Trucks

Bremmer Transportcollege heeft primeur met Nederlands eerste elektrische lestruck

Vanaf nu is het mogelijk om rijles te krijgen in een elektrische vrachtwagen. Bremmer Transportcollege BV uit Hazerswoude heeft onlangs de eerste elektrische Volvo FH Electric-lestruck in gebruik genomen en is daarmee klaar om een nieuwe generatie vrachtwagenchauffeurs ‘groen’ op te leiden.
De Volvo FH Electric-trekker van Bremmer Transportcollege is Nederlands eerste elektrische lestruck

Elektrisch rijden is in opmars, ook in transport. Met de komst van zero-emissiezones in binnenstedelijk gebied en de verduurzamingsdoelstellingen waar de sector aan gebonden is, groeit het aantal elektrische vrachtwagens op de weg. Dit vraagt om een nieuwe aanpak binnen de rijopleiding van beroepschauffeurs.


‘Groen’ opleiden met de eerste elektrische lestruck van Nederland

“Wij werken veel voor overheidsinstanties, zoals gemeenten en provincies. Waar voorheen kwaliteit en prijs leidend waren in de rijopleiding-tenders, staat nu vergroening bovenaan. Met de aanschaf van deze Volvo FH 4x2 Electric-trekker, zijn wij de weg ingeslagen naar ‘groen’ opleiden”, zegt Wout Bremmer, directeur van Bremmer Transportcollege BV. “Via de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) hebben wij begrepen dat wij de allereerste elektrische lestruck van Nederland en misschien zelfs ter wereld in gebruik hebben genomen”, zegt Bremmer trots.


De Volvo FH Electric wordt als trekker-oplegger ingezet voor de CE-rijopleiding, Code 95-nascholing en zal uiteindelijk ook voor LZV-opleidingen worden ingezet. “Een nieuwe generatie chauffeurs wordt bij ons opgeleid. Het is goed om hen dan meteen kennis te kunnen laten maken met een elektrische aandrijflijn.”

Enthousiaste reacties

De truck is intussen een paar weken in gebruik en de reacties zijn erg positief. “De leerlingen reageren enthousiast als ze met de Electric mogen lessen en ook in onze omgeving wordt er goed op onze nieuwe lestruck gereageerd. Voor de bewoners van de wijken waar wij doorheen rijden is het een verademing.” Omdat de truck stil is, is er tijdens de rijopleiding met de elektrische truck extra aandacht voor het gezien worden door kwetsbare weggebruikers.


De laadpaal op het eigen terrein is dusdanig geplaatst, dat de trailer na elke les bewust moet worden afgekoppeld, voordat de truck kan worden bijgeladen. Op deze manier wordt het laadproces bijgebracht.

“Bij de Code 95-nascholing krijgen we natuurlijk ook chauffeurs in de truck die sinds jaar en dag diesel rijden en er aanvankelijk sceptisch tegenover staan. Maar tot nu toe is geen enkele chauffeur na de praktijkdag nog negatief over het elektrisch rijden. Ook zijn er nu al leerlingen van de rijopleiding die expliciet vragen om lessen op de Electric. Volgend jaar willen we ons wagenpark uitbreiden met een elektrische Volvo-bakwagen, zodat we de C-rijopleiding ook uitstootvrij kunnen aanbieden,” besluit Bremmer.


De Volvo FH Electric van Bremmer Transportcollege BV rijdt 21 en 22 september 2023 op het circuit van Zandvoort tijdens de E-Truck Experience.

Neem voor meer informatie over dit persbericht contact op met:

Charles Engelaar
Tel: +31 651427151
E-mail: charles.engelaar@volvo.com

Meer Volvo Trucks-nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release