Trucks

Chauffeur centraal bij ontwikkeling nieuwe truckrange

| Leestijd: 4 min | Leestijd: 4 min
De vier nieuwe Volvo-trucks hebben een sterke focus op de chauffeursomgeving, veiligheid en productiviteit. Wat is er per model vernieuwd en wat zijn de belangrijkste nieuwe features?
“De vier nieuwe zware trucks geven onze klanten sterkere argumenten wanneer ze concurreren om de beste chauffeurs aan te trekken”, zegt Volvo Trucks' President Roger Alm.

De vier nieuwe zware trucks: Volvo FH, FH16, FM en FMX zijn goed voor zo'n tweederde van de leveringen van Volvo Trucks. 

De nieuwe Volvo FM en Volvo FMX hebben een gloednieuwe cabine en daarnaast veel dezelfde functies op het dashboard als hun grotere Volvo-tegenhangers. Hun binnenruimte is met wel een kubieke meter vergroot, voor beter comfort en meer werkruimte. Desondanks is de instap met twee treden laag gebleven.

In de Volvo FH en Volvo FH16 is de veiligheid verder verbeterd met functies zoals koplampen met adaptief grootlicht. Dit verlichtingssysteem verbetert de veiligheid voor alle weggebruikers doordat automatisch geselecteerde segmenten van het LED-grootlicht worden uitgeschakeld wanneer de truck tegenliggers of een ander voertuig van achteren nadert. 

Het chauffeursgedeelte heeft nu een volledig nieuwe interface voor informatie en communicatie. Chauffeurs kunnen gemakkelijker overzicht houden en verschillende functies beheren, met minder stress en afleiding. Het instrumentendisplay is volledig digitaal, met een 12-inch scherm waarmee de chauffeur op elk gewenst moment eenvoudig de benodigde informatie kan kiezen. Een optioneel secundair display van 9-inch biedt infotainment, navigatiehulp, transportinformatie en camerabewaking.  

“Onze nieuwe trucks helpen chauffeurs om nog veiliger en productiever te werken en geven onze klanten sterkere argumenten in de concurrentiestrijd om de beste chauffeurs”, zegt Roger Alm, president Volvo Trucks. 

Volvo FH16

Comfort gecombineerd met vermogen

De nieuwe generatie van de Volvo FH16 combineert met succes nieuwe veiligheidsfuncties, een op de chauffeur gerichte werkomgeving en de nieuwste technologieën. De verhoogde voorasbelasting en de voor- en naloopassen met betere stuurhoeken verbeteren de manoeuvreerbaarheid en productiviteit. Het verbeterde dashboard bevat praktische nieuwe opbergvakken en een volledig digitaal instrumentendisplay van 12-inch in hoge resolutie. Voor bijzonder veeleisende activiteiten is er ook een nieuw 38 tons-tandemstel beschikbaar.

 

BELANGRIJKSTE FEATURES
- Koplampen met adaptief grootlicht verbeteren de veiligheid voor alle weggebruikers.
- Verhoogde voorasbelasting, voor- en naloopassen met betere stuurhoeken.
- Nieuw 38-tons tandemstel leverbaar voor bijzonder veeleisend transport.
- Optioneel secundair display van 9-inch.
- Nu met Adaptive Cruise Control met Stop&Go.

Volvo FH

Het ultieme leefcomfort op lange afstanden
De Volvo FH heeft een vernieuwde cabine, innovatieve veiligheidsvoorzieningen en een op de chauffeur gerichte werkomgeving. Het interieur is gecentreerd rond een gemoderniseerd dashboard met een volledig digitaal instrumentendisplay van 12-inch met hoge resolutie. Aan de buitenzijde verbeteren de koplampen met adaptief grootlicht de veiligheid voor alle weggebruikers. Met verschillende aandrijflijn- en chassisconfiguraties kan de Volvo FH worden aangepast voor een breed scala aan toepassingen. Ook worden hiermee aanzienlijke brandstofbesparingen en een reductie in de CO2-uitstoot mogelijk. 
 

BELANGRIJKSTE FEATURES
- Koplampen met adaptief grootlicht verbeteren de veiligheid voor alle weggebruikers.
- Ook beschikbaar met LNG-motor.
- Optioneel secundair display van 9-inch.
- Nieuw dubbel accusysteem zorgt voor voldoende reservevermogen om de motor te starten.
- Nu met Adaptive Cruise Control met Stop&Go.

Volvo FM

De comfortabele werkruimte
De nieuwe Volvo FM is ontworpen als de ideale bedrijfspartner. De geheel nieuwe cabine heeft een aerodynamische vorm en rechtopstaande A-stijlen die zorgen voor een kubieke meter extra ruimte en meer licht. Het nieuwe verstelbare stuur met kantelbare stuurkolom biedt de chauffeur een betere ergonomische rijpositie. Het interieur heeft een opvallend nieuw dashboard met een 12-inch instrumentendisplay in hoge resolutie en een gebruiksvriendelijke interface. Naast het verbeterde zicht voor chauffeurs zijn er nog meer verbeterde veiligheidsvoorzieningen op de nieuwe Volvo FM, zoals Adaptive Cruise Control (ACC) met Stop&Go dat nu werkt bij alle snelheden tot nul km/u. 

 

BELANGRIJKSTE FEATURES
- Een nieuwe cabine met meer ruimte en een aerodynamische vorm.
- Beter zicht (verbetering van 10%) door een verlaagde portierlijn, nieuwe achteruitkijkspiegels en een dodehoekcamera aan de passagierszijde.
- Digitaal 12-inch scherm met vier verschillende schermweergaven.
- Optioneel secundair display van 9-inch.
- Ook beschikbaar met LNG-motor.
- Nu met Adaptive Cruise Control met Stop&Go.
- De lage instap van slechts twee tredes is behouden.
- Verstelbaar stuur met kantelbare stuurkolom voor een betere zitpositie en makkelijker in- en uitstappen. 

Volvo FMX

Levert altijd - op de weg en off-road
De Volvo FMX beschikt over een geheel nieuwe cabine, meer laadvermogen en innovatieve veiligheidsvoorzieningen. De truck kan worden geleverd met de zwaarste toevoeging aan de chassisreeks van Volvo: een optioneel 38 tons-tandemstel dat een bruto combinatiegewicht (GCW) tot 150 ton mogelijk maakt. Voor bijzonder zware toepassingen, zoals mijnbouw, is er een optioneel stalen dakluik met een handgreep waarmee het gehele luik als nooduitgang wordt verwijderd. Binnenin wordt het ruime interieur gekenmerkt door een modern, dynamisch dashboard met een 12-inch instrumentendisplay met hoge resolutie en een nieuw verstelbaar stuur met kantelbare stuurkolom die de chauffeur een meer ergonomische rijpositie geeft.
 

BELANGRIJKSTE FEATURES
- Geheel nieuwe cabine, met een robuust uiterlijk.
- Optioneel 38-tons tandemstel geeft een GCW tot 150 ton.
- Nieuw tractieregelingspaneel waarmee de chauffeur mogelijk gevaarlijke situaties aankan.
- Optioneel secundair display van 9-inch.
- Eenvoudig onderdelen te vervangen. 
- Stalen dakluik beschikbaar voor extra zware toepassingen.
- Nog betere manoeuvreerbaarheid. 
- Nu met Adaptive Cruise Control met Stop&Go.
- De lage instap van slechts twee tredes is behouden.
- Verstelbaar stuur met kantelbare stuurkolom voor een betere zitpositie en makkelijker in- en uitstappen.