Trucks

Hoe is de service en het onderhoud van een elektrische truck geregeld?

| Leestijd: 2 min | Leestijd: 2 min
Een elektrische truck beschikt over een of meerdere elektromotoren, is voor de energieopslag voorzien van meerdere accu’s en werkt met hoogspanning van 600 volt. Hierdoor is de aandrijving totaal anders dan die van een traditionele dieseltruck. Waar moet u op het gebied van service en onderhoud rekening mee houden?
Hoe is de service en het onderhoud van een elektrische truck geregeld?

Elektrische trucks zijn voorzien van ongeveer 30% minder draaiende onderdelen dan dieseltrucks. Onderhoud aan een elektrische truck is hierdoor anders. Ook vereist het werken aan 600 volt-installaties specifieke kennis en kunde van een gecertificeerde werkplaats.

Om het onderhoud specifiek op maat af te stemmen op de inzet van de elektrische truck wordt er vaak gekozen voor een reparatie- en onderhoudscontract.

Hoe lang gaan accu’s mee?

De levensduur van accu’s wordt sterk bepaald door de toegepaste accutechnologie, hoe intensief en zwaar de elektrische truck wordt gebruikt en het laden en bijladen van de accu’s.

Van de accu’s die in de huidige elektrische trucks worden toegepast, is de inschatting dat ze een levensduur hebben van 8 à 10 jaar.

Correct onderhoud zorgt ervoor dat de maximale levensduur van de accu’s wordt bereikt. Omdat accu’s een van de duurste componenten zijn van een elektrische truck wordt er vaak gekozen voor een reparatie- en onderhoudscontract.

Naast een reparatie- en onderhoudscontract is het ook mogelijk om een leasecontract af te sluiten voor een elektrische truck. Lees daar hier meer over.

Hoe heeft Renewi de service en het onderhoud van haar elektrische truck geregeld?

Renewi nam in november 2020 als eerste bedrijf in Nederland een in serie-geproduceerde zware elektrische truck in gebruik. Meinderdjan Botman vertelt hoe zij de service en het onderhoud van de Volvo FE Electric hebben geregeld.

“Onze eerste wagen wordt nu ingezet in het stedelijk gebied in Amsterdam. Volvo heeft een servicenetwerk waaronder een servicepunt in Amsterdam. Die mensen zijn getraind om de truck op de juiste manier te servicen. Zowel de juiste onderdelen die op voorraad liggen als de monteurs die weten hoe ze met deze wagen moeten omgaan. Het is een totaaloplossing. We hebben een contract waarbij we volledig ontzorgd worden op onderhoud en reparatie. Dit fullservice contract loopt voor acht jaar en dat is ook ontzettend relevant. Want we gaan natuurlijk met nieuwe technologie beginnen, daar zullen we in moeten leren. Dus het is prettig dat we daar zelf als bedrijf geen zorgen over hebben.”