Trucks

De invloed van anticiperend rijden op uw brandstofverbruik

| Leestijd: 2 min | Leestijd: 2 min
Vrachtwagenchauffeurs kunnen een grote rol spelen in het terugdringen van het brandstofverbruik van de truck. Een van de technieken die chauffeurs kunnen toepassen, is anticiperend rijden.
Een van de technieken die chauffeurs kunnen toepassen om het brandstofverbruik te verlagen, is anticiperend rijden.

De basis van anticiperen is het voorkomen van onnodig stoppen. Er is niets zo ineffecient als het stoppen en weer optrekken van een voertuig, zowel qua brandstofverbruik als tijd. Het in beweging komen is verreweg het duurst.

Een ander belangrijk onderdeel van anticiperend rijden is het veelvuldig gebruik (kunnen) maken van de cruise control, waarvoor anticiperend vermogen in verkeerssituaties noodzakelijk is. In de praktijk zien we dat hier nog veel kansen voor verbetering liggen. Zo laten veel vrachtwagenchauffeurs hun cruise control aan staan tot het moment dat ze moeten gaan remmen, terwijl anticipatie dit vroegtijdig had kunnen voorkomen. Hiermee komen we bij de laatste grote factor in anticiperend rijden: rollen. Het ideaalbeeld zou namelijk zijn dat de chauffeur tussen het moment van het uitzetten van de cruise control en het remmen een rolmoment inbouwt, om zo onnodig brandstofverbruik te voorkomen.

Er is niets zo ineffecient als het stoppen en weer optrekken van een voertuig.

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release