Trucks

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-31
Leestijd: 6 min.
Chauffeurs
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Waarom investeren in chauffeurscomfort loont

Voor veel vrachtwagenchauffeurs is hun truck meer dan een werkplek: het is een tweede thuis. Door te investeren in het comfort van chauffeurs en in voorzieningen die het dagelijks leven en werken in een vrachtwagen makkelijker maken, wordt niet alleen geïnvesteerd in hun welzijn, maar wordt ook bijgedragen aan het aantrekken en behouden van de beste beroepschauffeurs.

"Met het wereldwijde chauffeurstekort zien we dat chauffeurs meer te zeggen krijgen over de specificaties en merken van vrachtwagens", zegt Klas Nilsson, Product Manager voor de Volvo FH en Volvo FH16. "Veel chauffeurs rijden 8-10 uur per dag en leven tot zeven nachten per week in hun cabine. Het is dus geen wonder dat de mate van comfort en gemak een grote rol speelt bij de keuze van een chauffeur voor een bepaalde werkgever."
 

Wat zoeken chauffeurs in een vrachtwagen?

Elk jaar ontmoet Volvo Trucks honderden vrachtwagenchauffeurs over de hele wereld op stopplaatsen en werklocaties en stelt hen precies deze vraag. Het onderzoek omvat clinics met chauffeurs, enquêtes en diepte-interviews.

"We ontmoeten een breed scala aan chauffeurs, van mensen die voornamelijk met de vrachtwagen rijden tot mensen die hem ook als huis gebruiken - en ook iedereen daartussenin", zegt Samuel Nerdal, Product Manager Electronics en Electrical Solutions bij Volvo Trucks. "Door met hen te praten, kunnen we de percepties en meningen in de gaten houden en ervoor zorgen dat onze productontwikkeling goed op de chauffeur gericht blijft."

Uit gesprekken met chauffeurs is gebleken dat de meeste langeafstandschauffeurs over het algemeen slaap- en rustcomfort belangrijk vinden, terwijl chauffeurs in andere segmenten veel waarde hechten aan chauffeurscomfort en gezichtsveld.

"We doen dit al 20 jaar en de antwoorden veranderen niet veel", voegt Klas toe. "Het kan tussen bedrijfstakken veranderen. Chauffeurs die lange afstanden moeten afleggen, geven de voorkeur aan zaken als bedden en kookgelegenheid, terwijl voor chauffeurs die vaak in en uit hun cabine gaan, het gemak van instappen uiteraard van vitaal belang is. Maar over het algemeen zijn deze drie factoren - rustcomfort, comfort voor de chauffeur en gezichtsveld - altijd belangrijk."

Chauffeurs hebben meer te zeggen over de specificaties en merken van de vrachtwagens en het geboden comfort en gemak speelt een grote rol in de keuze van een chauffeur voor een bepaalde werkgever

Hoe u van een truckcabine een 'thuis, weg van huis' kunt maken

Met deze input in het achterhoofd heeft Volvo Trucks verschillende nieuwe functies en upgrades geïntroduceerd om het chauffeurscomfort in de nieuwste productrange te verbeteren. Het neusje van de zalm is de nieuwe Globetrotter XXL cabine, die 250 mm langer is en daardoor meer leefruimte biedt, inclusief een breder bed. Ook het interieurontwerp is aangepast om de leefruimte te verbeteren.

De magnetron is nu bijvoorbeeld naadloos in de kastruimte bovenin de voorkant van de cabine ingebouwd. Bovendien is de treeplank aan de voorkant van de Globetrotter XXL cabine verlengd, zodat deze als bank gebruikt kan worden. Voor chauffeurs die in de vuilnisophaaldienst of stadsdistributie werken en vaak in- en uit- de cabine moeten stappen, is er nu de Volvo FM Low Entry, die de chauffeurspositie op straatniveau brengt en het in- en uit- te stappen vergemakkelijkt - aan beide kanten van de cabine.
 

Door de zijspiegels te vervangen, verbetert het nieuwe Camera Monitor System het directe zicht voor de chauffeur, met name bij rotondes en kruispunten. De camera's kunnen ook bijdragen aan een betere persoonlijke veiligheid wanneer er 's nachts in de cabine wordt geslapen, omdat de chauffeur langs de zijkanten van het voertuig kan kijken zonder de gordijnen of portieren te hoeven openen.

Waarom multimedia en geluid zo belangrijk is voor vrachtwagenchauffeurs

Nu er van chauffeurs wordt verwacht dat ze meer taken per werkdag uitvoeren, worden interfaces en digitale hulpmiddelen steeds belangrijker. Daarom is bij de nieuwe trucks, ter ondersteuning bij hun dagelijkse werkzaamheden, een nieuw navigatiesysteem op abonnementsbasis beschikbaar. Chauffeurs kunnen profiteren van een ingebouwd navigatiesysteem dat veilig en gebruiksvriendelijk is en snel reageert op commando's en veranderende rij- en verkeersomstandigheden.

Deze navigatie is aangepast aan de specifieke behoeften van vrachtwagens, met automatische kaartupdates die een efficiënte levering van goederen mogelijk maken. Het is ook geïntegreerd met Volvo Connect* en My Business Apps, waardoor het gemakkelijk en veilig is om bestemmingen en routes te delen tussen wagenparkbeheerders, chauffeurs en andere derde partijen.

In My Business Apps kunnen alle door Volvo goedgekeurde apps van derden worden toegewezen aan de gekoppelde voertuigen in Volvo Connect. De apps kunnen dan worden gebruikt op het secundaire display voor de chauffeur - geen smartphones of tablets zijn dan langer nodig in de cabine. Met deze verbeteringen kunnen chauffeurs genieten van een veiligere, meer gepersonaliseerde en efficiëntere werkomgeving en een algeheel modernere rijervaring. 

Een van de prioriteiten bij het ontwikkelen van de nieuwe cabine-interieurs was het verbeteren van de HMI (mens-machine-interfaces). Het display in de cabine is vereenvoudigd met widgets en apps, zodat chauffeurs duidelijker en gemakkelijker toegang hebben tot de benodigde tools en functies wanneer dat nodig is. 

Daarnaast is het aantal USB-poorten verhoogd van drie naar zes voor de Volvo FH en van één naar vier voor de Volvo FM. Een belangrijke verbetering voor de hele range, is het geluidssysteem in de cabine. Dat is volledig vernieuwd, met nieuwe luidsprekers om de algehele geluidskwaliteit te verbeteren. Ook is een verbeterde externe digitale versterker en subwoofer verkrijgbaar voor een nog beter geluid.

"Het geluidssysteem is iets waar chauffeurs steeds meer waarde aan hechten, omdat ze zo'n groot deel van de dag naar podcasts, audioboeken, radio of hun eigen media luisteren", vertelt Samuel. "Daarom hebben we veel moeite gedaan om het te verbeteren en nu kun je het verschil echt horen." De sleutelafstandsbediening is nu standaard op alle trucks met de functionaliteit om de accu uit te schakelen. Dit maakt het gemakkelijker om stroom te besparen en de levensduur van de accu's van de vrachtwagen te verlengen. Daarnaast kan er ook een lampcontrole mee worden uitgevoerd. 

Het geluidssysteem is iets waar chauffeurs steeds meer waarde aan hechten. Daarom hebben we veel moeite gedaan om het te verbeteren. Het verschil is echt te horen!

Hoe digitale tools en softwareoplossingen het chauffeurscomfort verbeteren

Voor veel chauffeurs wordt het grootste ongemak veroorzaakt door de mentale en fysieke inspanning om lange periodes stil te moeten zitten, terwijl de snelheid en richting van de vrachtwagen voortdurend moet worden aangepast. Om de werkdruk voor de chauffeur te verlichten, ontwikkelde Volvo Trucks Volvo Dynamic Steering. Het systeem vermindert de noodzaak voor dergelijke aanpassingen en zorgt voor een soepelere rijervaring.

 

De nieuwste update voor Volvo Dynamic Steering omvat Pilot Assist - een systeem dat voortdurend de positie van de vrachtwagen op de weg controleert en lichte stuurassistentie biedt als het voertuig van de rijstrook afwijkt. Het houdt ook de voorligger in de gaten om een ​​veilige afstand te garanderen. Bij het rijden op hellingen en heuvels gebruikt I-See van Volvo Trucks kaartgegevens om te anticiperen op de aankomende topografie en selecteert het systeem preventief de optimale versnelling en het optimale koppel voor een soepelere rit.

 

"Als een vrachtwagen is uitgerust met I-See en Pilot Assist, kunt u in wezen met cruisecontrol rijden bij elke snelheid en in vrijwel elke situatie, zelfs op rotondes of in druk verkeer", aldus Klas. “Dit maakt het werk van de chauffeur gemakkelijker en het betekent ook dat het veiliger is. En bovendien kun je ook nog eens brandstof besparen.”

 

*Volvo Connect is een wagenparkbeheersysteem dat toegang geeft tot alle digitale diensten van Volvo Trucks.

Anderen bekeken ook