Trucks

Overtredingen van rij-, rust- en arbeidstijden gemakkelijk inzien en opvolgen

Raymond Wittenberg Romy Richter
2024-05-08
Leestijd: 3 min.
Transportinformatie
Authors
Raymond Wittenberg
Product Manager Services
Romy Richter
Business Development Manager Services

Het is belangrijk om te voldoen aan de wet- en regelgeving van rij-, rust- en arbeidstijden. Alleen het downloaden van de tachograafdata en het uitlezen van de chauffeurspas, is onvoldoende. Gedownloade gegevens moeten namelijk worden bekeken en overtredingen moeten worden besproken met chauffeurs, om deze in de toekomst te voorkomen.

Het komt voor dat regels rond de rij-, rust- en arbeidstijden door chauffeurs worden overschreden. Soms is dat niet te voorkomen en zijn er redenen waarom bijvoorbeeld noodgedwongen langer is doorgereden om een rustplaats te vinden. Geen wenselijke situatie, natuurlijk. Maar vaak worden er ook onbedoeld overtredingen gemaakt, door het onjuist bedienen van de tachograaf. En dat is zonde.


Hoge boetes bij het niet naleven van de regels

Via de digitale tachograaf worden rij-, rust- en arbeidstijden bijgehouden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert hier streng op. Het doel is de veiligheid op de weg te vergroten en een oneerlijke concurrentie te voorkomen. Er worden hoge boetes gegeven bij het niet naleven van de regels, bij onjuist gebruik en misbruik van de tachograaf en/of chauffeurspas.


Sommige gegevens worden automatisch opgeslagen, zoals de rijtijd. Maar een groot deel moet handmatig worden ingevoerd. En daar gaat het vaak mis. In zo’n 80% van de gevallen komt dat door onwetendheid over hoe de tachograaf goed te bedienen. Want wat moet wanneer worden ingevoerd? En is de juiste landcode wel ingevoerd bij het begin en einde van de werkdag? Dit soort overtredingen kan eenvoudig worden voorkomen.

Opvolgen van gemaakte overtredingen

Als vervoerder is het verplicht om de tachograaf en de bestuurderskaart(en) uit te lezen. Maar het hebben van deze gegevens alleen, is niet voldoende om te voldoen aan de wetgeving. De data moeten namelijk ook gecontroleerd en opgevolgd worden. Zeker als het gaat om de gemaakte overtredingen.


Er moet kunnen worden aangetoond dat de overtredingen zijn besproken met de betrokken chauffeur. Factoren die het risico op een overtreding vergroten, zijn op deze manier te achterhalen en aan te pakken. Ook moet er progressie worden geboekt. Met andere woorden: de overtredingen moeten afnemen met de tijd.


Met de service Driver Times is in Volvo Connect in één oogopslag te zien welke overtredingen er zijn gemaakt (en wanneer, door wie) en hoe hoog de mogelijke boetes zijn. Ook is zichtbaar of er sprake is van trends.


Met de ‘persoonlijke overtredingsbrief’, die wordt aangeboden in Volvo Connect, kunnen de overtredingen vervolgens worden besproken met de betrokken chauffeur. Daarbij is het de bedoeling dat genoteerd wordt wat de reden van de overtreding is. De chauffeur tekent het document, dat vervolgens moet worden opgeslagen.

Hoe zijn overtredingen van rij-, rust- en arbeidstijden te zien in Volvo Connect?

  1. Ga via het menu rechtsboven (9 bolletjes) naar Driver Times >> Overtredingen.
  2. Selecteer een maand in de grafiek en controleer of de gegevensdekking voldoende is. Is dit niet zo? Zorg dan voor een nieuwe download van de tachograaf en/of bestuurderskaart.
  3. Selecteer ‘Nieuw’ om inzicht te krijgen in de overtredingen en kies een chauffeur.
  4. Analyseer de overtredingen en voeg indien gewenst een opmerking toe.
  5. Exporteer de overtredingsbrief en neem deze door met uw chauffeur(s).
  6. Archiveer de overtredingsbrief na het doornemen van de overtreding(en).

 


Tip 1: zorg ervoor dat de juiste gegevens zijn ingevuld bij de instellingen van Driver Times in Volvo Connect, bijvoorbeeld voor wat betreft de tijden voor nachtwerk.


Tip 2: met de service on-board Driver Times Support, zijn de rij-, rust- en werktijden altijd zichtbaar voor de chauffeur in het display. Ook zijn deze gegevens zichtbaar in de Volvo Connect App.


Tip 3: er zijn speciale tachograaftrainingen waarin wordt geleerd hoe de tachograaf op de juiste manier moet worden bediend. De training telt mee als nascholing voor Code 95.

Dit is Volvo Connect

Volvo Connect is het klantenportal van Volvo Trucks. Deze online omgeving geeft toegang tot belangrijke informatie. U kunt gratis en betaalde services gebruiken, met bijvoorbeeld voertuig- en chauffeursrapportages, onderhoudsplanning en werkplaatshistorie. Het maakt het beheren van uw wagenpark makkelijker en efficiënter.

Dit is de service Driver Times

Met Driver Times worden tachograaf- en chauffeurspasgegevens automatisch op afstand gedownload. En het houdt alle activiteiten van chauffeurs bij. Dit omvat rijtijden, werktijden en rusttijden. Het doel is ervoor te zorgen dat u en uw chauffeurs voldoen aan de EU-wetgeving. U ziet bijvoorbeeld in één oogopslag welke chauffeur het meest geschikt is voor een bepaalde rit en wie toe is aan pauze.

Neem contact op met uw Volvo Connect-contactpersoon voor meer informatie en hoe Volvo Connect u kan helpen om te voldoen aan de wet- en regelgeving. Heeft u nog geen toegang tot Volvo Connect? Neem dan contact op met uw Volvo Trucks-dealer.

Anderen bekeken ook