Trucks

Helena Knappe
2023-09-14
Leestijd: 3 min.
Transportinformatie
Author
Helena Knappe
Genuine Volvo Parts Manager

Dit is wat u moet doen rond de nieuwe tachograafwetgeving van de EU

In de komende twee jaar moeten alle trucks die gebruikt worden voor internationaal transport binnen de EU uitgerust zijn met een digitale tachograaf van de tweede generatie, als onderdeel van nieuwe regelgeving die vanaf augustus 2023 van kracht is geworden. Dit is wat u moet weten over het upgraden en het naleven van de voorschriften. 


De nieuwe wetgeving maakt deel uit van het EU-mobiliteitspakket dat tot doel heeft de werk- en rusttijden van beroepschauffeurs te beschermen. Vanaf 21 augustus 2023 moeten alle nieuwe trucks van meer dan 3,5 ton uitgerust zijn met een tachograaf van de tweede generatie. Tegen eind 2024 moeten alle analoge of oudere digitale tachografen vervangen zijn en tegen augustus 2025 moeten alle 'slimme' tachografen van de eerste generatie opgewaardeerd zijn.


Wat zijn de voordelen van de tachograaf van Volvo Trucks?

De nieuwste slimme tachograaf tweede generatie van Volvo Trucks is ontwikkeld ter ondersteuning van het nieuwe EU-mobiliteitspakket. Deze tachograaf registreert tijden en locaties voor grensovergangen. Tegelijkertijd houdt de GPS automatisch het begin en einde van elke rit bij, evenals de positie van de truck na elke drie bijelkaar opgetelde rijuren. DSRC (Dedicated Short Range Communication) maakt communicatie op afstand mogelijk tussen de tachograaf en handhavers langs de weg. Chauffeurs kunnen zo onnodige stops en controles vermijden. Voor eigenaren van Volvo-trucks is dit de best passende tachograaf op de markt.

De tachograaf van Volvo Trucks is ontworpen en ontwikkeld om perfect geïntegreerd te worden in een Volvo-truck," aldus Helena. "Zelfs het fysieke ontwerp past perfect in het interieur van de cabine. Hij kan gemakkelijk worden geïntegreerd in de elektronica van het voertuig en kan worden aangesloten op het infotainmentsysteem. Tijdens het rijden verschijnen berichten of pictogrammen van de tachograaf dus direct op het dashboard van de truck."

Bovendien maakt de tachograaf van Volvo Trucks een naadloze installatie mogelijk met minder bedrading en hulpapparatuur in vergelijking met een niet-Volvo-product, evenals de gemoedsrust die het gebruik van originele Volvo-onderdelen met zich meebrengt.

De tachograaf van Volvo Trucks is ontworpen en ontwikkeld om perfect geïntegreerd te worden in een Volvo-truck. Zelfs het fysieke ontwerp past perfect in het interieur van de cabine.

De digitale service die naleving nog eenvoudiger maakt

Om u nog beter te helpen bij de naleving van de voorschriften en om een beter overzicht te krijgen van alle tachograafgegevens, biedt Volvo Trucks ook de digitale service Driver Times, die beschikbaar is als abonnementsdienst via Volvo Connect en de Volvo Connect App. Met deze service is het eenvoudiger om de rijtijden bij te houden en de werktijden van de chauffeurs te maximaliseren, hun pauzes en rusttijden op tijd in te plannen en zodoende boetes en overtredingen te voorkomen. Het toont ook hoeveel rijuren nog resteren.

Driver Times automatiseert dagelijkse downloads op afstand van alle geheugengegevens en digitale chauffeurskaartgegevens, die veilig worden opgeslagen en beschikbaar zijn via Volvo Connect. Deze functie blijft naadloos doorlopen, zelfs na de installatie of upgrade naar een nieuwe tachograaf.

“Met Driver Times hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer u uw truck achteraf uitrust met de nieuwe tachograaf," zegt Johan Rundberg, Service Owner Fleet and Transport services, Volvo Trucks. "Het systeem blijft de tachograafgegevens en chauffeurskaartgegevens verwerken in volledige overeenstemming met de EU-wetgeving, zodat u uw bedrijf gewoon kunt voortzetten."
 

Voorkom problemen en onderneem actie

De wet is veranderd, wat maakt dat u actie moet ondernemen. Om uw truck uit te rusten met de slimme tachograaf van de tweede generatie, neemt u contact op met uw dichtstbijzijnde dealer van Volvo Trucks. Zij kunnen u begeleiden bij het proces om ervoor te zorgen dat de installatie en kalibratie wordt uitgevoerd door een geautoriseerde technicus.

Anderen bekeken ook