Trucks

Kaunis Iron test fossielvrij ertstransport met elektrische Volvo-trucks van 74 ton

Mijnbouwbedrijf Kaunis Iron investeert in het volledig fossielvrij maken van haar transport van ijzererts. Samen met Volvo Trucks worden zware elektrische trucks van 74 ton* getest in een uniek project. Kaunis Iron is van plan een half miljard SEK te investeren in nieuwe elektrische vrachtwagens.
Volvo Trucks test fossielvrij ertstransport met elektrische trucks van 74 ton
Kaunis Iron gaat fossielvrij ertstransport testen met elektrische Volvo-trucks, met een bruto combinatiegewicht van 74 ton.

Vandaag de dag vervoert Kaunis zijn erts over een 160 kilometer lange weg tussen Kaunisvaara en Pitkäjärvi in het noorden van Zweden, met behulp van Volvo-trucks op diesel. In totaal rijden dertig opleggers van 90 ton rond de klok. Het plan voor de toekomst is om over te stappen op batterij-elektrische vrachtwagens voor zwaar transport, zodat het volledig fossielvrij kan rijden zonder CO2-uitstoot.

In de winter van 2021 werd een Volvo FMX Electric-truck met succes getest in het echte verkeer, waar hij de arctische kou en temperaturen van meer dan -30°C moest weerstaan.

“Ons doel is om in 2025 fossielvrij transport te realiseren”, zegt Lars Wallgren, hoofd logistiek bij Kaunis Iron. “We zijn op dit moment hard aan het werk om ons transport met elektrische vrachtwagens op te lossen. Als we daarin slagen, kunnen we de uitstoot van CO2 met ongeveer 15.000 ton per jaar verminderen bij het huidige productietempo. In 2023 starten we de volgende fase met vrachtwagens van 74 ton, met als vooruitzicht het kunnen verplaatsen tot 90 ton. Dit zou een gelijkblijvend bruto combinatiegewicht zijn in vergelijking met de huidige diesel aangedreven bemanning.”

“Volvo Trucks heeft zeer ambitieuze duurzaamheidsdoelen en we zijn erg blij om een leverancier te zijn in dit project, dat echt een verschil zal maken. Kaunis Iron's transport van ijzererts is de meest uitdagende toepassing die denkbaar is in termen van gewicht, koud klimaat en bezettingsgraad. Als marktleider in de ontwikkeling van geëlektrificeerd zwaar transport kijken we ernaar uit om de samenwerking te verdiepen”, zegt Ebba Bergbom Wallin, Commercial Electromobility Manager, Volvo Trucks Zweden.

Het project is een samenwerking tussen Kaunis Iron, Volvo Trucks-dealer Wist Last & Buss en het energiebedrijf Vattenfall die zal ondersteunen met laadinfrastructuur voor de elektrische vrachtwagens.

Elektrische trucks voor de meeste transportbehoeften

Volvo Trucks startte in 2019 met de serieproductie van elektrische vrachtwagens, als een van de allereerste vrachtwagenmerken ter wereld die dit deed. Met in totaal zes elektrische vrachtwagenmodellen die vanaf september 2022 in productie zijn, heeft Volvo Trucks het meest complete elektrische assortiment in de wereldwijde vrachtwagenindustrie, van alles van stadsdistributie en afvalverwerking tot stadsbouwtransport en regionaal transport. Volvo Trucks heeft tot nu toe wereldwijd meer dan 2.200 elektrische trucks verkocht. Het doel van het bedrijf is dat tegen 2030 de helft van de totale vrachtwagenverkoop elektrisch zal zijn.
 

* Bruto combinatiegewicht (GCW)

Neem voor meer informatie over dit persbericht contact op met:

Charles Engelaar
Tel: +31 651427151
E-mail: charles.engelaar@volvo.com

Meer Volvo Trucks-nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release