Trucks

Volledige crashtests met elektrische Volvo-trucks

| Leestijd: 4 min | Leestijd: 4 min
Wat gebeurt er als een elektrische truck op een andere truck botst? Of als een elektrische truck bij hoge snelheid slipt en kantelt? Anna Wrige Berling, Safety Director bij Volvo Trucks, vertelt ons hoe de elektrische vrachtwagens van het bedrijf worden ontworpen op crashbestendigheid.
Volledige crashtests met elektrische Volvo-trucks

Accu-elektrische trucks worden steeds gewoner op onze wegen. Veiligheid staat centraal bij Volvo Trucks, en daarom moeten onze elektrische trucks net zo veilig zijn als alle andere trucks. Een belangrijk veiligheidsaspect is crashbestendigheid. Hierbij gaat om het ontwikkelen van voertuigen die bestand zijn tegen de gevolgen van een aanrijding.


"De elektrische trucks van Volvo hebben dezelfde cabines als onze traditionele dieseltrucks. Ze worden uitvoerig getest om ervoor te zorgen dat ze crashbestendig zijn. De elektrische trucks hebben ook dezelfde geavanceerde veiligheidsvoorzieningen die zijn ontworpen om ongevallen te voorkomen", zegt Anna Wrige Berling, Safety Director bij Volvo Trucks.


Virtuele simulaties en volledige crashtests

Accu-elektrische trucks hebben hun eigen specifieke uitdagingen op het gebied van veiligheid, vooral als het gaat om het elektromobiliteitssysteem dat een accu van 600 V bevat. Het risico van kortsluiting en lekkage van chemicaliën uit het systeem moet tot een minimum worden beperkt.


Volvo gebruikt zorgvuldige berekeningen, virtuele simulaties en volledige crashtests om de veiligheid van de elektrische trucks te verifiëren in het geval van een crash.


"De berekeningen en virtuele simulaties vormen de basis bij het ontwikkelen en testen van een veilig ontwerp voor onze elektrische trucks. Op die manier kunnen we verschillende scenario's en parameters digitaal testen. Voor het beoordelen van de resultaten van de simulaties voeren we ook volledige crashtests van de trucks uit", zegt Anna Wrige Berling.

Anna Wrige Berling is Safety Director bij Volvo Trucks.

Crashtests die echte verkeerssituaties simuleren

De crashtests simuleren werkelijke verkeerssituaties om de veiligheidsvereisten voor elektriciteit, chemicaliën en brandveiligheid te controleren.


"Het doel van de volledige crashtests is het risico op brand en lekkage van chemicaliën te minimaliseren. We controleren of de accu's en elektrische componenten op hun plaats blijven bij een crash, en of het hoogspanningssysteem wordt uitgeschakeld," legt ze uit.


Er worden drie soorten volledige crashtests uitgevoerd op de Volvo FM Electric. De resultaten van de tests bevestigen de positieve resultaten van de virtuele simulaties. 

 

Test op zijdelingse aanrijding. In deze test crasht een trolley die een personenauto simuleert, in de zijkant van de truck waar de accu's zijn geplaatst. De test controleert of de accupacks, en hun modules en cellen, goed worden beschermd en op hun plaats blijven, zelfs wanneer ze zware krachten te verduren krijgen.

 

Kanteltest. Hierbij laten we de truck kantelen, een veel voorkomend ongeval bij trucks. Het doel is om te controleren of het hoogspanningssysteem wordt uitgeschakeld, en om de veiligheidsrisico's voor de chauffeur en het reddingsteam te verminderen. 

 

Barrièrebotsproef. Bij de barrièrebotsproef botst de truck tegen een obstakel, waarbij de achterkant van een andere truck wordt gesimuleerd. De elektrische truck wordt getest om er zeker van te zijn dat de elektrische installaties en componenten onder de cabine op hun plek blijven, en dat er geen kortsluiting ontstaat die leidt tot brand of andere gevaarlijke situaties.


Volvo Trucks is de eerste, mondiale truckfabrikant die een volledige reeks elektrische trucks in serieproductie heeft.


"Als koploper is het onze verantwoordelijkheid dat de overstap naar fossielvrij, elektrisch vervoer plaatsvindt zonder concessies aan de veiligheid, zowel voor chauffeurs, reddingsteams als voor alle andere weggebruikers," zegt Anna Wrige Berling, Safety Director bij Volvo Trucks. 


Bekijk de crashtests van elektrische Volvo-trucks: