Trucks

Hogere productiviteit door chauffeursopleiding

Volvo Trucks-chauffeurstrainingen bieden een mix van specialistische know-how en praktische vaardigheden om de productiviteit te verhogen.
Illustraties
In een concurrerende transportsector maakt een bekwame chauffeur een groot verschil uit voor productiviteit, brandstofverbruik en veiligheid.

In een concurrerende transportsector maakt een bekwame chauffeur een groot verschil uit. Daarom biedt Volvo Trucks verschillende chauffeurstrainingen.
De trainingen worden ontwikkeld door het Volvo Trucks-team voor competentieontwikkeling. De trainers zijn experts met kennis van zaken zodat chauffeurs het maximale uit hun voertuig halen.

“Voor chauffeurs is een Volvo-truck een krachtig gereedschap. Om daarmee efficiënt te rijden moet je een goed begrip hebben van het voertuig en de technologische mogelijkheden ten volle benutten”, zegt Emanuele Piga, Director Driver Development en Support Services bij Volvo Trucks.

De training levert een hogere winstgevendheid op door de hogere productiviteit, het lagere brandstofverbruik, de verbeterde werkomgeving voor chauffeurs en minder slijtage aan de voertuigen.

Chauffeurstraining helpt ook om talenten aan te trekken en te behouden. “De sector schreeuwt om goede chauffeurs. Training van de chauffeursvaardigheden is essentieel voor een goed imago van het beroep en zorgt ervoor dat chauffeurs duurzaam inzetbaar blijven”, zegt Michael Börjesson, Fuel Services Manager Volvo Trucks.

In 2018 wordt het trainingsprogramma van Volvo Trucks verder bijgewerkt om tegemoet te komen aan de afzonderlijke behoeften van de bedrijven en chauffeurs. 

Transport en wetgeving
De voorschriften die bepalend zijn voor de werkomgeving van chauffeurs, worden steeds complexer. Deze training is ontworpen om de rol van de chauffeur te verduidelijken en toe te lichten als het gaat om regels voor rij- en rusttijden. De deelnemers leren hoe ze de regels moeten naleven met een maximale productiviteit, terwijl het risico op vermoeide en overwerkte chauffeurs wordt verminderd.

Zuinig rijden
De chauffeur is een belangrijke factor bij het realiseren van een hoge brandstofefficiency, aangezien het brandstofverbruik tussen de verschillende chauffeurs maar liefst 30% uiteen kan lopen. Deze training leert de deelnemers hoe ze de functies voor brandstofefficiency van de truck ten volle kunnen benutten en hoe ze optimaal kunnen profiteren van de massa van een voertuig. Efficiënt rijden bespaart niet alleen op de uiteindelijke kosten, het levert direct voordelen op voor het milieu en vermindert de belasting op de chauffeur.

Veilig lading zekeren
Ladingen van diverse gewichten en afmetingen moeten op verschillende manier worden gezekerd. Voor het zekeren van de lading gelden strenge eisen om te voorkomen dat goederen losraken. Zo worden veiligheidsrisico's en ongevallen verminderd en wordt ook de schade aan de lading en het voertuig beperkt. Verder krijgen chauffeurs inzicht in hoe ze diefstal van de lading kunnen voorkomen, een steeds vaker voorkomende misdaad.

Persoonlijke gezondheid en eerste hulp
Met een mix van kennis en praktijkoefeningen krijgen chauffeurs de hulpmiddelen om hun lichamelijke fitheid, rust- en eetgedrag te verbeteren. De training geeft een overzicht van de ergonomische principes. Ook leren de deelnemers fitnessoefeningen die kunnen worden gedaan en beroepsmatig letsel helpen voorkomen. Verder zijn er lessen over wat je moet doen bij een ongeluk en trainingen in eerste hulp en reanimeren.

Veilig rijden
Veilig rijden kan de kans op gevaarlijke situaties verkleinen, de kosten verminderen en de beschikbaarheid verhogen. Het kan ook een beslissende factor zijn voor transportbedrijven. Bedrijven willen immers niet graag in het nieuws komen vanwege een ongeluk met een van hun voertuigen. Na afloop van de training kunnen chauffeurs hun ritten uitvoeren met meer inzicht in de risico's en hoe ze die kunnen beperken. Ze krijgen ook een grondige kennis van de veiligheidsfuncties van de truck.

Werken in de bouw
Wat kan een chauffeur van een bouwvoertuig doen om te voorkomen dat het vast komt te zitten in de modder? Of kantelt in ruw terrein? In deze unieke cursus gaat het om de dagelijkse uitdagingen van het rijden op bouwlocaties met een ongelijkmatig en gevaarlijk terrein, en hoe gebruik wordt gemaakt van de functies die speciaal zijn ontworpen voor bouwtrucks. Uiteindelijk vormt deze cursus een richtlijn voor veilig en efficiënt off-road rijden met Volvo-trucks.

Anderen bekeken ook