Trucks

×

Slim textiel voor een beter leefklimaat in truckcabines

Textiel met verlichting, zelfreinigend textiel en textiel dat detecteert hoe de chauffeur zich voelt. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijke uitkomsten van een nieuw co-creatie project waarvoor Volvo Trucks samenwerkt met de Zweedse School voor Textiel, verbonden aan de Universiteit van Borås, Smart Textiles en Science Park Borås.
Slim textiel voor een beter leefklimaat in truckcabines
Foto: Smart Textiles

“We streven er voortdurend naar om de best mogelijke werkomgeving voor chauffeurs te creëren”, zegt Anders Nordén, Vice President Cab Technology bij Volvo Group Trucks Technology. “Veel chauffeurs rijden acht uur per dag, doen hun papierwerk in de cabine en vaak leven ze er meerdere dagen, of zelfs weken, achter elkaar.”

De ontwikkeling van slim textiel gaat snel en Volvo Group wil ontdekken hoe dit kan bijdragen aan een beter leefklimaat in de cabine. Daarvoor werkt Volvo Group samen met de Zweedse School voor Textiel, onderdeel van de Universiteit van Borås, Smart Textiles en Science Park Borås. Volvo Group heeft een truckcabine geplaatst bij de Universiteit van Borås, die studenten en onderzoekers kunnen gebruiken voor testen en demonstraties. “We hebben eerder met de Zweedse School voor Textiel gewerkt, maar dat was altijd op basis van een specifieke vraag. Nu hebben ze de volledige vrijheid al hun creatieve skills aan te wenden om een beter leefklimaat in de cabine te creëren.”

Het initiatief past in de continue focus van Volvo Trucks op de kernwaarden kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu. Er zijn legio ideeën over mogelijke toepassingen. Textiel kan worden gebruikt voor communicatie met de chauffeur in plaats van, of als aanvulling op, informatiedisplays. Ook kan textiel mogelijk worden gebruikt om de cabine stiller te maken, of in plaats van ander materiaal, het gewicht te verlagen en de truck energiezuiniger te maken. “Er is ook onderzoek gaande naar textiel verwerkt in kleding die de gezondheidstoestand van een persoon kan monitoren”, zegt Anders Nordén. “Als dit op de chauffeursstoel wordt toegepast, kan dit misschien bijdragen aan het verder verbeteren van de veiligheid.”

De Zweedse School voor Textiel kijkt in eerste instantie naar vuil- en slijtvaste oplossingen en mogelijk zelfreinigend textiel. Daarnaast wordt onderzocht hoe textiel kan worden gebruikt om de cabineverlichting verder te verbeteren. “We weten niet wat de uitkomst van deze gezamenlijke inspanning zal zijn, maar hopelijk komen er fantastische ideeën uit die we gezamenlijk verder kunnen ontwikkelen”, zegt Anders Nordén.