Trucks

Het ontwerp van Vera uitgelegd

Het ontbreken van een cabine voor de bestuurder is waarschijnlijk het meest opvallende kenmerk van het design van Vera. Nadere inspectie onthult echter een veelvoud aan kleinere, subtielere kenmerken, die allemaal zorgvuldig zijn gepland en uitgedacht.
Het ontwerp van Vera uitgelegd

Het klassieke Iron Mark wordt geaccentueerd door een backlight die het logo benadrukt. Door het Iron Mark dichtbij de belangrijkste technische componenten te plaatsen, legt Volvo de nadruk op het feit dat Vera de volgende stap is in de ontwikkeling van toekomstige logistieke systemen, waar autonome voertuigen een belangrijke rol kunnen spelen in transport binnen afgebakende gebieden, zoals havens en logistieke centra.

De carrosserie
De carrosserie van het voertuig is zodanig ontworpen dat zij de hoge functionaliteit benadrukt. Vanuit de ‘hersenen’ aan de voorkant volgt de striping de ‘ruggengraat’ langs de bovenzijde van het voertuig. De gebruikte graphics benadrukken de elektrische aandrijflijn en de autonome technologie in het voertuig. De geplaatste LED-verlichting en de meer dan 30 verschillende sensoren gaan op in het strakke ontwerp. Contrasterende kleuren benadrukken de verschillende kenmerken van het voertuig. De donkere delen staan voor de techniek, terwijl de lichtere oppervlakken meer de nadruk leggen op het menselijke.

De wielen
De gecombineerde velg en band zorgt voor een visueel grotere diameter op de velg. De banden completeren het voertuig als geheel en stralen ook een krachtig beeld uit, dat past bij de schouders van het voertuig. De oranje kleur in het midden van de band en het patroon van de velg zorgt ervoor dat de band opvalt. Het patroon sluit aan op de high-tech onderdelen van Vera. Hier liet het ontwerpteam zich inspireren door een koperdraadspoel.

Lichten
De opvallende Volvo-koplampen met hun V-vorm zorgen voor duidelijke en aangename verlichting. Aan de achterzijde, contrasteren de krachtige rode gestreepte achterlichten met de kleinere grijze en zwarte accenten. Aan de zijkanten symboliseert een lange, rechte verlichte witte lijn vanuit het Volvo-logo de accu en de draadloze verbindingen. De verlichting zorgt ervoor dat er een geheel ontstaat, maar waarbij ieder detail zijn eigen doel heeft.

Koppelschotel
Het zwarte gedeelte dat recht over Vera loopt verbindt de technologie met de koppelschotel. Het oppervlak van de koppelschotel heeft een matte afwerking en een robuuste uitstraling die zowel zijn hoge capaciteit als zijn weerstand tegen zware slijtage laat zien.

De kleuren
De kleuren zijn gekozen om Vera een moderne, stadse, vriendelijke en technische uitstraling te geven. De strakke, maar ook eenvoudige zilveren carrosserie maakt de verschijning van het voertuig ‘lichter’. De donkere onderdelen, met een combinatie van matte en glanzende afwerking, staan voor de technische kant van Vera. De subtiele kleurstelling geeft de techniek een verfijnde uitstraling, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het voertuig van veraf zichtbaar is. Om de nieuwe technologie te benadrukken, is gekozen voor een moderne en warmoranje accentkleur.