Trucks

Volvo Trucks
2022-12-14
6 min.
Chauffeurs
Author
Volvo Trucks

Iwona Blecharczyk wint Volvo Trucking Adventure

Iwona Blecharczyk uit Polen, die haar droom om professioneel vrachtwagenchauffeur te worden en haar eigen bedrijf te starten had waargemaakt, kreeg de kans van haar leven om in haar favoriete truck een epische roadtrip door Scandinavië te maken: een Volvo FH!

Iwona Blecharczyk is een hardwerkende vrouw, die zowel eigenaar-operator in de transportsector is, als succesvol social media influencer. Ze rijdt al meer dan 11 jaar met trucks, zowel in het strenge winterklimaat van Noord-Amerika als op de lange kronkelige wegen in heel Europa. Echter had ze weinig rijervaring in het land waar haar favoriete truck vandaan komt: Zweden.

Een unieke wedstrijd voor vrachtwagenchauffeurs

Volvo Trucks lanceerde in juni een digitale wedstrijd voor vrachtwagenchauffeurs, waarbij een geselecteerde winnaar de kans zou krijgen om een unieke roadtrip te maken van Göteborg naar de Noordkaap, het meest noordelijke punt van Europa. Toen Iwona dit zag, hoefde ze geen twee keer na te denken. Ze stuurde een video in en uit meer dan 2000 chauffeurs uit alle delen van de wereld werd Iwona als winnaar gekozen.

"Voor de Volvo Trucking Adventure waren we op zoek naar een chauffeur met ruime ervaring in het rijden met trucks en een extraverte en avontuurlijke persoonlijkheid. Aangezien het avontuur zou worden gefilmd en gepubliceerd op sociale media, was het ook een belangrijk criterium dat de chauffeur zich op zijn gemak moest voelen voor de camera. Iwona voldeed aan alle voorwaarden met haar ruime ervaring, positieve en avontuurlijke persoonlijkheid en 'can-do'-mentaliteit", aldus Lene Larsen, projectmanager van The Volvo Trucking Adventure.

Naast Iwona Blecharczyk werden de 20 beste kandidaten uit de hele wereld uitgenodigd bij Volvo Trucks in Göteborg voor een exclusief evenement.

"Ik ben onder de indruk dat Volvo Trucks een motiverend evenement organiseert waar zoveel chauffeurs uit de hele wereld op afkomen. Toen ik hoorde dat ik de winnaar was, was dat de grootste eer ooit, om gekozen te worden door het merk waar ik zo van hou, ik ben ontzettend dankbaar voor deze kans," zegt Iwona Blecharczyk.  

We wilden iets speciaals doen voor onze truckersgemeenschap door hen de kans te geven het thuisland van Volvo Trucks te komen ervaren. Door vrachtwagenchauffeurs in de schijnwerpers te zetten, willen we ook de aandacht vestigen op het belangrijke werk dat zij elke dag doen
Iwona Blecharczyk naast de andere top 20 vrachtwagenchauffeurs, onder wie de Nederlandse winnaar Jan Oomen, werkzaam bij Quicks.

Leven op de weg

Sinds Iwona begin twintig was, wilde ze al vrachtwagenchauffeur worden en de wereld rondreizen. Na een paar jaar als beroepschauffeur in het zware vrachtvervoer besloot ze haar droom te volgen en startte ze haar eigen transportbedrijf - Imagination.

Nieuwe landen verkennen en nieuwe mensen ontmoeten is wat ik het leukst vind aan het beroep van vrachtwagenchauffeur. Ik voel me zo gelukkig dat ik mijn droom kan waarmaken

Op de vraag of er nadelen zijn aan het beroep van vrachtwagenchauffeur geeft ze toe: "Nou, één ding dat een beetje lastig kan zijn als je onderweg bent, is het vinden van goede sanitaire voorzieningen! Dat kan soms een beetje frustrerend zijn, vooral voor ons vrouwelijke chauffeurs denk ik."

Wat betreft haar veiligheid als vrouwelijke vrachtwagenchauffeur, werken, leven en overnachten op de weg, legt Iwona uit: "Ik neem enkele voorzorgsmaatregelen zoals parkeren op veilige plaatsen, proberen niet te veel aandacht op me te vestigen enzovoort, maar ik ben nooit bang.  Soms voelt het misschien een beetje geïsoleerd, ver weg van familie en vrienden. Het zou leuk zijn om wat meer vrouwelijke collega's te hebben, vind ik! Op dit moment zijn er slechts ongeveer 3% vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs in Europa. Ik zou graag zien dat er meer vrouwelijke vrachtwagenchauffeur komen!"

Een roadtrip in drie afleveringen

In september begon Iwona aan haar reis van Göteborg naar de Noordkaap. Een reis van meer dan 2.000 km. Een fluitje van een cent voor een ervaren vrachtwagenchauffeur, maar deze rit was niet zoals elke andere werkdag. Bekijk de onderstaande video om meer te weten te komen over de roadtrip van Iwona!


Korte introductie van Iwona Blecharczyk:

 • Naam: Iwona Blecharczyk
 • Herkomst: Polen
 • Ritten: Een zwarte Volvo FH13 460 Turbo Compound genaamd "Volvy".
 • Carrière tot nu toe: lerares Engels, vrachtwagenchauffeur en eigenaar van transportbedrijf "Imagination Transport", YouTuber, influencer
 • Als ze niet werkt: Wandelen, ik probeer graag nieuwe dingen uit.
   

Korte introductie van het Volvo Trucking Adventure:

 • Een wereldwijde, digitale wedstrijd voor vrachtwagenchauffeurs van Volvo, waarbij chauffeurs werden aangemoedigd om te motiveren wat zij het leukst vinden aan trucken. 
 • Eén winnaar werd gekozen voor een unieke roadtrip in Scandinavië, achter het stuur van een top-of-the-line Volvo FH.
 • De route omvatte stops om verschillende trucks te verkennen, nieuwe truckers te ontmoeten en Scandinavië te ervaren.
 • De avontuurlijke reis is gefilmd en is nu te volgen op sociale media.
 • De 20 beste kandidaten uit de hele wereld werden uitgenodigd voor een truckersevenement in Göteborg. Hier konden ze Volvo Trucks bezoeken en een proefrit maken in de gloednieuwe truckserie, collega-chauffeurs ontmoeten en de bijzondere archipel aan de Zweedse westkust verkennen.

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release