Trucks

Volvo LNG-trucks zijn een rendabele business case voor Willems Transport Rijkevoort

Willems Transport Rijkevoort heeft twee Volvo FH 460 LNG 4x2-trekkers in gebruik genomen. De trucks worden ingezet voor zuiveltransport voor FrieslandCampina. Milieuvoordeel in combinatie met een goede business case plus het kunnen bijdragen aan de duurzaamheidsambitie van opdrachtgevers waren voor Willems Transport Rijkevoort redenen om voor LNG te kiezen.
Volvo LNG-trucks zijn een rendabele business case voor Willems Transport Rijkevoort

Willems Transport Rijkevoort is een allround logistiek dienstverlener. “Enerzijds zijn wij actief in geconditioneerd transport en de op- en overslag van levensmiddelen”, vertelt algemeen directeur Arie van Rijn. “Daarnaast voeren wij distributiewerkzaamheden uit in de Benelux. Ook de op- en overslag en handling van goederen is bij ons in goede handen met een op- en overslagfaciliteit van 4000 m2 (waarvan driekwart gekoeld).”


Zuiveltransport

Het bedrijf nam onlangs zijn eerste Volvo-trucks in gebruik. Willems Transport Rijkevoort voert met twee Volvo FH 460 LNG 4x2-trekkers transportwerkzaamheden uit voor zuivelbedrijf FrieslandCampina. Van Rijn: “Wij zijn al vele decennia actief in het vervoer van zuivel. Sinds dit jaar zijn wij ook verantwoordelijk voor drie distributiecentra van FrieslandCampina, waar we de inkomende en uitgaande goederenstroom beheren. Met deze trucks rijden we 24/7 tussen opslag- en productielocaties van FrieslandCampina in Nederland en Duitsland.”


CO2-besparing

Van Rijn oriënteerde zich al langer op de mogelijkheden van LNG-trucks. “Uiteraard houden wij bij de aanschaf van nieuw materieel rekening met de milieubelasting. Ook FrieslandCampina vindt duurzaamheid belangrijk en vraagt expliciet om schoon transport. Dat is voor ons een extra stimulans om in LNG-trucks te investeren en zo bij te dragen aan de ambitie van onze opdrachtgever.

Via BAS Truck Center zijn we op het spoor gekomen van de LNG-oplossing van Volvo Trucks. Een van de redenen om te kiezen voor Volvo’s LNG-oplossing is dat de truck wordt aangedreven door een motor die gebruikmaakt van het dieselprincipe. De trucks rijden net als een dieseltruck, maar dan stiller. Daardoor is het voor chauffeurs eenvoudig om van een dieseltruck over te stappen op een LNG-truck. Dat blijkt ook in de praktijk: onze chauffeurs zijn heel enthousiast over het rijcomfort van deze trucks. Bovendien is Volvo’s LNG-oplossing bewezen effectief: onderzoek van TNO wees uit dat een Volvo LNG-truck tot 23% CO2-reductie oplevert. Met onze twee Volvo LNG-trucks bespaart dat 100 ton CO2-uitstoot per jaar.”

Maut-voordeel in Duitsland

Het feit dat de trucks voornamelijk worden ingezet in Duitsland, maakt de Volvo LNG-trucks extra aantrekkelijk. Van Rijn: “Met deze trucks rijden we zo’n 300.000 kilometer per jaar, waarvan 90% in Duitsland. In Duitsland geldt tot eind 2023 een Maut-vrijstelling voor LNG-trucks. Het Maut-voordeel is ongeveer 18 cent per kilometer. Daardoor besparen we per truck jaarlijks zo’n 50.000 euro. Dan heb je het dus over serieuze bedragen, waarmee we de meerprijs binnen een jaar terugverdienen. LNG-trucks zijn een sluitende businesscase.”

Actief meedenken

Van Rijn is bijzonder tevreden over de ondersteuning van BAS Truck Center. “In de samenwerking met onze klanten gaan wij voor méér dan een vervoerder-klant-relatie. Wij zoeken op alle vlakken de samenwerking, waarbij we actief meedenken hoe we zaken kunnen verbeteren. Het doel is om hen de best mogelijke deal te bieden. Het is onze overtuiging en visie dat we opdrachtgevers aan ons binden als wij hen op die manier bedienen.”

Van Rijn ziet dezelfde instelling bij BAS Truck Center. “Exemplarisch daarvoor vind ik de begeleiding die wij krijgen van BAS Truck Center. Zo krijgen we op basis van data en verbruikscijfers op chauffeursniveau advies over hoe we de mogelijkheden van de trucks nog beter kunnen benutten om zuinig te rijden. Dat geeft ons handvatten om het gesprek aan te gaan met onze chauffeurs. In dat kader gaat binnenkort een chauffeurstrainer een keer mee met onze chauffeurs om hen onderweg advies te geven. Dit soort ondersteuning is voor mij een toonvoorbeeld van hoe een partnership eruit moet zien. In combinatie met een servicecontract, zijn wij daarmee verzekerd van optimale ondersteuning van BAS Truck Center.”

 

Over Willems Transport Rijkevoort

  • Willems Transport bestaat sinds 1930
  • De vloot bestaat uit 100 trucks, waarvan nu twee Volvo-trucks
  • Het bedrijf telt ruim 200 medewerkers
  • De Benelux en Duitsland zijn het werkgebied

Neem voor meer informatie over dit persbericht contact op met:

Charles Engelaar
Tel: +31 651427151
E-mail: charles.engelaar@volvo.com

Meer Volvo Trucks-nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release