Trucks

Wat zijn de voordelen van originele onderdelen?

Afd. Service & Parts
2022-06-21
3 min.
Total Cost of Ownership (TCO)
Author
Afd. Service & Parts
Volvo Trucks Nederland

Gaat u voor een origineel of juist voor een niet-origineel onderdeel? We hebben de voor- en nadelen voor u op een rij gezet.
 

1. Beschikbaarheid

Niet-originele onderdelen zijn vaak goedkoper dan originele onderdelen. Het feit dat sommige OEM's hun onderdelen alleen verkopen via geautoriseerde dealers die met hun merk werken, kan het vinden van een origineel onderdeel moeilijker maken als u niet in de buurt van een geautoriseerde dealer bent gevestigd. Aan de andere kant, als u niet bekend bent met aftermarket-merken, kan de selectie overweldigend zijn. Zelfs het meest elementaire onderdeel kan door een aantal verschillende leveranciers en in verschillende variaties worden gemaakt.

2. Kosten, materialen en specificaties

Als het gaat om materialen en specificaties, is een origineel onderdeel de veiligste optie, aangezien elk onderdeel wordt geproduceerd met materialen die voldoen aan de OEM-normen. Hetzelfde kan niet altijd gezegd worden van niet-originele onderdelen. Om de kosten te verlagen, zouden fabrikanten van dergelijke onderdelen ervoor kunnen kiezen om goedkopere, minder duurzame materialen te gebruiken.


Ze zijn ook minder geneigd om te voldoen aan de hoge specificaties die OEM's aanbevelen. Welke materiaalspecificatie heeft het onderdeel? Worden er schadelijke stoffen gebruikt? Wat voor oppervlaktebehandeling is er toegepast? Dit kan de duurzaamheid en prestaties van uw voertuig in gevaar brengen en de kans op ongeplande stops vergroten.

Wat onder andere de kosten van originele onderdelen bepaalt, zijn uitgebreide tests en verificaties, die essentieel zijn voor het productontwikkelingsproces. Het is moeilijk vast te stellen of niet-originele onderdelen ook aan deze testen worden blootgesteld. Door hun onderdelen niet aan een test te onderwerpen, zouden fabrikanten van aftermarket-onderdelen hun kosten kunnen verlagen, maar dit maakt de kwaliteit van het product niet vergelijkbaar.

3. Veiligheidsnormen

In de meeste landen bepalen strikte regels hoe truckonderdelen worden vervaardigd om een hoog veiligheidsniveau te garanderen. Originele onderdelen worden ontwikkeld in overeenstemming met deze normen. Als het gaat om niet-originele onderdelen, is het moeilijk om te weten of aan dezelfde normen wordt voldaan.


En dan is er de vraag hoe het nieuwe aftermarket-onderdeel zal werken met de rest van de systemen? U zou de veiligheid in gevaar kunnen brengen als een aftermarket-onderdeel niet goed functioneert met de rest van uw truck. Neem bijvoorbeeld EBS, het gebruik van niet-originele remblokken kan ertoe leiden dat het systeem niet goed functioneert, waardoor uw voertuig niet voldoet aan de basisveiligheidsnormen of erger nog, een ongeval veroorzaakt.


Hetzelfde geldt voor schade-delen; een niet-origineel voorpaneel past mogelijk niet goed en wanneer u een hoge snelheid heeft, kunnen u en andere weggebruikers risico lopen op ongevallen en letsel.

4. Garanties

Aangezien een OEM uitgebreide tests en verificaties uitvoert, kan hij vertrouwen op de kwaliteit van zijn producten en garantie bieden. Dit betekent gemoedsrust, wetende dat in het geval van een defect aan onderdelen, de OEM u zal ondersteunen om het voertuig weer op de weg te krijgen. Niet-originele onderdelen hebben geen vergelijkbare garantie. In het geval van een storing staat u er alleen voor en moet u wellicht en deels de kosten zelf dragen.

5. Sociale en ecologische impact

OEM's moeten voldoen aan strenge milieunormen en ze overtreffen vaak de wettelijke vereisten met best practices en vrijwillige programma's. Door onderdelen via een OEM te kopen, betekent het dat uw product traceerbaar is en wordt vervaardigd volgens normen die de impact op het milieu minimaliseren. Hetzelfde kan niet altijd gezegd worden over niet-originele onderdelen. Het gebrek aan transparantie betekent dat u het niet kunt weten.

Als duurzaamheid een prioriteit is voor uw bedrijf, moet u zeker voor originele onderdelen gaan. U kunt zelfs overwegen om gereviseerde onderdelen te gebruiken die zo goed als nieuw zijn, maar minder belastend voor het milieu. Gereviseerde onderdelen verbruiken doorgaans 80% minder energie en minder grondstoffen, aangezien 85% van het onderdeel afkomstig is van teruggewonnen materiaal: in plaats van te belanden op de afvalberg wordt het onderdeel gerecycled.

Anderen bekeken ook