Trucks

×

Truck in eigen onderhoud? Houd de olieverversingstermijn in de gaten.

| Leestijd: 2 min | Leestijd: 2 min
Onderhoudt u uw eigen trucks? Dan verdient de verversingstermijn van de motorolie enige aandacht. Waar moet u op letten?
Onderhoudt u uw eigen trucks? Dan verdient de verversingstermijn van de motorolie enige aandacht. Waar moet u op letten?

Motorolie vervult een belangrijke rol in de motor. Zo verzorgt het de smering van alle vitale delen waardoor metaal-op-metaal-contact wordt voorkomen, regelt het de koeling en warmteafvoer en voorkomt het afzetting van bepaalde schadelijke deeltjes in de motor zoals in de vorm van koolafzettingen en lakvorming.

Onderhoud van een truck is steeds vaker op maat gemaakt en volledig afgestemd op de daadwerkelijke inzet van het voertuig. Toch wordt onderhoud vaak nog gepleegd op basis van de gereden kilometers of bij een bepaalde leeftijd van de truck. In de meeste soorten van transport zal dit geen probleem zijn, maar soms worden voertuigen net even iets anders ingezet.

Waar moet u op letten?

  • Draait uw motor veelvuldig of langdurig stationair, bijvoorbeeld tijdens laden en lossen of tijdens lange wachttijden?
  • Gebruikt u vaak de PTO? En hoe zwaar wordt de PTO belast?
  • Rijdt u hoofdzakelijk in de stad of uitsluitend korte afstanden met veel stops en een lage gemiddelde snelheid?
  • Of gebruikt u niet de door de fabrikant voorgeschreven motoroliekwaliteit met de juiste voorgeschreven viscositeit?

Indien een van bovenstaande punten het geval is, kan het zijn dat u uw motorolieverversingstermijn overschrijdt. Dit kan leiden tot verkorting van de levensduur, ongeplande stilstand en mogelijk dure reparaties.

Pleegt u zelf onderhoud, dan kan het gebeuren dat u geen inzicht heeft in de werkelijke inzet van uw voertuig. Uw dealer beschikt over de juiste middelen om de werkelijke inzet van uw voertuig te bepalen en te adviseren welke motorolieverversingstermijn hiervoor het meest geschikt is.

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release