Trucks

Waarom circulaire truckonderdelen een duurzame keuze zijn

Håkan Mårtensson
2023-08-31
Leestijd: 4 min.
Beschikbaarheid
Author
Håkan Mårtensson
Circular Parts Offer Manager

Volvo Circular Parts bieden dezelfde prestaties als nieuwe onderdelen. Ze hebben zelfs dezelfde garantie. Het enige verschil is dat ze tot 85 procent minder energie nodig hebben om te produceren en 85 procent minder grondstoffen verbruiken.

Circulaire onderdelen zijn in feite gebruikte onderdelen die het uitgebreide en streng gemonitorde revisieproces hebben doorlopen. Op deze wijze biedt Volvo onderdelen die dezelfde functionaliteit en prestaties leveren als nieuwe. Volvo Trucks heeft zelfs zoveel vertrouwen in de kwaliteit van zijn circulaire onderdelen, dat ze worden geleverd met dezelfde garantie van twee jaar die geldt voor originele Volvo-onderdelen.


Wat is het verschil tussen remanufacturing en refurbishing?

De verzamelnaam 'circulaire onderdelen' omvat zowel 'remanufactured' als 'refurbished' onderdelen. Het verschil tussen beide is dat remanufactured onderdelen volledig worden hersteld tot 100 procent als nieuwe staat, inclusief hun uiterlijk. Refurbished onderdelen, daarentegen, kunnen niet helemaal tot volledige nieuwstaat worden hersteld; als gevolg daarvan kunnen zij enig visueel bewijs van slijtage vertonen en een iets kortere levensduur hebben. Ze zijn echter in bijna nieuwstaat hersteld en voldoen nog steeds aan uitzonderlijk hoge normen. Beide vallen ook onder dezelfde garantie van twee jaar.

"Er zijn onderdelen waarbij het technisch niet mogelijk is om 100 procent nieuwe staat te bereiken, maar waarbij we toch heel dicht in de buurt kunnen komen", legt Håkan Mårtensson, Circular Parts Offer Manager bij Volvo Trucks, uit. Zo kunnen refusbished onderdelen visueel afwijken van nieuwe onderdelen. Aangezien er in het revisieproces onderdelen kunnen worden gerepareerd in plaats van vervangen kan de levensduur korter zijn dan van een compleet nieuw onderdeel. Uiteraard is daar met de pricing ook rekening mee gehouden voor u als klant.

"Een onderdeel dat voor 98 procent nieuw is, is bijvoorbeeld nog steeds zeer gunstig voor zowel de klant als het milieu. Maar door de standaard op 100 procent nieuwstaat te zetten, lieten we deze kansen liggen. De introductie van refurbished onderdelen is voor ons een manier om ons portfolio van circulaire onderdelen te vergroten en de duurzaamheidsvoordelen uit te breiden wanneer remanufacturing geen optie is."


Waarom zijn circulaire onderdelen niet hetzelfde als gebruikte of tweedehands onderdelen?

Voordat ze worden verkocht, worden circulaire onderdelen onderworpen aan een streng en krachtig proces waardoor ze weer in nieuwe, of in het geval van refurbishing, bijna nieuwe staat worden gebracht. Dit staat in schril contrast met gebruikte of tweedehands onderdelen, of gerecyclede en gereviseerde onderdelen.


Het proces van remanufacturing van circulaire onderdelen begint wanneer versleten onderdelen van motoren, versnellingsbakken en diverse andere truckonderdelen van de Volvo Trucks-dealers naar een remanufacturingfabriek worden gestuurd. Alle onderdelen worden gedemonteerd en elk component wordt grondig gereinigd en geïnspecteerd. Componenten die niet aan bepaalde kwaliteitscriteria kunnen voldoen, worden afgedankt en vervangen door nieuwe. De goedgekeurde componenten worden vervolgens opnieuw gemonteerd en grondig getest om na te gaan of het onderdeel aan de kwaliteitsnormen voldoet voordat het aan een klant wordt verkocht, hetzij in de vorm van een remanufactured onderdeel of een refurbished onderdeel. 

Met circulaire onderdelen kunnen zowel Volvo Trucks als onze klanten bijdragen aan een meer circulaire en duurzame transportsector.

Op weg naar een circulaire economie en een duurzame transportsector

Circulaire onderdelen helpen afval te verminderen, natuurlijke hulpbronnen te behouden en de CO2-uitstoot te verminderen. Daarom is een van de duurzaamheidsdoelstellingen van Volvo Trucks - samen met de rest van de Volvo Group - het verhogen van het gebruik van circulaire onderdelen. Dit betekent niet alleen een aanzienlijke vermindering van de koolstofvoetafdruk van Volvo Trucks, maar zal truckeigenaren ook in staat stellen hun eigen ecologische voetafdruk te verminderen.

“Vanwege het enorme potentieel om zowel onze impact als die van onze klanten op het milieu te verbeteren, breiden wij het assortiment producten in ons circulaire onderdelenaanbod voortdurend uit. Zo kunnen we samen bijdragen aan een meer circulaire en duurzame transportsector", aldus Håkan.

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release