Trucks

Wat is een grille?

Een grille is oorspronkelijk bedoeld als bescherming voor de radiateur. Een grille is een op afstand herkenbaar element wat er voor zorgt dat de Volvo-trucks (met name de FH en de FH16) onmiskenbaar en iconisch zijn, maar ook heel praktisch.
Grille

Wat is het doel van de grille?
Over de brede grille van de nieuwe Volvo-trucks is grondig nagedacht. Het ontwerp ervan zorgt niet alleen voor een iconische en herkenbare familie-identiteit. De voornaamste reden is dat de Euro 6-motoren meer lucht nodig hebben.

Wat zit er achter het ontwerp?
Bij de introductie van de gemoderniseerde Volvo FH- en FH16-trucks in 2012, waren er enkele belangrijke veranderingen die een nieuw begin betekenden voor deze vlaggenschepen van Volvo Trucks. Met de Euro 6-voorschriften in het verschiet waren verschillende aanpassingen nodig om de trucks af te stemmen op de vereisten van de markt. Een ontwerp voor een verbeterde motorkoeling was een belangrijke wijziging waarmee het ontwerpteam van Volvo Trucks rekening moest houden.

 

Verbetering van koelprestaties

Op de tekentafel kwam een geoptimaliseerd ontwerp voor de grilles van beide trucks tot stand, ter verbetering van de koelprestaties en luchtcirculatie rondom de motor. “De nieuwe grilles leveren de optimale verdeling van koellucht die essentieel is voor de motorprestaties en het verminderen van emissies”, zegt Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior, Volvo Trucks.

Als je goed kijkt naar de grille-ontwerpen van beide trucks, wordt duidelijk hoeveel vakmanschap om de hoek kwam kijken bij het creëren ervan. Elke cel van de zeskantige mazen zijn stuk voor stuk zo effectief mogelijk opgebouwd, terwijl de patronen zelf zijn geïnspireerd op de herhalende patronen in de natuur. “Het ontwerpen van een icoon betekent veel aandacht voor de details van ons merk”, vervolgt Ismail Ovacik. “Met dat in gedachten hebben we veel creativiteit gestoken in het ontwerp van de grille. Vanwege de omvang had het heel wat voeten in de aarde om de grilles te produceren.”

Wat is het verschil tussen de grille van de Volvo FH en FH16?

Terwijl ze duidelijk tot dezelfde familie behoren, zijn de verschillen tussen de twee grilles kenmerkend. De Volvo FH heeft een enkelvoudige grille gecombineerd met het zeskantige ontwerp, terwijl in het ontwerp voor de FH16 metaal over zwart is gebruikt dat zorgt voor een 3D-effect. “Beide grilles werden zeer goed ontvangen door klanten, maar de FH16-grille is wel bijzonder populair”, zegt Ismail.

De grilles op de Volvo FH en FH16 waren de eerste van een nieuwe generatie bij de introductie van de gemoderniseerde trucks in 2012. De ontwerpen zijn de mal voor de volgende versies en de andere bijgewerkte truckmodellen van Volvo. Volgens Ismail is de FH-grille een van de grootste afzonderlijke kunststof onderdelen in de vrachtwagensector. “In vele opzichten is het uit liefde ontstaan. Je kunt het wel een kunstwerk van Volvo noemen."