Trucks

Tips om uw roetfilter maximaal te benutten

| Leestijd: 3 min | Leestijd: 3 min
Trucks met Euro 6-motoren zijn voorzien van een roetfilter, ook wel bekend als Diesel Partikel Filter (DPF). Dit filter haalt het roet uit de uitlaatgassen om te voldoen aan de huidige Euro 6-emmissiewetgeving. Het roetfilter speelt tevens een belangrijke rol in het brandstofverbruik en de daarbij samenhangende CO2-uitstoot. Alle Euro 6-voertuigen maken gebruik van roetfilters.
Het roetfilter speelt een belangrijke rol in het brandstofverbruik en de daarbij samenhangende CO2-uitstoot.
Het roetfilter speelt een belangrijke rol in het brandstofverbruik en de daarbij samenhangende CO2-uitstoot.

Incorrect onderhoud en/of verkeerde brandstof of motorolie zorgen voor een verhoogde roetuitstoot. Dit kan leiden tot:
 

 • Verhoogd brandstofverbruik (tot wel 1,5 % ~ 2 %)
 • Verhoogde motorslijtage
 • Onherstelbare schade aan het roetfilter
 • Overschrijding van de Euro 6-emissiewetgeving
 • Ongeplande stilstand en kostbare reparaties
Om het maximale uit uw roetfilter te halen, dient deze regelmatig gereinigd te worden volgens de door de fabrikant omschreven procedure en met goedgekeurde apparatuur. Foutieve of zelfs geen reiniging leidt tot onherstelbare schade aan uw roetfilter, verhoogt het brandstofverbruik en kan leiden tot kostbare reparaties.

Hieronder enkele tips om het maximale uit uw roetfilter te halen:
 

 1. Gebruik de voorgeschreven brandstof en voeg geen additieven toe.

  Euro 6-motoren zijn ontwikkeld voor het gebruik van brandstof met o.a. een zeer laag zwavelgehalte. Gebruik voor het maximale resultaat daarom alleen brandstof die door de fabrikant is voorgeschreven. Gebruik van een andere brandstof kan invloed hebben op de werking van uw roetfilter en wordt daarom sterk afgeraden. Wilt u toch een ander type brandstof gebruiken, laat u dan eerst adviseren door uw dealer.

 2. Gebruik de juiste motoroliekwaliteit zoals voorgeschreven door de fabrikant.

  Ook het gebruik van de juiste motorolie is cruciaal voor een optimale werking van het roetfilter. Verkeerde additieven in de motorolie kunnen uw roetfilter eerder verstoppen of zelfs onherstelbaar beschadigen.

 3. Houd u aan de voorgeschreven roetfilter-reinigingsintervallen.

  Om het maximale uit uw roetfilter te halen, dient deze regelmatig gereinigd te worden volgens de door de fabrikant omschreven procedure en met goedgekeurde apparatuur. Foutieve of zelfs geen reiniging leidt tot onherstelbare schade aan uw roetfilter, verhoogt het brandstofverbruik en kan leiden tot kostbare reparaties. Het reinigingsinterval is sterk afhankelijk van hoe het voertuig wordt ingezet.

  Wilt u weten welke reinigingsintervallen van toepassing zijn voor uw voertuigen en inzet? Laat u dan adviseren door uw dealer.

 4. Maak geen aanpassingen aan het Euro 6-systeem.

  Volgens het CBS wordt bijna 60% van de vrachtwagenritten in Nederland gereden met trucks die zijn uitgerust met een Euro 6-motor (de Euro 6-regelgeving van de Europese Unie is een uitstootnorm waaraan alle nieuwe voertuigen sinds 1 januari 2015 moeten voldoen). Een truck met een Euro 6-systeem voldoet aan de laatste technische ontwikkelingen en stoot tot 97% minder stikstof uit dan motoren waar oudere types vrachtwagens mee zijn uitgerust. Alle onderdelen binnen een Euro 6-systeem werken samen om een zo hoog mogelijke technische prestatie neer te zetten en een zo laag mogelijk brandstofverbruik en uitstoot. Een kleine aanpassing aan zo’n systeem kan grote gevolgen hebben. Het kan leiden tot een verhoogde roetuitstoot en een daarmee gepaard gaand hoger brandstofverbruik en overschrijding van de Euro 6-emmissiewetgeving. Wilt u toch een aanpassing doorvoeren, laat u dan eerst adviseren door uw dealer.