Waarom LNG meer oplevert dan de investering

Waarom LNG de investering terugverdient

LNG is hot. Veel transporteurs hechten tegenwoordig veel waarde aan duurzaam, milieubewust rijden. Of het nu de eigen idealen zijn of de wensen van verladers, het kiezen van een LNG-truck voor de lange afstand of regionale distributie wordt steeds vaker overwogen. Niet gek ook, aangezien de Volvo FH en FM LNG 20% minder CO2 uitstoten, terwijl de rijprestaties exact hetzelfde zijn als die van de dieselvariant. Wanneer men in de toekomst kiest voor bio-LNG, kan zelfs tot 100% minder CO2 worden uitgestoten. 

We horen u denken: "Maar als alles hetzelfde is, zou toch iedereen voor LNG kiezen?". Ja en nee. We proberen de Volvo LNG-trucks alleen in te zetten bij bedrijven waarbij het past, praktisch toepasbaar is en waarbij ze waarde toevoegen voor het millieu en het bedrijf. In lijn met onze kernwaarden willen we desonkdanks dat zoveel mogelijk transportbedrijven kiezen voor een milieubewuste oplossing. 

Er zijn slechts twee zaken waar iemand voor wie LNG nieuw is rekening mee hoeft te houden. Allereerst is het aantal LNG-tankstations kleiner dan het aantal reguliere tankstations. Door de steeds grotere vraag naar LNG vinden momenteel echter veel positieve ontwikkelingen plaats op dit gebied, zowel in Nederland als over de verschillende grenzen. Zo is er sinds juli 2018 ook de mogelijkheid om op de strategische locatie Zwolle LNG te tanken met een Volvo LNG-truck en ook in de buurlanden komen er steeds meer LNG-tankstations bij. Hierdoor wordt het transport met LNG-trucks steeds toegankelijker.

Het tweede gegeven waar iemand die niet bekend is met LNG rekening mee dient te houden, is de grotere investering die een LNG-truck vereist. In dit artikel zullen we echter laten zien dat kiezen voor de Volvo FH of FM LNG op de lange termijn om twee redenen juist meer kan opleveren dan kosten.

Energie-inhoud LNG

De eerste van de twee belangrijkste kostenbesparingen van LNG komt voort uit de energie-inhoud van dit type gas. LNG heeft namelijk een aanmerkelijk grotere energie-inhoud dan diesel. In het kort gaat het om de volgende verhouding:

- 0,72 kg LNG brengt evenveel energie op als 1 liter diesel

Eenvoudig gezegd: voor 1 kg LNG krijgt u net zoveel energie als voor 1,39 kg diesel. Op deze manier bespaart u dus een grote hoeveelheid brandstof.

In tegenstelling tot andere merken verbruiken Volvo LNG-trucks bovendien nagenoeg dezelfde hoeveelheid LNG als wanneer men diesel zou hebben gebruikt. Hierdoor wordt het voordeel van een grotere energie-inhoud niet door een groter verbruik opgeheven.

LNG heeft een hogere energie-inhoud dan diesel

LNG heeft een hogere energie-inhoud dan diesel.

LNG is goedkoper dan diesel

Naast de hogere energieopbrengst van LNG biedt het nog een belangrijk voordeel. LNG is namelijk goedkoper dan diesel. De gemiddelde LNG-prijs in Europa werd onlangs vastgesteld op €0,77/kg, tegenover een dieselprijs van €0,92/l. Aangezien LNG wordt verkocht in kg en diesel in liters, en de energie-inhoud groter is, is het maken van een directe vergelijking tussen de diesel- en LNG-prijs echter niet mogelijk. Om de LNG-prijs te kunnen vergelijken met de dieselprijs, moeten er enkele (eenvoudige) berekeningen worden gemaakt.

We weten dat we 0,72 kg LNG nodig hebben om de hoeveelheid energie van 1 liter diesel te krijgen. Dit betekent dat als we de LNG-prijs vermenigvuldigen met 0,72, we de zogenaamde 'dieselequivalentprijs' voor LNG krijgen (€0,55/l). Deze kunnen we vergelijken met de dieselprijs.

In de afbeelding hieronder wordt de gemiddelde dieselprijs in Europa (€0,92/l) weergegeven. Wanneer deze wordt vergeleken met de dieselequivalentprijs voor LNG (€0,55/l), betekent dit een voordeel van 40%. Bovendien is de verwachting dat de dieselprijzen in Europa de komende jaren harder zullen gaan stijgen dan de LNG-prijzen, waardoor het kiezen voor de Volvo FH of FM LNG alleen nog maar interessanter wordt.
 

LNG tanken is goedkoper dan diesel tanken

LNG biedt in totaal 40% voordeel ten opzichte van diesel. De verwachting is dat de prijsverschillen tussen diesel en LNG in Nederland en de rest van Europa alleen maar zullen toenemen.

De brandstof is goedkoper en uiteindelijk verdienen we de investeringen terug.

Arjan de Jong, manager Vervoer bij CB

Zoekt uw bedrijf dus ook een milieubewuste oplossing die zowel toekomstbestendig als financieel voordelig is? Dan is een Volvo LNG-truck wellicht de juiste optie voor u.

Om u te helpen inzichtelijk te maken wat LNG u kan opleveren, bieden we u hieronder de mogelijkheid om een persoonlijke, vrijblijvende business case-afspraak aan te vragen. Zo weet u precies wat LNG uw bedrijf de komende jaren kan bieden.

Business Case

Benieuwd naar uw rendement op LNG?

Ieder transportbedrijf is anders, dus het is begrijpelijk dat u graag ontdekt hoeveel LNG voor uw bedrijf kan betekenen, zeker gezien de nieuwe stimuleringsregeling voor LNG-trucks van €0,185 per kg. Een van onze vertegenwoordigers komt graag bij u langs om in samenspraak met u de terugverdientijd te berekenen en hoeveel LNG u de komende jaren zal opleveren. Vraag via het onderstaande formulier vrijblijvend een persoonlijke business case voor uw bedrijf aan en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.