Trucks

De invloed van de kruissnelheid op uw brandstofverbruik

| Leestijd: 1 min | Leestijd: 1 min
Een hoge snelheid heeft een grote invloed op de aerodynamische krachten. Wanneer de snelheid tweemaal zo hoog is, wordt de aerodynamische kracht verviervoudigd. Langzamer rijden kan dus een goede manier zijn om brandstof te besparen.
Een hoge snelheid heeft een grote invloed op de aerodynamische krachten. Langzamer rijden kan dus een goede manier zijn om brandstof te besparen.

Door bijvoorbeeld 85 km/u in plaats van 90 km/u te rijden, daalt het brandstofverbruik met ongeveer 3,5%. En als u in plaats van 85 km/u 80 km/u rijdt, dan wordt het brandstofverbruik hierdoor met nog eens 2–3% verlaagd.

Naast het feit dat een hogere snelheid (natuurlijk) een hogere brandsofconsumptie tot gevolg heeft, heeft het nóg een nadeel. Als de gekozen hogere snelheid niet aansluit bij de snelheid van de verkeersstroom zal de chauffeur vaak zijn snelheid moeten aanpassen. Men kan dus stellen dat het verhoogde bandstofverbruik als gevolg van een hogere snelheid nog extra wordt verhoogd door alle snelheidsvariaties.

Tot slot resulteert een hogere snelheid in meer bandenslijtage en vergt het meer energie om de langere acceleratie mogelijk te maken. Het maakt van de kruissnelheid een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het terugdringen van uw brandstofkosten.