Trucks

Dit is waar u aan moet denken bij het verzekeren van een vrachtauto

Tim van Norden
2024-01-08
Leestijd: 2 min.
Total Cost of Ownership (TCO)
Author
Tim van Norden
Sales Manager VFS

Na de aanschaf van een nieuwe truck, is het belangrijk om te kijken hoe deze moet worden verzekerd. Het verzekeren van een vrachtauto lijkt veel op dat van een personenauto of bestelauto. Toch is er een aantal punten waaraan u moet denken.


Goed verzekerd materieel is belangrijk voor het succesvol beheren van uw transportbedrijf. Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen en dekkingen mogelijk om het wagenpark, de lading, het bedrijf, uw personeel en uzelf te beschermen. Als het gaat om de vrachtauto, kunt u denken aan verzekeringen voor:

 

  •  Het voertuig zelf
  •  Aansprakelijkheid
  •  Inzittenden
  •  Rechtsbijstand


Elke onderneming is anders. Daarom is het belangrijk te kiezen voor maatwerkverzekeringen, die passen bij uw specifieke situatie. Of u nu één vrachtauto heeft, of een uitgebreide vloot.

De vrachtwagenverzekering

De aanschaf van een vrachtauto is een grote investering voor uw bedrijf. Daarom zijn er verzekeringen die een dekking bieden voor schade aan uw truck als gevolg van onverwachte gebeurtenissen.


Een volledig casco-dekking, bijvoorbeeld, geeft dekking bij brand, diefstal en natuurgeweld (storm, omvallende bomen en dergelijke). Maar ook schade aan uw truck die u zelf hebt veroorzaakt, zoals bij een aanrijding, kantelen en te water raken, kan worden verzekerd. Dit wordt ook wel een all risk verzekering genoemd. Eventueel kan het worden uitgebreid met een eigen-gebrek-dekking voor eigen werkmaterieel, zoals kranen.


Laat u altijd goed informeren over de polisvoorwaarden en uitsluitingen (bijvoorbeeld als sprake is van opzet of roekeloos rijden), zodat u niet voor verrassingen komt te staan.


Aansprakelijkheidsrisico’s

Naast het verzekeren het voertuig zelf, is een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Deze verzekering helpt om de financiële risico's te verkleinen die kunnen ontstaan na een ongeval waarbij uw vrachtauto betrokken is.


De basisdekking van de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) is zelfs verplicht in Nederland en dekt schade die door uw voertuig aan derden wordt veroorzaakt. Dat geldt ook voor getrokken eenheden, zoals opleggers en aanhangers.


Het is mogelijk de verzekering uit te breiden voor specifieke risico's, zoals het vervoer van gevaarlijke stoffen, het laad- en losrisico en het op- en afrijdrisico. Denk daarnaast binnen het beroepsgoederenvervoer om ook andere aansprakelijkheden te verzekeren, zoals vervoerdersaansprakelijkheid en container-/traileraansprakelijkheid.

Verzekeringen voor de inzittende(n)

Ook de chauffeur (en/of eventuele bijrijder) van de vrachtwagen kan (letsel-)schade oplopen, als deze betrokken raakt bij een ongeval. Maar de WAM-verzekering sluit dit risico uit. Daarom is er de schadeverzekering voor inzittenden. Het beschermt een werkgever tegen aanspraken van de chauffeur als deze zelf schade lijdt, of als er sprake is van schade aan spullen. Een eigen rijder beschermt zichzelf met deze dekking. Voor werkgevers is er ook de WEGAM-polis (werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen) om dit risico te verzekeren.


Bij overlijden of blijvend letsel, kan een beroep worden gedaan op de ongevallen inzittenden-verzekering. In geval van overlijden keert deze dekking een vooraf afgesproken bedrag uit. Is er sprake van blijvend letsel? Dan zal de verzekering een deel van of het hele vooraf afgesproken bedrag uitkeren.


Hulp bij het verhalen van een schade met rechtsbijstand

Een schade bij een tegenpartij verhalen, kan een ingewikkeld en langdurig traject zijn. Een rechtsbijstandsverzekering helpt bij het juridische proces om de schade vergoed te krijgen van de derde partij die schade heeft veroorzaakt.


Waarom kiezen voor ondersteuning van een financieel expert?

Het hebben van een uitgebreid verzekeringspakket voor uw vrachtauto, geeft rust. U weet dat u goed beschermd bent bij onverwachte gebeurtenissen, zodat u zich kunt concentreren op het laten groeien van uw bedrijf.


Laat u adviseren over uw verzekeringen door een financieel expert, die de transportsector kent en begrijpt met welke uitdagingen, risico’s en onzekerheden u als ondernemer geconfronteerd wordt.

Anderen bekeken ook

Laatste nieuws

Latest Press Release