Trucks

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden voor chauffeurs?

| Leestijd: 3 min | Leestijd: 3 min
Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Zo is een elektrische truck stil en stoot hij geen schadelijke stoffen uit. Dit komt niet alleen medeweggebruikers, maar zeker ook de werkomgeving van chauffeurs ten goede.
Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden voor chauffeurs?
 • Stiller.
  Elektrische trucks geven aanzienlijk lagere geluidsniveaus en minder geluidsgerelateerde verontreiniging. Een Volvo FL Electric produceert bijvoorbeeld 10dB minder lawaai dan een reguliere truck op diesel. Dit is een voordeel voor de inwoners van bijvoorbeeld steden, maar ook een voordeel voor chauffeurs. Een stillere truck biedt tenslotte een comfortabelere werkplek.
   
 • Minder stress en oponthoud.
  Ook maken stillere trucks het mogelijk om taken buiten de drukke uren en venstertijden uit te voeren, zoals in de vroege ochtend, laat in de avond of zelfs 's nachts. Dit vermindert de belasting op de wegen tijdens de spitsuren en zorgt ervoor dat chauffeurs van elektrische trucks kunnen doorwerken zonder stress van files of ander oponthoud te ervaren.
   
 • Geen schadelijke uitlaatgassen.
  Doordat een elektrische truck geen schadelijke emissies uitstoot, bevordert hij het werkklimaat van chauffeurs. Zij hebben immers niet meer te maken met uitlaatgassen als ze buiten het voertuig actief moeten zijn. Dit komt de gezondheid van chauffeurs ten goede.
   
 • Goede rijprestaties.
  Daarnaast wordt de rijervaring van een elektrische truck door chauffeurs als plezierig ervaren. Een elektrische truck beschikt over volledig vermogen en koppel vanuit stilstand. Ook zijn er aanzienlijk minder vibraties van de aandrijflijn. Zaken die de rijervaring ten goede komen.

De actieradius kan voor chauffeurs een punt van zorg zijn en bijkomende stress opleveren. Een chauffeur kan door zijn of haar rijstijl echter bepalen hoeveel energie wordt teruggewonnen. Door middel van een rij-training kunnen chauffeurs leren het accuverbruik positief te beïnvloeden. De ervaring leert dat actieradius voor veel segmenten geen belemmering hoeft te zijn.

Chauffeurs die met een elektrisch voertuig hebben gereden, zijn overweldigend positief. Verwacht wordt dan ook dat elektrische voertuigen een stimulans kunnen geven aan het aantrekken en behouden van chauffeurs. Zeer gunstig in een sector met een grootschalig chauffeurstekort.

Chauffeur is met name gecharmeerd van dat het feit dat het geluid gewoon heel laag is.

Hoe ervaart de chauffeur van Renewi een elektrische truck?

Renewi nam in november 2020 als eerste bedrijf in Nederland een in serie-geproduceerde zware elektrische truck in gebruik. Managing Director Meinderdjan Botman vertelt hoe de chauffeur de inzet van de eerste elektrische truck ervaart.

“Onze chauffeurs zitten dag en nacht in onze auto’s. Een chauffeur is trots op zijn auto. Net zo goed als je je eigen personenauto goed in de gaten houdt, doet een chauffeur dat met zijn bedrijfswagen. En iedere keer als er een nieuwe auto komt, is dat een mooi moment voor de chauffeur. Wie zou de eerste elektrische truck op gaan pakken? Ik heb de chauffeur gesproken die als eerste met deze auto rijdt: hij vindt hem heel comfortabel, hij is heel ergonomisch, hij heeft een lage instap wat ook praktisch goed is, minder fysiek, systemen zitten er goed in. Hij is trots op zijn auto. Hij is met name gecharmeerd van dat het feit dat het geluid gewoon heel laag is. Het is een beroep waar de hele dag van alles om je heen gebeurt, met veel lawaai. Dus een iets rustigere werkomgeving op deze manier, dat is natuurlijk een bijkomend voordeel.”