Trucks

Wat is een waterstofverbrandingsmotor of H2 ICE?

Een waterstofverbrandingsmotor staat ook bekend als ‘H2 ICE’ (Hydrogen Internal Combustion Engine). Door de verbranding van waterstof ontstaat energie, waardoor aandrijving mogelijk is.
Waterstofverbrandingsmotor of H2 ICE

Bij een voertuig met een waterstofverbrandingsmotor (H2 ICE; Hydrogen Internal Combustion Engine) komen nog zeer kleine hoeveelheden stikstofoxiden en roetdeeltjes vrij. Toch kunnen deze trucks gecategoriseerd worden als ‘Zero Emission Vehicles’ onder de overeengekomen nieuwe CO2-emissienormen van de EU.


Een waterstofverbrandingsmotor kan uitgerust zijn met High Pressure Direct Injection (HPDI). Dit is een technologie waarbij een kleine hoeveelheid ontstekingsbrandstof wordt gebruikt, om compressieontsteking mogelijk te maken op het moment dat waterstof onder hoge druk wordt ingespoten.


Het levert onder andere een hogere energie-efficiëntie op, met een lager brandstofverbruik en een hoger motorvermogen en koppel. 


Vrachtwagens die rijden op waterstof zullen vooral geschikt zijn voor langere afstanden. Het kan het een oplossing zijn wanneer de inzet van elektrische trucks niet haalbaar is, bijvoorbeeld voor regio’s met een beperkte laadinfrastructuur of wanneer er weinig tijd is voor het opladen van de accu’s.