Trucks

Ben ik verzekerd als ik tijdens een ongeval geen gordel draag?

Volvo Trucks
2022-01-04
Leestijd: 3 min
Total Cost of Ownership (TCO)
Author
Volvo Trucks

Wat zijn de gevolgen voor de dekking en/of de uitkering van de verzekering als je bij een ongeval letsel oploopt en het blijkt dat je je gordel niet hebt gedragen? Lees er hier meer over.

We weten het allemaal. Het dragen van een gordel tijdens het rijden, is verplicht voor zowel de chauffeur als de passagier(s). Op het niet dragen van de gordel staan flinke boetes. Toch komt het regelmatig voor dat de gordel niet wordt gedragen. Hoe zit het dan met de verzekering?
 

Hoe is een chauffeur verzekerd?

De chauffeur is niet meeverzekerd op de WAM-verzekering van de truck. Persoonlijk letsel is namelijk een wettelijk toegestane uitsluiting op de dekking. Deze uitsluiting wordt door alle verzekeraars gehanteerd.

Een chauffeur kan worden verzekerd door middel van een ‘Schade Verzekering Inzittenden (SVI)’. Mocht de chauffeur zelf zijn eigen letselschade veroorzaken, dan kan hij dat claimen op deze verzekering. Het verzekerde bedrag is doorgaans € 1.000.000.

Voor werkgevers bestaat er, naast de SVI, ook de mogelijkheid een WEGAM-polis (Werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen) of soortgelijke polis af te sluiten waarmee hij zijn aansprakelijkheid voor persoonlijk letsel van zijn werknemers verzekert. In geval van letselschade kan de chauffeur (of zijn werkgever) een beroep doen op de SVI of WEGAM-polis. Indien een derde partij aansprakelijk is voor het ongeval kan de chauffeur zijn schade ook claimen op de WA(M)-verzekering van de tegenpartij.

Gevolgen voor de dekking?

Het niet dragen van de gordel heeft geen gevolgen voor de dekking van de SVI of WEGAM. In de voorwaarden is geen uitsluiting opgenomen voor het niet dragen van de verplichte gordel.

Gevolgen voor de uitkering?

Toch kan het niet dragen van de gordel wel gevolgen voor de hoogte van de uitkering hebben. Zeker als blijkt dat het niet dragen van de gordel heeft bijgedragen aan een zwaardere letselschade. De verzekeraar zal in zo’n geval een beroep doen op (enige mate van) eigen schuld van de chauffeur en kan de uitkering met een bepaald percentage verminderen. Dit percentage is afhankelijk van de mate van eigen schuld.

Kortom, het niet dragen van een gordel kan niet alleen leiden tot meer letsel, maar kan ook financiële gevolgen in de nasleep van een ongeval. De enige manier om dit te voorkomen is om altijd de veiligheidsgordel te dragen.

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release