Trucks

Volvo Trucks levert de eerste elektrische betonmixer voor zwaar gebruik aan CEMEX

Volvo Trucks heeft aan CEMEX de eerste volledig elektrische en emissieloze betonmixertruck voor zwaar gebruik geleverd. De batterij-elektrische truck is de laatste ontwikkeling van een overeenkomst die Volvo en CEMEX in 2021 hebben gesloten. Een wereldwijde samenwerking op het gebied van elektromobiliteitsoplossingen, om de koolstofuitstoot te verminderen en de productiviteit te verbeteren.
Volvo Trucks levert de eerste elektrische betonmixer voor zwaar gebruik aan CEMEX
Volvo Trucks heeft zijn eerste volledig elektrische zware betonmixer aan CEMEX geleverd.

De Volvo FMX elektrische zware vrachtwagen, die afgelopen donderdag tijdens een evenement in Berlijn, werd overhandigd. De truck kan een hele dag worden ingezet, met één keer opladen tijdens de reguliere pauze. Hij zal vanaf deze maand worden ingezet in een betoncentrale in Spandau in Berlijn. De elektrificatie van betontransport is een uitdaging vanwege de zware ladingen en het continu mengen. Aangezien volledig elektrisch zwaar transport geleidelijk aan toeneemt, werken Volvo Trucks en CEMEX aan de ontwikkeling en opschaling van de technologieën die nodig zijn om emissievrij transport ook in de veeleisende bouwsector mogelijk te maken.

"We zijn erg blij dat we deze belangrijke stap in het partnerschap met CEMEX kunnen zetten. Onze beide bedrijven hebben zich vastgelegd op ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en samenwerking is de manier om daar te komen. Samen zullen we werken aan de invoering van emissievrij transport in de bouwsector. Onze elektrische trucks hebben geen uitstoot en hun stille werking zorgt ook voor een beter milieu voor de mensen die op de bouwplaats werken en voor de omwonenden", zegt Roger Alm, President Volvo Trucks.

"CEMEX streeft ernaar een CO2-nul bedrijf te worden; innovatie en samenwerking vormen de kern van dit streven," zegt Fernando A. González, CEO van CEMEX. "Ons partnerschap met Volvo heeft een ongelooflijk potentieel om bij te dragen tot de decarbonisatie van ons bedrijf. De lancering van onze eerste volledig elektrische ready-mix truck is een grote stap in die richting."

CEMEX en Volvo Group zijn stichtende leden van de First Movers coalitie, een samenwerking tussen het World Economic Forum en US Special Presidential Envoy for Climate John Kerry, voor bedrijven om inkoopverplichtingen aan te gaan die marktvraag creëren naar koolstofarme technologieën. Volvo Trucks en CEMEX willen hun ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen halen en bijdragen aan het koolstofvrij maken van de wereldeconomie.

Volvo Trucks heeft het meest complete elektrische aanbod in de wereldwijde truckindustrie, met voertuigen die kunnen rijden met een totaalgewicht van 16 tot 50 ton, voor alles van stadsdistributie en afvalverwerking tot stedelijk bouwtransport en regionaal transport. Volvo Trucks is de marktleider voor zware elektrische vrachtwagens ((≥ 16 ton) in Europa en de VS. Het bedrijf streeft ernaar dat in 2030 de helft van de totale verkoop van nieuwe trucks elektrisch is. Volvo Trucks wil uiterlijk in 2040 de uitstoot van broeikasgassen in de waardeketen netto nul hebben.

CEMEX is een wereldwijd bedrijf voor bouwmaterialen en biedt cement, stortklaar beton, aggregaten en urbanisatieoplossingen op markten over de hele wereld.

Feiten Volvo FMX Elektrische betonmixer:

Elektrische aandrijflijn: 2 motoren, vermogen 330 kW
Batterijen: 4 accu's, 360 kWh
De mixer wordt aangedreven door een hydraulisch systeem dat zijn stroom krijgt van een tractiebatterij.
Versnellingsbak: I-Shift
Wielbasis: 4.100 mm
Bovenbouw: Betonmixer, 9m³

Neem voor meer informatie over dit persbericht contact op met:

Charles Engelaar
Tel: +31 651427151
E-mail: charles.engelaar@volvo.com

Meer Volvo Trucks-nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.