voertuig, samen met andere actuatoren, om de bestuurder te helpen op de weg te blijven.

De nieuwe functie is ook ontworpen om het risico op scharen en overstuur bij lege ritten te verminderen.

“Met Active Grip Control geven we onze chauffeurs nog meer mogelijkheden om over moeilijke wegen en ondergronden te rijden, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden. Dit is een unieke functie die door de Volvo Group is beschermd door middel van patenten”, legt Anna Wrige Berling uit.

Verbeteringen zijn ook te zien bij het remmen, aangezien de functie kan worden gebruikt voor gecontroleerd regeneratief remmen zonder ABS in te schakelen. Dit verhoogt de efficiëntie, aangezien er meer tijd wordt besteed aan regeneratie, wat een soepelere remervaring mogelijk maakt.

De Active Grip Control-functie wordt beschikbaar op de Volvo FH-, Volvo FM- en Volvo FMX Electric, die worden gebruikt voor regionaal transport en bouwwerkzaamheden. Een vergelijkbare functie zal ook beschikbaar komen op vrachtwagens met een diesel- of (bio-)LNG-aandrijflijn.

Feiten over de elektrische Volvo-trucks:

  • Volvo Trucks heeft een assortiment van zes volledig elektrische trucks die zijn ontworpen voor een breed scala aan transportopdrachten.
  • De Volvo FH, FM en FMX Electric kunnen worden ingezet voor zwaarder transport met een GCW van 44 ton. De verkoop in Europa is gestart en de productie begint in de tweede helft van 2022.
  • Al sinds 2019 worden de Volvo FL en FE Electric voor stadsdistributie en afvalverwerking in serie geproduceerd.
  • In Noord-Amerika startte de verkoop van de Volvo VNR Electric in 2020.

Neem voor meer informatie over dit persbericht contact op met:

Charles Engelaar
Tel: +31 651427151
E-mail: charles.engelaar@volvo.com

Meer Volvo Trucks-nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.