Trucks

×

Vrouwelijke chauffeurs vertellen – Elke Yland

Vandaag heeft chauffeur Elke Yland een makkelijk dagje gekregen van de planning. Ze rijdt voor Baks Logistiek uit Borculo, gespecialiseerd in (inter)nationaal tanktransport van vloeibare voedingsmiddelen voor mens en dier. Met haar Volvo FM komt ze echter ook buiten onze grenzen, tot in het Zweedse Helsingborg aan toe.

Op de dag waarop BIGtruck meegaat, beginnen we goed met een prima planning van binnenlandse ritjes. Echter we zijn nog maar een paar kilometer op weg, of de telefoon gaat. Het blijkt dat we niet kunnen laden vanwege een probleem bij de klant. Lossen met loscompressoren in opslagtanks is een nauwkeurig klusje, waarbij essentieel is dat het juiste spulletje in de juiste opslagtank, of in de juiste trailer terecht komt. Blijkbaar is dat even niet gelukt, en moeten we de eerstkomende uren wachten. Dus mooi de tijd voor een extra fotosessie en filmrondje!

 

Paplepel
De pas 21-jarige Elke Yland is een chauffeuse die het vak voornamelijk via haar vader heeft meegekregen. "Eigenlijk wist ik eerst niet goed wat ik wilde. Ik rondde een toerisme-opleiding af, maar daar had ik niet echt een 'wauw'-gevoel bij.  Vrachtwagens vond ik altijd wel leuk. Als tiener was ik vaak met mijn broertjes bij het bedrijf van mijn vader te vinden. Op die tienerleeftijd ging ik ook regelmatig mee op ritten naar Frankrijk. Op een gegeven moment reed pa wel twee, drie keer in de week naar Parijs. Dan ging ik ook al eens mee", legt Elke uit. Ze haalde haar papieren en wederom via een connectie uit de kring van haar vader, kwam ze aan werk.

Baks Logistiek uit Borculo
"Die man wist dat Baks Logistiek uit Borculo chauffeurs zocht. Het ging allemaal best wel snel, ik kon redelijk snel beginnen daar. Al snel bleek dat dit een echt familiebedrijf is, waar ik het best naar mijn zin heb. Er rijden weliswaar zo'n 70 trucks, maar de sfeer is zo, dat je je nooit een nummer voelt", vertelt ze. "Gelest heb ik op een DAF, maar waar deze Volvo zich mee onderscheidt, is met de I-Shift. Ook het zicht rondom en de zitpositie van de FM bevallen me prima. Het enkele bed is een ruime rustplek voor me, en de opbergruimte boven het bed bij het dak gebruik ik goed. Lekker praktisch allemaal!"

Vriendinnen
"Nu zijn we een dik jaar verder, en ik vind het nog steeds leuk", zegt Elke. "Ik ben regelmatig de hele week van huis, maar dat gaat best. Om wat voor reden dan ook lukt het me vaak wel om een parkeerplek te vinden wanneer ik in Duitsland onderweg ben. Van de parkeerproblemen waar je veel over hoort, heb ik gelukkig niet zo veel last, tot nu toe. Ik sta dan bij voorkeur bij een Autohof." Ze zegt dat ze haar vriendinnen regelmatig ziet. "De meesten doen een HBO-opleiding, maar ze willen allemaal horen over mijn werk. Het is in dit vak niet zo, dat je vriendenkring uit het zicht raakt, omdat je altijd onderweg bent. En tijdens het rusten is het altijd leuk om even te appen waar ik nou weer terecht ben gekomen!" Elke zegt dat er bij Baks Logistiek nog chauffeurs gezocht worden en dat ze hoopt dat de actie van Volvo Trucks hier een bijdrage aan kan leveren. 

 

Water
Intussen zijn planning en klant zo ver, dat er een soort van reddingsplan is opgesteld, zodat de klant weer snel verder kan. Elke speelt daarin ook een rol: ze moet 28000 liter water laden en die lossen bij de klant waar we vanochtend zouden beginnen, die grote melkfabriek in Lochem. Dat betekent echter ook weer wachten, omdat het wel even duurt eer je zoveel water hebt getankt. In de loop van de middag gaan we die kant op, en daar blijkt dat de slangen van de klant aan de korte kant zijn. Op hun verzoek zet Elke de combinatie op een andere plek. Dan duurt het nog weer enige tijd, eer er echt gepompt wordt, en de betreffende opslagtank schoongemaakt wordt. Na Elke komt nog een andere chauffeur van Baks Logistiek met een lading water, en dit zou de volgende dag zo doorgaan. Die volgende dag liep voor Elke heel anders: ze was de avond na het waterverhaal nog leeg naar Friesland gereden en had daar geladen. Nu liep het allemaal heel vlot en kon ze een keer bijtijds naar huis. Afwisseling genoeg dus!

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten welke mogelijkheden je hebt om chauffeuse te worden? Volvo Trucks Nederland besteedt op haar website ruimschoots aandacht aan vrouwelijke chauffeurs in wording.

Vrouwelijke chauffeurs vertellen - Elke Yland

Mediagallerij