Trucks

Volvo FL Electric voor Oegema Transport

Oegema Transport uit Dedemsvaart heeft de eerste Volvo FL Electric in gebruik genomen. De truck wordt ingezet voor de B2C distributieactiviteiten die Oegema verricht voor een grote Zweedse meubelfabrikant. Duurzaamheid staat voorop bij de keuze voor een zwaar elektrisch voertuig. Met de Volvo FL Electric verwacht Oegema 38 ton CO2 op jaarbasis te kunnen besparen.
Volvo FL Electric voor Oegema Transport

De Volvo FL Electric van Oegema Transport wordt ingezet voor distributietaken in Noord-Nederland. “Wij willen vooral ervaring opdoen met een elektrisch voertuig en zetten de truck daarom in op verschillende routes. Op deze manier kunnen we leren hoe we de truck optimaal kunnen gebruiken”, verklaart Gerlof Oegema, werkplaatsdirecteur bij Oegema Transport.

De Volvo FL Electric is naast de zwaardere Volvo FE Electric de eerste zware truck die door een OEM in serie geproduceerd wordt. “Het gegeven dat Volvo de truck af fabriek kan leveren, is voor ons belangrijk. Zo krijgen we alle fabrieksgarantie en dat geeft ons zekerheid en totale ontzorging”, vervolgt Gerlof Oegema.

Voor de aanschaf van de Volvo FL Electric neemt Oegema Transport deel in het DKTI subsidieproject GreenFlex, opgezet door Green Planet. Hierdoor werd 25% van de investering in de elektrische truck gesubsidieerd.


Duurzaamheid

Duurzaamheid was voor Oegema Transport de voornaamste reden om een elektrische truck in te zetten. “De Volvo FL Electric gaat rijden voor een grote Zweedse meubelfabrikant. Net als voor onze opdrachtgever staat duurzaamheid ook voor ons heel hoog in het vaandel. We zijn een innovatief bedrijf en passen graag de nieuwste technologieën toe”, licht Gerlof Oegema toe.

Ter voorbereiding op elektrische vrachtwagens, heeft Oegema in de afgelopen jaren ook de bedrijfsvoering verduurzaamd door middel van 8500 zonnepanelen op het dak van de vestiging. Hiermee verzorgt het bedrijf volledig haar eigen elektriciteit.

Actieradius voor distributieritten

De truck is voorzien van zes accu’s van 50 kW elk. Hiermee kan een actieradius van 250 km worden gehaald. Volvo Trucks Nederland heeft Oegema met de Volvo Electric Range Simulator bijgestaan in het plannen van enkele optimale routes. “De berekende actieradius is voldoende voor onze dagelijkse regionale B2C distributieactiviteiten. Bovendien gaat het hier om relatief veel start-stop bewegingen. Tijdens het remmen laadt de truck ook weer op. Dus onze inzet is ideaal voor een elektrisch voertuig”, vertelt Gerlof Oegema.

Opladen van de elektrische truck

Opladen gaat met een CCS/Combo2-aansluiting met 400 V AC met 22 kW en met 50 kW gedurende de nacht. Daarnaast kan Oegema Transport overdag DC-snelladen tot maximaal 150 kW. Dit wordt vanaf begin volgend jaar gedaan bij Green Planet in Pesse. De chauffeur kan hier tijdens zijn verplichte rust een half uur tot driekwartier bijladen waardoor de actieradius met zo’n 150 km wordt vergroot.

Bijladen is dus mogelijk, maar voor Oegema Transport in principe geen must. “Wij verwachten met de berekende actieradius van 250 km onze gebruikelijke distributieroutes te kunnen halen. We zetten de truck echter in op meerdere routes om ook het bijladen uit te proberen en daar ervaring mee op te doen. Volvo gaf het al aan: elektrisch rijden, is anders werken. Wij willen ondervinden hoe dit in onze dagelijkse praktijk gaat”, besluit Gerlof Oegema.

Neem voor meer informatie over dit persbericht contact op met:

Charles Engelaar
Tel: +31 651427151
E-mail: charles.engelaar@volvo.com

Meer Volvo Trucks-nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release