Trucks

Chauffeur Arie de Wit (Oskam Groep) over de FMX Unlimited: “Die tien jaar ontwikkeling merk je aan alle kanten in deze auto”

| Leestijd: 4 min | Leestijd: 4 min
De Oskam Groep uit Utrecht nam onlangs twee Volvo FMX 8x4 Tridem-trucks in gebruik voor de aan- en afvoer van machines en bouw- en sloopmaterialen. Ter ere van het 10-jarige bestaan van de Volvo FMX zijn de trucks uitgevoerd als Unlimited Edition met bijzonder veel extra’s waaronder Volvo Dynamic Steering (VDS), Bi-Xenon verlichting en een regensensor. Chauffeur Arie de Wit reed al langer met Volvo-techniek. Lees hier wat hij merkt van tien jaar ontwikkeling.
Chauffeur Arie de Wit (Oskam Groep) over de FMX Unlimited: “Die tien jaar ontwikkeling merk je aan alle kanten in deze auto”

De beide nieuwe Volvo FMX trucks zijn bijzonder compleet uitgerust doordat het hier gaat om trucks met het zogenaamde Unlimited Edition-pakket. John Verkuil, Teamleider ondersteuning bij Oskam: “Wij vinden het belangrijk dat onze chauffeurs tevreden zijn. Ze brengen veel tijd door in de trucks en wij willen dat ze het naar de zin hebben. Vandaar dat we kozen voor de bijzonder complete Unlimited Edition-uitvoering van de Volvo FMX. Voor ons was dit het moment om te investeren, en wachten op de nieuwe generatie was geen optie. Verder wilden we veel laadvermogen, maar ook een wendbaar voertuig met voldoende tractie voor op bouwterreinen. Deze 8x4 Tridem is voor ons de beste oplossing. In samenwerking met Volvo-dealer Van Dijk Utrecht zijn we tot deze oplossing gekomen en we zijn erg content met deze beide trucks.”

Volvo’s Unlimited-pakket voor de FMX werd samengesteld ter ere van het 10-jarige bestaan van de Volvo FMX. In het Unlimited-pakket zitten een regensensor, Bi-Xenon koplampen, Volvo Dynamic Steering, een leren stuurwiel en Electronic Climate Control. Verder zijn er op beide stoelen armsteunen aangebracht en is er een automatische lichtschakelaar. De Unlimited Edition is verder herkenbaar aan speciale logo’s. Oskam voegde daar een overdruksysteem aan toe voor het werken met vervuilde grond en koos voor de krachtige 500 pk-uitvoering. Opvallend is de deels glanzend zwart gespoten voorbumper waardoor de trucks er bijzonder strak uitzien. 

Vooral het weggedrag en de vering zijn verbeterd.

Chauffeur Arie de Wit is er blij mee. Hij rijdt al twintig jaar voor Oskam. Eerst met een DAF, en daarna met een Terberg. “Dat was ook een dijk van een auto maar dit is aan alle kanten luxer, stiller en moderner. Vooral het weggedrag en de vering zijn een verbetering maar ook dat Dynamic Steering-systeem is fijn om mee te rijden. Vooral als ik met de aanhangwagen achteruit moet manoeuvreren is het ideaal. Ik rij er nu een paar maanden mee, en onlangs moest ik nog even met de Terberg op pad en dan weet je niet wat je meemaakt. Dit comfort went snel!”

Oskam doet veel sloopwerken en het afval wat daar bij vrijkomt wordt gesorteerd en gerecycled op verschillende locaties. Arie vertelt over zijn nieuwe FMX: “Oskam koos voor de 500 pk-uitvoering omdat we ook met dieplader aanhangwagens rijden. We vervoeren daarmee onze eigen machines en dan loopt het eigen gewicht toch behoorlijk op. Overigens is de nieuwe I-Shift echt heel veel beter dan die in de Terberg. Je merkt gewoon de tien jaar ontwikkeling aan alle kanten in deze auto.” 

Ook Volvo Dynamic Steering is fijn om mee te rijden. Vooral als ik met de aanhangwagen achteruit moet manoeuvreren is het ideaal.

De truck is voorzien van een 30-tons VDL haakarmsysteem. Door de camera achterop kan Arie de haak mooi zien waarmee hij de containers oppakt. De Volvo is daarnaast uitgerust met een 10-tons vooras en in combinatie met de drie achterassen mag hij totaal 37 ton wegen. Arie: “Dat is wat minder dan met de Terberg met wide-spread achterassen, maar daar staat tegenover dat deze FMX twee ton lichter is van zich zelf. Die twee ton laadvermogen kun je er dus bij optellen.”

Achtergrond Oskam Groep

De Oskam Groep uit Utrecht is actief in sloop- en infrawerken. Naast een omvangrijk machinepark zet het bedrijf ook trucks in voor de aan- en afvoer van machines en bouw- en sloopmaterialen. Als full service dienstverlener ontzorgt de Oskam Groep haar opdrachtgevers. Het bedrijf draait op enthousiaste en deskundige medewerkers. Oskam investeert continu in trainingen en opleidingen om al haar medewerkers in zijn of haar vakgebied te laten uitblinken. Daarnaast focust Oskam op duurzaamheid. In de praktijk leidt dit tot hergebruik van materialen en producten en het voorkomen van onnodige vernietiging van primaire grondstoffen.